SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ez a bunda nem az a bunda

Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-16
A panírozás, vagy magyarul bundázás a legelterjedtebb konyhatechnikai módszer. Bundázhatunk azért, hogy kiadósabb, laktatósabb legyen az étel, de a bunda arra is jó, hogy ne engedje elillanni a zamatokat, hasznos anyagokat.
Ez a bunda nem az a bunda
 Nagyon változatosan bundázhatunk, de bármely megoldást választjuk, az aranyszabályt tartsuk be: a sütésre szánt anyagot mindig töröljük szárazra és csak közvetlenül a panírozás előtt sózzuk meg. Így nem ereszt levet, a panírozás sütéskor nem válik le. A bepanírozott darabokat ne rakjuk egymásra, és ne hagyjuk sokáig állni, mert a bundázás elázik, nem lesz ropogós. Magát a műveletet  ne sokkal a sütés előtt végezzük, különben a panírréteg puha, nedves lesz, és leválhat. A sütést bőséges, forró zsíradékban, olajban végezzük, minimális alkalommal forgassuk a szeleteket, és ne szúrjuk át a bundát, kiszedéskor papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges zsír felszívódjék.

Sokféle panírt készthetünk. Például kétszersülttörmelékest, kókuszreszelékest, reszelt sajtosat (kemény, de vigyázzunk, mert a sajt hamar megbarnul, és akkor keserű lesz) zsemlemorzsával összekeverve, szezámmagosat, diósat, mandulásat.

 Az angolos panírozáskor a kivert, besózott húst olvasztott vajba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk. A duplapanírnál a sorrend: felvert tojás, liszt, megint tojás, finom zsemlemorzsa. A bunda nyilván vastagabb lesz, a hús viszont extra szaftos marad. Ha a panírt ízesíteni akarjuk, a felvert tojásba keverhetünk különféle fűszereket. Sokan a párizsias bundát jobban kedvelik, mert nem olyan száraz. Akkor kevés tejjel, sóval felvert tojást liszttel csomómentesen elkeverünk (akkor jó, ha a palacsintatésztánál sűrűbb, de a nokedlitésztánál azért folyósabb), ebbe forgatjuk a húsokat. A  bundát ízesíthetjük sajttal, illetve különböző fűszerekkel is ekkor is. A párizsi bundához vékonyan vagy vastagon reszelt krumplit is keverhetünk.

Sörös-boros tésztás módszert is választhatunk. Ilyenkor 15 dkg liszthez 1,5 dl sört, illetve bort, 2 tojást, egy evőkanál olajat, és kevés sót teszünk, és csomómentesen összedolgozzuk. Lazább lesz, ha a fehérjéket kemény habbá felverve adjuk hozzá.
Finom, omlós ételt kapunk, ha a baromfihúst, karajt, vagy más fehér húst a klopfolás után egy órára kevés tejbe áztatjuk. Tehetünk bele zúzott fokhagymát. Bolondított lesz  a bundázott húsunk, ha panírozás előtt olajos-mustáros-mézes-fűszeres-joghurtos-egyéb pácokkal is átitatjuk.  Bármit lehet bundázni, nem csak húsokat, zöldségeket, gombát, halat, sajtot (speciálisat érdemes) sőt gyümölcsöt is (a banán és az ananász isteni csemege így). Van, aki a bodzavirágot, vagy az akác illatos virágát is megeszi íly módon. Csak ne legyenek benne bogarak!



 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja