SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ebédeljünk?

Családinet [cikkei] - 2009-10-28
Az ebéd fontos étkezés, gyakran elfelejtjük ezt, amikor csak úgy mellékesen bekapunk valamit a munkahelyen vagy a szomszédos önkiszolgáló étteremben.
Még hosszú a nap, a testnek pedig további energiára van szüksége.
Ebédeljünk?

A kellemes közérzet és a megfelelő koncentráció érdekében fontos a meleg és könnyen emészthető ételek fogyasztása. Ezek tartalmazzanak friss zöldséget, zsírszegény húst, halat, és persze szénhidrátot is: rizst, főtt tésztát, krumplit. A szénhidrátok biztosítják ugyanis a jó hangulatot és a megfelelő koncentrációs képességet.

Az ivásnak is fontos szerepe van, fogyasszunk ásványvizet vagy gyümölcslevet az ebédhez. Amikor túlságosan zsíros ételeket veszünk magunkhoz, szervezetünk aránytalanul sok energiát vesz igénybe a zsírok emésztéséhez, ami a motiváció és koncentráció rovására mehet. 
Hét közben tehát el a kezekkel a zsíros sültektől, a hasáb krumplitól és a pizzától.
A vasárnapi ebéd után engedjünk meg magunknak egy fél óra ejtőzést is.

Mit tegyünk, ha nincs gyorsétterem a közelben vagy nincs étkezési lehetőség a munkahelyen?

1. Ha van a munkahelyen mikrosütő vagy teakonyha, akkor magunkkal vihetjük az előző este elkészített levest, egyszerűbb ételeket. Nem kell minden nap főzni, ha lefagyasztható ételeket nagyobb adagban készítünk el és kisebb műanyagdobozokba porciózva tesszük be a mélyhűtőbe. Ez a megoldás praktikus, olcsó, mégis egészségesebb, mint  minden nap gyorséttermi ételeket fogyasztani.

2. Ha szívesebben eszik salátát vagy nincs lehetőség az étel felmelegítésére, kipróbálhatja a következő tippet: előző nap otthon elkészíti a zöldségeket és a salátát. Az öntetet egész hétre előre is el lehet készíteni. Műanyag dobozban viszi magával a salátát, külön jól zárható kisebb üvegben pedig a dresszinget. Ezt fogyasztás előtt is rá lehet önteni a salátára.

3. A jó öreg vajaskenyeret is fel lehet tuningolni pár friss salátalevéllel, zöld fűszerekkel, uborkaszeletekkel. Kenyér helyett megtehetjük ezt zsemlével, kroaszonnal és különféle bagettekkel is. A pékségek elég nagy választékot kínálnak ezekből.


Ne mondjon le az evésről!

Ellenkező esetben rámennek az idegei és alakjának sem tesz jót. Egy idő után jelentkezni fog az éhség és akkor mindenre rá fogja vetni magát, ami a szeme elé kerül. Az irodákban mindig fellelhető valamilyen édes nasi, ezek fogyasztásakor már nem fogja tudni, mikor álljon le az evéssel.

Íme, néhány egészséges recept az ebédhez:


Szezámmagos zöldséges palacsinta

Hozzávalók (1 személyre):

  • 3 ek Tönkölybúza liszt
  • 1 dl Sovány tej
  • szerecsendió
  • cukor
  • 1 tojás (M)
  • 2 ek pirított szezámmag
  • 2 ek apróra vágott snidling
  • 1 répa kb. 100 g
  • 1 piros paprika kb. 150 g
  • 2 ek olaj
  • 2 ek zöldfűszeres sajtkrém, (12%)
  • 1 marék mungóbab csíra
  • bors
  • citromlé

Elkészítés:

1. A lisztet, tejet, csipetnyi sót, cukrot, szerecsendiót csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a tojást, a szezámmagot és a snidlinget. Az egészet simára keverjük.
2. A répát és a paprikát vékony csíkokra vágjuk, majd egy ek. olajon, közepes lángon 5-7 percig dinszteljük. Hozzákeverjük a sajtkrémet. Ezután rászórjuk a csírát és a másik evőkanál snidlinget. Átmelegítjük, sóval, borssal, citromlével ízesítjük.
3. Palacsintasütőben felhevítünk egy kávéskanálnyi olajat, egymás után kisütünk benne két vékony palacsintát. Az egyikre ráhelyezzük a tölteléket, lefedjük a másikkal, majd körben egymáshoz nyomkodjuk a széleket.
(Tölteléknek a dinsztelt gomba vagy cukkíni is kiváló)

Elkészítési idő 30 perc.
Tápérték 533 kcal
25 g fehérje
24 g zsiradék
52 szénhidrát

További ebéd receptek

Fotó: freestocks-photos / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja