SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A harag, az idegesség, a stressz ellen

Családinet [cikkei] - 2007-12-12
A karácsonyi időszakban sajnos sokan megfeledkeznek az ünnep valódi lényegéről. A csúcsforgalomban, a zsúfolt bevásárlóközpontokban, vagy a munkahelyeken az év végi hajtás közepette munkatársaikon, családtagjaikon, vagy épp ismeretleneken vezetik le a felgyülemlett feszültséget. Tegyünk ellene.
A harag, az idegesség, a stressz ellen

  Elsőként kezdjük egy régi időkből származó tanáccsal. Thomas Jefferson javasolta és használta a 10-ig számolás módszerét. Különösen nehéz napokon tehetjük ezt akár 100-ig is. A számolás tulajdonképpen az elterelés és időhúzás módszerével képes lecsillapítani, megnyugtatni bennünket.

 A harag ereje gyakran tovább rontja az egyébként is feszült helyzetet. Így, ha nehezünkre esik is, higgyük el, megéri lehiggadni. Számoljunk tehát, s a hatás fokozása képpen közben a levegőt egyenletesen, s mélyen szívjuk be. Ez egyaránt segít a relaxálásban, s gondolatainkat a jelenre összpontosítani, hogy a korábbi stressz, idegesség ne vegyüljön jelen problémánkkal.

 Miután sikerült kicsit megnyugodnunk, válaszoljunk. Kulcsfontosságú, hogy a bennünket ért ingerekre ez esetben ne azonnal reagáljunk.

 A megfelelő válasz kialakításához tehát először is higgadtnak kell lennünk. Ezután következik a helyzet mérlegelése. Először is fontos, hogy az adott problémát a másik szemszögéből is megvizsgáljuk, vagyis empátiát gyakoroljunk. Átérezve mások helyzetét, segíthet megérteni a konfliktus gyökerét, s ezáltal egy letisztult,  elfogadó, de magabiztos álláspontot alakíthatunk ki.

 Az azonnali, indulatoktól fűtött reakcióval szemben az átgondolt, magabiztos válasz kellően védi jogainkat, miközben másokét nem sérti, s erőszakosságot sem feltételez. A későbbi megegyezés, kompromisszum csakis ezúton jöhet létre.

 Sokan követik el azt a hibát, hogy partnerük szavait tévesen értelmezik, s így kerülnek konfliktus helyzetbe. Figyeljünk az elhangzott mondatokra, akár milyen heves vitában is hangzanak el, ezzel szintén eltereljük figyelmünket az indulatainkról, s a további félreértéseket, felesleges stressz is elkerülhetjük.

 Jó módszer lehet a probléma megoldásának elhalasztása is. Amennyiben már eleve feszültnek érezzük magunkat egy nyugodt beszélgetéshez, kérjünk inkább időt, tegyünk egy sétát, míg gondolataink letisztulnak.

 Fontos, hogy ne a másik fél helyett gondolkozzunk, ne akarjuk jobban tudni, mit is érez ő. A beszélgetés során magunkról beszéljünk, maradjunk tényszerűek, tárgyilagosak, s azt mondjuk el, az ő viselkedése milyen hatással van a mi életünkre. Éreztessük partnerünkkel, hogy megértjük az ő helyzetét is, keressünk közösen megoldást.

 Természetesen éles helyzetben sokan elvesztjük a fejünket, s a jó tanácsokat sorra elfelejtjük, s mérgünkben nem találjuk a megfelelő szavakat. Fontos tehát, hogy nyugodt helyzetekben gyakoroljunk, olyan valakivel, akiben megbízunk.

 Gyermekeink számára is fontos, hogy megtanulják helyesen kezeni indulataikat, s ebben mi magunk vagyunk példaképeik. Ügyeljünk rá, hogy pozitív mintát mutassunk.

A veszélyhelyzetek elkerülésén túl is érdemes elkerülnünk a vezetés közben történő telefonálást. Ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy nem csak a zsúfolt forgalommal, de egy problémás beszélgetőtárssal egyszerre kell megbírkoznunk.

 Amennyiben ismerjük gyenge pontjainkat, próbáljuk meg életünket úgy alakítani, hogy elkerüljük a számunkra konfliktust okozó helyzeteket. Napi egy órás edzéssel, kikapcsolódással munka után elkerülhetjük például, hogy a napközbeni konfliktusok befolyásolják családi életünket.

 Éljünk kiegyensúlyozott életet, ápoljuk társas kapcsolatainkat, s fontoljuk meg a fenti tanácsokat, s dühünket, csalódottságunkat ne másokon vezessük le, inkább higgadtan beszéljük meg.

 

A hír alapjául az „Anger Management: Counting to 10 and Beyond” cikk szolgált.

 www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja