SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Összefüggést találtak a gyermek egyes betegségei és a késői apaság között

Családinet [cikkei] - 2014-02-28
A gyermek egyes betegségei és a késői apaság összefügghetnek egymással - állapította meg egy nagy léptékű nemzetközi kutatás.
Összefüggést találtak a gyermek egyes betegségei és a késői apaság között

A korosodó apukák gyerekeinél nagyobb az esélye az autizmus, és a mentális betegségek kialakulásának

Az autizmus, a figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD), a mániás depressziós, azaz bipoláris zavar, az öngyilkossági kísérletek és a kábítószer-használat nagyobb arányban fordult elő azoknál az iskoláskorú gyermekeknél, akiknek az édesapja idősebb volt, mint azoknál, akiknek fiatalabb - ismertette a BBC hírportálja a több millió ember adatait elemző tanulmányt, amely a JAMA Psychiatry című szaklapban jelent meg.

A tudósok szerint a hímivarsejtek mutációja a vétkes
 
A kutatók szerint a problémák a hímivarsejtek mutációinak számlájára írhatók, ezek ugyanis az az öregedéssel megszaporodnak. Más szakértő azonban úgy véli, hogy a késői apasággal járó előnyök valószínűleg többet nyomnak a latban, mint a problémák.

Három intézetben több millió férfi adatait tanulmányozták
   
Az amerikai Indiana Egyetem és a svéd Karolinska Intézet kutatása - a szakvélemények szerint - a kérdés eddigi legnagyobb léptékű és az egyik legjobban tervezett vizsgálata volt. A tudósok 2,6 millió ember adatait elemezték. Emellett a pontosabb eredmények érdekében összevetették az ugyanattól az apától származó testvérek adatait is, hogy a családi-neveltetési különbségeket kiszűrjék.
 
A különböző korú apák összehasonlítási eredményei
 
Összehasonlították a 45 éves vagy annál idősebb korban gyermeket vállaló apák gyermekeit a 20-24 éves apák gyermekeivel és azt az eredményt kapták, hogy az előbbi csoportban több mint háromszor nagyobb eséllyel fordult elő az autizmus, a mentális betegségek kockázata pedig kétszer akkora volt.
    
Az idősebbek gyermekeinél a mániás depressziós zavar esélye 25-ször, az öngyilkos magatartás és a droghasználat kockázata 2,5-ször nagyobb volt, mint a legfeljebb 24 éves apák gyermekeinél. Az első csoport iskolai eredményei is rosszabbak voltak. Nem találtak olyan pontot, amelytől kezdve a kockázat emelkedett volna, inkább azt figyelték meg, hogy az idősebb apai életkor nagyobb rizikóval függ össze.
    
Az említett betegségek általános kockázata azonban alacsony maradt. Ha meg is duplázódott a rizikó, a betegség kialakulásának veszélye az egyes gyermekeknél még így is nagyon kicsi.
 
A kutatók véleménye
 
Brian D'Onofriót, a kutatás vezetőjét megdöbbentették az eredmények, alacsonyabb kockázatra számítottak. Elmondta: a tanulmány újabb eredményekkel támasztja alá az egyre nagyobb terjedelmű szakirodalmi adatot, amely szerint a családoknak, orvosoknak és az egész társadalomnak mérlegelnie kell a gyermekvállalás későbbre halasztása melletti és elleni érveket.
    

James McCabe, az amerikai Pszichiátriai Intézet tanára ezzel szemben hangsúlyozta: a döntést, hogy vállaljanak-e gyermeket és mikor tegyék azt, ne alapozzák a férfiak sem egyetlen, sem több tanulmány eredményeire, a betegségek kockázata ugyanis igen alacsony.
Hozzátette: sok előnnyel is jár, ha az apa idősebb: stabilabb lehet a párkapcsolata, magasabb a jövedelme, ezek pedig "valószínűleg ellensúlyozzák" a kockázatokat.
    
http://www.bbc.com/news/health-26355415

Forrás: MTI
Fotó:
photostock - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja