SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Testvérnevelés - Első, második,...

Kókai Kata [cikkei] - 2005-04-10
Tudjuk, hogy minden gyermek más és más. Bár ugyanazok a szüleik, mégis, az egyik roppant ragaszkodó és visszahúzódó, a másik könnyen barátkozik és testvére helyett is rendet tart.
Testvérnevelés - Első, második,...

Vajon milyen mértékben befolyásolja a gyermekek személyiségét a születés sorrendje? Olyan ez, akár egy horoszkóp; más jellemek, minden gyermek egy-egy egyéniség. Mégis, a sorrend valamilyen szinten befolyásolja viselkedésüket, reakciójukat. Sok népi bölcsesség, ám annál kevesebb tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a gyermekek érkezési sorrendje olykor a testvérharc, féltékenység, vagy szülői hajlam oka is lehet.

Az elsőszülött

Minden korban különleges helyet kapott a család életében, és ez az idők folyamán nem sokat változott. Bár csak ritka kivétellel számít az első utód az egyetlen "trónörökösnek", szülei, nagyszülei szemében mindig az első gyermek marad, aki a szülőket szülővé, a nagyszülőket nagyszülővé tette. Az első gyermeknél még gyakran könyvekből tanulnak a szülők, s egyetlen kiütés is álmatlan éjszakákat okoz. Ő egyfajta "tanító", aki a gyermeknevelés minden eszközének elsajátításához nyújt segítséget, hogy szülei majdan teljes természetességgel nevelhessék kisebb testvéreit.

Az elsőszülött gyermekeknél gyakorta megfigyelhető szorongás, bizonytalanság. Ennek oka a neveltetésben keresendő; a gyermekek szinte száz százalékban szüleik viselkedésformáját utánozzák, így a gyermeknevelésben akkor még járatlan szülők aggodalmát, bizonytalanságát is átvehetik. Amellett, hogy különleges figyelemre méltatja minden ismerős, a szülők, rokonok -hiszen ő az első unoka- gyakran hisztérikus kitöréssel, féltékenykedéssel fogadja a második gyermek érkezését, hiszen ekkor a megszokott figyelem középpontjában már nem ő, hanem testvére áll. Ez a faja féltékenység is leginkább az elsőszülötteket jellemzi.

A második gyermek

A második gyermek nevelése már kevésbé ró terhet a szülőkre, hiszen megtanulták a neveléshez szükséges alapelveket. Már nem riadnak meg csip-csup teendőktől, s a megszokott babaápoló termékeket választják. Kevésbé feszültek, nem jellemző a nagyobb testvérre való féltékenység, hiszen ő már a család része volt a születésük pillanatában. Sokkal természetesebben vesznek minden feladatot, ellentétben az első gyermekkel, aki versenyhelyzetben érezheti magát. Ha ő a legkisebb a családban, előfordul, hogy sokáig önállótlan marad, hiszen az állandó dicséretek, a nagymamák "babázása" nem motiválja.

Amennyiben új kistestvér születik, a második gyermek "egyszerű középső" gyermekké válik. Bár egyetlen szülő sem ismeri el (talán maguk sem veszik észre), a középső gyermekek mindig kissé elhanyagoltak, legalábbis úgy gondolják. A legkisebb testvérrel törődnek a legtöbbet, az első gyermek pedig az első szülői élményeket, a szülővé válást testesíti meg, így (nem szándékosan!) a szülőket sokszor nem fűzi ilyen különleges viszony a második gyermekhez. S bár a hétköznapokban ugyanannyi szeretetet kapnak, mégis többet küzdenek az elismerésért. Ez több módon is megnyilvánulhat; egyes gyerekek a legtermészetesebben elfogadják a családjukban betöltött szerepet, mások a rossz jegyekkel, néhány kedvenc tárgy eltörésével igyekeznek magukra vonni a figyelmet. Viszont igazságérzetük igen fejlett, könnyen alkalmazkodnak.

A legkisebb

Legyen az harmadik, vagy többedik gyermek, a legkisebb és egyben utolsó gyermek mindig különleges figyelmet kap. Szülőktől, nagyszülőktől, de akár a nagyobb testvérektől is, akik sokszor oltalmukba veszik a gyenge apróságot, s örömmel játszanak vele tanító nénist, hogy átadják azt a tudást, amivel ők már rendelkeznek. Sokszor akár lusták is lehetnek, mivel mindig akad valaki, aki örömmel beköti a cipőfűzőjüket, vagy megcsinálja helyettük az adott feladatot.

Sokszor nagyobb korban nehezen állnak helyt az iskolában, munkában, vagy bármilyen más versenyhelyzetben. Mivel a szülők ekkorra már több gyermeket is felneveltek, ő kapja a legkevesebb szigort, az engedékeny, odaadó szülőket. Ez előnyt és hátrányt is jelent; mivel ő a középpont, ezt könnyen megszokhatja, nehezen viseli, ha nem rá figyelnek, ha nem a megszokott gondoskodás veszi körül. Ugyanakkor kibontakozhat személyisége, szülei szigora ebben nem akadályozza meg.

Bár léteznek általános megfigyelések a születési sorrenddel kapcsolatban, ez nem minden családban jellemző. Sok függ a környezettől, az örökölt temperamentumtól, és neveltetéstől.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja