SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bizarr fogamzásgátló módszerek a múltban: a születésszabályozás meghökkentő történelme

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-12-20
Elődeink szinte bármire képesek voltak, hogy elkerüljék a nem kívánt terhességet: eszköztárukban a mérgektől az egyszerű fakockáig mindenféle elképesztő dolog szerepelt - melyek több-kevesebb sikerrel kecsegtettek. A modern orvoslás mára igazán egyszerűvé tette ezt a problémát, azonban nem volt ez mindig így.
Bizarr fogamzásgátló módszerek a múltban: a születésszabályozás meghökkentő történelme

Fogamzásgátló-történelem
 

Az Őstermészet:

A fogamzásgátló módszerek egyik első ábrázolása egy Kr.e. 1551-ből származó papiruszon jelent meg. Egy gyapjúból készült, tamponhoz hasonló eszköz volt, amelyet őrölt tűlevelűekbe, datolyába és mézbe mártottak.


Sáfrányleves:

Az ősi Kína módszere volt a gyógynövényes lé, helyesebben irrigáló folyadék. Ha az uralkodónak olyan légyottja volt, melynek nem akarta, hogy emléke maradjon – ágyasai valamelyikének méhében –, akkor rendelhetett egy eunuchot segítségül. A hű szolgák meg is jelentek a sáfrányból főzött „levessel”, hogy azzal ők maguk végezzék el a hüvelyöblítést a hölgyeknél.


A vasbugyi:

Bár az erényövet sokszor a középkor vasból készült kínzóeszközeinek népes táborába sorolják, valójában az 1800-as években élte fénykorát. A fém pántokból készült, kulccsal, zsanérok mentén nyitható, a kérdéses területen szegecses kiegészítőt a nők azért hordták, hogy elkerüljék a szexuális zaklatást és erőszakot. Előfordult azonban olyan féltékeny férj, aki elvárta asszonyától, hogy hordjon erényövet – elkerülendő a maszturbálást és a félrelépést.
 

Higany:

Egy dolog fémet viselni, és egészen más meginni azt. Leginkább életveszélyes, de néhány kínai asszony mégsem riadt vissza attól, hogy higanyt és ólmot fogyasszon fogamzásgátlás céljából. Az elmélet abból a szempontból megállta a helyét, hogy a higany valóban sterilitást okoz – de mindezt egy sor egyéb, káros hatással együtt teszi, melynek a vese, vagy az agy is áldozatául eshet, végül akár halálhoz is vezethet.
 

A kovács vize:

Soranus, egy második századi görög orvos úgy találta, hogy ha közösülés után az asszony hétszer hátrafelé ugrik, majd olyan vizet fogyaszt, amiben a kovács hűti a forró pengét, bizonyosan elkerülheti a megtermékenyülést. Egynémely fém valóban hatékonyan gátolja a teherbeesést, főként, ha a szóban forgó nő mérgezésben elhalálozik. A módszer ennek ellenére sokáig nem kopott ki a köztudatból - az első világháborúban sok nő jelentkezett gyári munkára: ólommal szerettek volna dolgozni abban a reményben, hogy így elveszítik termékenységüket.
 

Bebugyolálás:

Az első „óvszert” a Minósz király-korabeli Krétán említi Homérosz Iliásza. Ezt a szerepet akkor a kecske hólyagja töltötte be, a jó király ezzel óvta asszonyát a kígyóktól és skorpióktól, melyek a lába közt lehetnek. Az évszázadok során számtalan anyagot használtak a férfiak erre a célra, a textiliákon kívül például báránybelet vagy halhólyagot.


Krokikaki:

A hüvelykúpok gondolata több nép történelmében is megjelenik, idővel ugyanis rájöttek, hogy a fő feladat akadályt képezni a sperma és a női méh között. Népe válogatja, hogy mik voltak a fő összetevők, sokan használtak gyógynövényeket, mások bizarr alapanyagokat. Ezek között a legriasztóbb talán a krokodil ürülékéből és mézből készülő fajta, mely az ősi egyiptomiak kreativitását dicséri.
 

Nyiss a világra!:

Egy bizonyos kólagyártó cég elhíresült szlogenje egy ideig más mögöttes tartalmat hordozott, mint manapság. A Harvard Egyetem kutatói ugyanis 1985-ben nyilvánosságra hoztak egy tanulmányt, melyben közölték: laboratóriumi körülmények között, a kémcsőben elhelyezett üdítő elpusztította a spermiumokat.
Az új kóla legendája kacsának bizonyult, s bár állítólag a light verzió hatékonyabb volt spermaölőként, azért senki ne szaladjon bevásárolni belőle fogamzásgátlási célzattal: egyetlen későbbi vizsgálat sem tudta igazolni a hatékonyságát.
 

Intim „tisztaság”:

A tisztítószerek mindent csillogóvá és tisztává varázsolnak, az intim testrészeknél azonban érdemes meghúzni egy határt. Az 1800-as évek végén létezett egy törvény, mely tiltotta a fogamzásgátlás „halálos” formáit. Ebben az időben a legtöbb fogamzásgátlót női mosakodónak álcázva árusították, hogy a törvényt megkerüljék. Az egyik leghíresebb „fogamzásgátló” a Lysol volt, melyet igen nagy számban adtak el akkoriban, annak ellenére, hogy heveny gyulladást, fájdalmat és néhány esetben halált is okozott.
 

Itt úgyse jössz át!:

A spermiumok megakadályozása abban, hogy a női test belsejébe jussanak, nem mai találmány. Az emberiség az évezredek alatt a legkülönbözőbb - gyakran bizarr - anyagokkal próbálta útját állni a „bajnak”:

  • Az ősi India és Egyiptom népe szent állatok ürülékéhez folyamodott, mint az elefánt, vagy a krokodil. Savasságuknak köszönhetően valószínűleg még működött is a módszer.
  • Afrikában aprított füvet, vagy szövetet használtak, hogy afféle dugót képezzenek belőle.
  • Japán prostituáltak bambuszkendőt használtak hasonló céllal.
  • Iszlám és görög hölgyek gyapjúval „béleltek”.
  • A szlávok vászoncsíkokkal próbálkoztak.
  • Zsidó asszonyok régi praktikája a selyembe tekert tengeri szivacs, melyre zsineget erősítettek. Meglehetősen hatékony lehetett.


Citromos frissesség:

A híres csábító, Casanova arra kérte szeretőit, hogy használjanak citromot teherbeesés ellen. Mivel annak savassága elpusztítja a spermiumokat, valószínűleg működőképes volt a módszer. Az, hogy a hölgyek egyáltalán elgondolkoztak az alkalmazásán, bizonyítja a legendás hódító csáberejét és sármját.
 

Varázslat:

Ha minden kötél szakad és semmilyen módszer nem válik be, még mindig fordulhatunk a mágiához, hogy megvédjen bennünket a nem kívánt terhességtől. Persze a mai kor embere már csak mosolyog azon, hogy a sötét középkor idején különböző amuletteket viseltek az emberek fogamzásgátló gyanánt.
Az egyik „bevált” recept a talizmán alapanyagait tekintve: az öszvér fülzsírja, menyét heréje és egy – szigorúan az állat bal oldaláról származó – macskacsont. Ártani biztos nem ártott… rejtély, miért nem alkalmazzák ma is…?


Az élet sója:

A 9-10. századi Perzsiában több módon is védekeztek a nem kívánt terhesség ellen, ezek közül a legfurcsább talán a kősóból készült hüvelykúp. A kor gyógyítói ugyanis felismerték, hogy az ondó hüvelybe jutásából származik a baj, ezért a módszert megszakított közösüléssel is kombinálták olykor. A só jelenléte bizonyára nem volt túl kellemes.
 

Szálkásság:

Aki még mindig nem döbbent meg eléggé, az próbáljon elképzelni egy fatuskót „odabenn”. Extrémnek hangzik, de bevett gyakorlat volt egy időben – az asszonyok megkönnyebbült sóhaja megrengethette a világot, amikor ezt a módszert 1930-ban végre kínzóeszköznek nyilvánították.

Ahogy láthatjuk, mindig is léteztek házi praktikák, de emellett akadtak bölcs emberek, gyógyítók, tanítók, orvosok is, akik megfelelő tanácsot adtak volna a probléma megoldására. Az, hogy ezek a furcsa módszerek fennmaradtak és most mosolyoghatunk, csodálkozhatunk rajtuk, valószínűleg annak a következménye, hogy sokan az előbbit választották az utóbbi helyett. Kész szerencse, hogy ma már felvilágosult világban élünk, megfelelő szakemberekkel felvértezve, így nem szorulunk rafinált ötletekre – az utókor úgyis csak derülne rajtuk, ahogy most mi is!

Fotó: mark6mauno/flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja