SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem kellene ennyire félni a fogamzásgátló tablettáktól

- 2017-09-15
A hagyományos fogamzásgátló módszerek mellett számos más lehetőség is adott a védekezésre, megbízható nőgyógyász segítségével mindenki megtalálhatja azt, ami számára a legmegfelelőbb. Minél fiatalabb egy nő, annál fontosabb, hogy elkerülje a nem kívánt terhességet, és ma már a húsz év alattiak is védekezhetnek méhen belüli eszközzel, illetve nekik is készül alacsony hormontartalmú tabletta - többek közt ezekről mesél Dr. Melczer Zsolt, a Budai Magánorvosi Centrum nőgyógyásza.
Nem kellene ennyire félni a fogamzásgátló tablettáktól

A szakember szerint Magyarországon indokolatlanul sokan rettegnek a hormontartalmú fogamzásgátló tablettáktól, noha a mai napig ezek számítanak a legmegbízhatóbbnak világszerte. „Nem szabadna a tablettáktól ennyire tartani, hisz ezek a leghatékonyabbak, száz nőből egy év alatt egy sem esik teherbe mellette, ami nagyon jó aránynak számít. A fogamzásgátló módszerek célja, akármelyiket is választjuk, a nem kívánt terhesség elkerülése. A kérdés az, hogy vállalja-e a nő, hogy nem megy biztosra, és egy másik módszer mellett esetleg teherbe eshet” – mondja a szakorvos.

Dr. Melczer úgy látja, mivel sokan tartanak a tablettáktól, a hormonmentes megoldásokat is egyre többen választják. „A naptármódszer, a női és férfi óvszer, a spermicid anyagot tartalmazó hüvelyi készítmények, melyek spermaölő anyaggal vannak átitatva, mind hormonmentes módszerek. Ma már vannak méhen belüli, nem hormonális eszközök, mint a spirál, és szintén fogamzásgátló módszer, de az végleges, mikor mindkét nem nemnél a sebészi sterilizálás történik, a nőknél a petevezetékek, a férfiaknál az ondóvezeték lekötése.”

A hormonmentes készítmények közül a méhen belüli eszközök a leghatékonyabbak, a többinél magasabb a kockázati esély. „Az óvszer a mai napig sláger, és a nem kívánt terhesség mellett a nemi betegségektől is véd, de sokan alkalmazzák a naptármódszert is, amiről fontos tudni, hogy hosszú távon nem hatékony. Egyre több helyen reklámozzák a hormonmentes géleket, szivacsokat, krémeket, kúpokat, ezek is működhetnek, de ezeknél a termékeknél a nőnek kell eldönteni, hogy melyikkel tudja jól érezni magát. Ezeket a spermicid anyagot tartalmazó hüvelyi készítményeket a nő magának helyezi fel, és csak bizonyos ideig használnak. A kérdés az, hogy ez mennyire illúzióromboló” – mondja a Budai Magánorvosi Centrum nőgyógyásza.

(Milyen lehetőségek között választhatsz? Olvasd el >> Hormonmentes védekezés - a hormonmentes fogamzásgátlás lehetőségei)

Dr. Melczer nem beszél le senkit semmiről, a pácienseknek mindig széleskörű felvilágosítást ad, ha fogamzásgátló módszerekről kérdezik. „Minden nő maga dönti el, hogy neki melyik a legszimpatikusabb. Szakemberként elmondom, hogy melyiknek mi az előnye, mi a hátránya. Egyénre szabott orvoslással kell meghozni ezt a döntést, de fontos a konzultáció, mert úgy látom, sok helytelen információ kering ellenőrizetlenül az interneten. Úgy látom, hogy egy nőnek, aki nem akar gyermeket, a leghatékonyabb valamilyen hormonális fogamzásgátló, ez a világon mindenhol így van. A fiatal lányoknak mindig a legbiztonságosabbat javaslom, nagyon széles a paletta, mindenkinek meg lehet találni a megfelelő tablettát.”

Már a húsz év alatti lányok is választhatják a hüvelygyűrűt, és készült kifejezetten nem szült nőknek, méhen belüli eszköz is. „Volt, hogy egy 19 éves páciens kért ilyet, felhelyeztük, és minden a legnagyobb rendben működik. A legmodernebb módszer a világon manapság a méhen belüli hormonális spirál, ami öt év alatt ad le progeszteront. Ezt főleg 35 fölötti nőknek ajánlják, akiknél megvannak a gyerekek, de a bő vérzést is remekül orvosolja. Hangsúlyozni kell, hogy a lényeg a terhesség elkerülése, és minél biztosabbra kell menni.”

Fotó: Monica Myers / FREEIMAGES

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja