SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Halálos trombózisok sora miatt szigorodó fogamzásgátló felírási szabályok

Családinet [cikkei] - 2014-02-28
Az utóbbi időkben egyre többet hallani a hormonális fogamzásgátlók okozta halálos kimenetelű trombózisról, ezért az Európai Gyógyszerügynökség szigorítaná a készítmények felírását.
Halálos trombózisok sora miatt szigorodó fogamzásgátló felírási szabályok

A tabletták veszélyeiről professzor Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

Egy közelmúltban történt európai áttekintés megerősítette azt az eddig is ismert tényt, hogy a hormonális fogamzásgátlók lényegesen megnövelik a vérrögképződés kialakulásának kockázatát. Bár ez a veszély mind az orvosok, mind a tablettát szedő nők többsége körében nem volt titok, azonban ezidáig kevés hangsúlyt kapott ez a rizikó. Az elmúlt években az Európa-szerte történt halálesetek miatt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nemrégiben közleményt adott ki, melyben felhívja a szakemberek figyelmét a fogamzásgátlók kockázataira. A jelentés szerint ezeket az orvosnak minden esetben közölni kell a pacienssel, valamint tájékoztatnia kell őket a trombózis tüneteiről.  Az viszont sokak szerint már más kérdés, hogy ezt valóban betartják-e.

Az EMA után az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) is kiadott egy tájékoztató levelet, melyben többek között az áll, hogy az idő folyamán a mélyvénás trombózis rizikófaktorai változhatnak (életkor, testsúly, egyéb betegségek, stb.), így a készítményt felíró szakembernek folyamatosan tájékoztatni kell a beteget a veszélyekről,és a szűrések lehetőségéről. Az OGYI továbbá kéri az orvosokat, hogy minden esetben jelentsék az intézetnek azokat a mellékhatásokat, melyek feltehetően a fogamzásgátlók szedésének tulajdoníthatóak be.

Kockázati tényezők

„A kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazásával járó vérrögképződés kockázata a szedés első évében a legnagyobb - ez abban az esetben igaz, ha korábban még sosem szedett kombinált hormonális fogamzásgátlót, illetve ha abbahagyta egy időre a fogamzásgátló szedését (4 hétre van annál hosszabb időtartamra). A vérrögképződés kockázata akkor is nagyobb, ha Önnél eleve emelkedett a kockázat.”- olvasható az OGYI közleményében.

Eleve emelkedett a kockázat, amennyiben genetikailag hajlama van az illetőnek a trombózisra (trombofília). Ezt egy egyszerű vérvétellel meg lehet állapítani.

„Szűrővizsgálatot mindenképp kell csináltatni, ha úgy készül valaki fogamzásgátló szedésére, ha már volt trombózis a családjában. Amennyiben genetikai hajlamot igazolnak – a leggyakoribb a Faktor V Leiden mutáció és a metiltetrahidrofolsav-reduktáz enzim (MTHFR) mutáció/polimorfizmus-, akkor megfelelő életmódot kell folytatni (túlsúly leadása, dohányzás abbahagyása), valamint más védekezési módszert érdemes választani. Azonban, ha már korábban önnél is megtörtént a baj, akkor véralvadásgátló szedése indokolt.”- mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

A mélyvénás trombózis tünetei

Bár a trombózis olykor semmilyen tünetet nem okoz, de általánosságban a következő jelek utalhatnak a problémára. Ha ezeket tapasztalja, mindenképp forduljon orvoshoz!

  • alsó lábszár fájdalma
  • az adott végtag bőrének elszíneződése
  • ödéma
  • a lábfej hátrahajlításakor a térdhajlatban lévő erős fájdalom (a fő törzset elzáró vérrög esetén)

Forrás: Trombózisközpont
Fotó:
Anusorn P nachol - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja