SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Netre, te gyerek!® - a biztonságos internetezésért gyermek internetklub-hálózat

Családinet [cikkei] - 2009-02-10
Bár tudott dolog, hogy tizennégyen innen már minden gyermek digitális bennszülöttnek számít, a számítógép és az internet pedig már nemcsak része mindennapjainknak, hanem szinte családtag, mégis, sok szülő szorongva nézi az egérbe kapaszkodó csemetéjét.
Netre, te gyerek!® - a biztonságos internetezésért gyermek internetklub-hálózat

Bár tudott dolog, hogy tizennégyen innen már minden gyermek digitális bennszülöttnek számít, a számítógép és az internet pedig már nemcsak része mindennapjainknak, hanem szinte családtag, mégis, sok szülő szorongva nézi az egérbe kapaszkodó csemetéjét. Egy mégoly netrekész kiskorúra is számtalan veszély leselkedik a különböző témájú és célú webhelyek és honlapok erdejében: adathalászok, online kalózok, számítógépes vírusgazdák, gyerekeknek ellenjavallt webes tartalmak, elszigeteltség és sötét szándékú ragadozók fenyegetik az óvatlan gyerkőcöket. Ennyire veszélyes hely lenne a web egy gyermek számára?

A helyzet persze súlyos, de korántsem reménytelen: a biztonságos internetezés megtanulható, és a tanulságos foglalkozások során ráadásul még közösségi élményekkel is gazdagodhat a nebuló.
A „Netre, Te gyerek!®” az első olyan, hálózatban működő gyermek internetklub, ahol a biztonságos szörfölés mellett a tartalmas webes szórakozásra, ismeretszerzésre is tanítják a lurkókat.

A kezdeményezést a UPC szponzori segítségével a Budapesti Művelődési Központ indította útjára, építve az országos nyugdíjas-internetoktatási hálózat, a „Kattints rá, Nagyi!®” kifejlesztésében és terjesztésében szerzett tapasztalataira. A gyermek-internetbiztonsági foglalkozások anyagának fejlesztője a CERT Hungary Központ – módszertanuk kialakításánál speciálisan a korosztály igényeire koncentráltak, és a valós veszélyhelyzetekre figyeltek. Többek között kitérnek a személyiségi jogok védelmére, a
letöltés és megosztás buktatóira és lehetőségeire, a spamvédelemre – mindezt a 9 órás (3 alkalmas) klub a gyerekek számára is emészthető, őket szórakoztató módon tálalja.
Félévenként egyszer a klubhálózat iskolásai vetélkedőben mérik össze a tudásukat, ahol egy internetes akadálypályán kell célba érniük.



Mivel a foglalkozásokat az iskolai szünetek idejére időzítették, egyfajta alternatívát nyújt a napközis táborra a gyermek elhelyezését megoldani kívánó szülőknek.
A klubokra a szünetek előtt megrendezésre kerülő nyílt napon lehet jelentkezni helyszínenként, ahol az érdeklődők átvehetik a UPC és az INSAFE családi e-biztonsági csomagját is, hogy otthon, közösen sajátíthassák el a számítógép biztonságos használatát.

Az első, kísérleti „Netre, te gyerek!®” foglalkozásokra február végén kerül sor a Budapesti Művelődési Központban, az év folyamán pedig 4 fővárosi helyszínen és 10 vidéki településen összesen 400, 8-14 éves gyermeknek lesz alkalma arra, hogy megtanulja kikerülni az internet csapdáit.

A programhoz kapcsolódva a biztonságos internetezéshez értékes kiegészítő tartalom kerül publikálásra a Kaleidoskop.hu kulturális webmagazin oldalain (www.kaleidoskop.hu), érintve a környezettudatosság témáját is.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja