SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikor kell orvoshoz fordulni a túl erős menstruációs görcs miatt? Amikor a menstruációs görcsök mögött betegség lappang

Családinet [cikkei] - 2016-06-29
 [X]

A legtöbb nő a menstruáció jelentkezésekor erős diszkomfort érzéséről számol be, innen is fakad a már jól ismert mondat: "Azokon a nehéz napokon...". Nem mindegy azonban, hogy ezek a napok mennyire nehezek, milyen mértékben terhelik meg a nő szervezetét, milyen hatással vannak hangulatára, közérzetére.
Mikor kell orvoshoz fordulni a túl erős menstruációs görcs miatt? Amikor a menstruációs görcsök mögött betegség lappang

 

Fontos tudnunk, hogy a menstruációból fakadó kényelmetlenségeknek van egy egészséges határa, és ha ezt túllépjük, érdemes orvoshoz fordulnunk, hiszen testünk így is jelezheti, hogy valami nincs egészen rendben odabenn.

10-ből 9 nő számol be alhasi fájdalmakról a menzesz során, mely fiatal és felnőtt nők körében egyaránt jelentkezhet. 10-ből 1 nő azonban olyan erős fájdalmakat tapasztal, mely már a mindennapi tevékenységeit is akadályozza.

A menstruáció alatt előforduló kellemetlen, de veszélytelen tünetek lehetnek például a derékra és lábakba is kisugárzó alhasi fájdalom, fejfájás, hányinger, emlőfeszülés, hasmenés, puffadás, fáradtság és fokozott emocionális érzékenység is.1,2

Nem meglepő tehát, ha ezeken a napokon legszívesebben a takaró alatt maradnánk, nagy bögre tejszínhabos kakaóval és romantikus filmekkel bebiztosítva. Azonban a való élet erre ritkán ad lehetőséget, ezért is fontos a görcsoldás és a kellemetlen tünetek kezelése.

A menstruációs görcsök csökkentésére hatékony megoldást nyújthat a No-Spa, mely közvetlenül a fájdalom okát, a görcsöt szünteti meg.

Annak ellenére, hogy a fenti tünetek önmagukban nem jelentik azt, hogy betegek lennénk, mégis érdemes odafigyelnünk testünk vészjelzéseire. Előfordulhat, hogy a menstruáció során fellépő kényelmetlenségek olyan méreteket öltenek, melyekkel orvoshoz kell fordulnunk.

Az endometriózis egyike a leggyakoribb nőgyógyászati betegségeknek, mely több mint 70 millió nőt érint világszerte. Az erős menstruációs fájdalom okozója az esetek 70%-ában éppen e probléma lehet.

Az endometriózis gyakran észrevétlen marad, hiszen tüneteinek egy része általánosnak is mondható: erős menstruációs vérzés, alhasi és kismedencei fájdalmak, székrekedés, a libidó csökkenése, a hüvely izmainak görcsös összezáródása, krónikus fáradtság és levertség, depresszió.3

Mégis honnan tudhatjuk, hogy panaszainkkal érdemes orvoshoz fordulni?


Minden esetben figyeljen teste jelzéseire, különösen a felsorolt tünetek együttjárására:

  • Ha kifejezetten erős menstruációs görcs gyötri,
  • Ha közösülés közben fájdalmat érez,
  • Ha krónikus kimerültség vagy fáradtság gyötri,
  • Ha a menstruáció során belázasodik,
  • Ha szokatlan mennyiségű vérzést tapasztal,
  • Ha köztes vérzései jelentkeznek,
  • Ha a menstruációk közötti időszakban is fájdalmat tapasztal4.

Ne feledje, a menstruációs görcsök csökkentésében és a görcsoldásban segíthet a No-Spa, mely közvetlenül a méh izomzatára hat, és csökkenti annak összehúzódását. Ilyenkor napi 3x1-2 40 mg-os tabletta alkalmazása enyhítheti a menzeszt kísérő panaszokat.

No-Spa Neo görcsoldó


1 Jamieson D., Steege J. (1998): The prevalence of dysmenorrhea, dyspareunia, pelvic pain, and irritable bowel syndrome in primary care practices
Link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8532266
2 Wright M. (2014): Period Pain (Dysmenorrhoea)
Link: http://www.patient.co.uk/health/period-pain-dysmenorrhoea
3 Bokor A., Koszorús E., Brodszky V., D’Hooghe T., WERF C., Rigó J. (2013): Az endometriosis hatása az  életminőségre Magyarországon
4 Dalton K. (2009): The Influence of Menstruation on Health and Disease

SANOFI-AVENTIS Zrt. 1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Telefon: (+36 1) 505 0050 Gyógyszerinformációs szolgálat: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu, www.nospa.hu
Drotaverin-tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐ ORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

SAHU.DRT.15.03.0129

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja