SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Káros vagy hasznos az internet a gyereknek?

Singola Edit [cikkei] - 2008-11-04
Az információs forradalom óta a gyerekek sem a "régiek" már. A mai csemetéknek egészen másfajta benyomásokra van szükségük, mint szüleiknek, nagyszüleiknek. Információval vannak elárasztva, de jól veszik az adást, talán jobban is, mint a szülők. Az iskola, a könyvek, újságok mellett, a tv, a rádió és az internet nyújt széles tájékozódási lehetőséget számukra, viszont veszélyeket is rejt.
Káros vagy hasznos az internet a gyereknek?
Az internet nagyon hasznos, könnyen találhatnak a gyerekek is plusz információkat tanulmányaikhoz, szórakozási lehetőséget is nyújt, játékokkal fejleszthető a logikai képességük, de nézzük meg, {POLL_RIGHT_49} mi van a mérleg másik serpenyőjében.  A gyanútlanul szörföző kiskorúak ki vannak téve felnőtteknek szóló tartalmaknak, hirdetéseknek, sajnos kapcsolatba kerülhetnek drogos dolgokkal, sőt szexuális zaklatás, pornográfia áldozataivá válhatnak, aberrált személyek is megtámadhatják őket.

Felmérések szerint már a hat éven aluli gyermekek is interneteznek, a családok 90 %-ában van otthon számítógép és internet, és a gyerekek egyre több időt töltenek előtte. Már nem csak a tv előtt nőnek fel a gyerekek, hanem a számítógép előtt is. Szakemberek azt kutatják, változott-e a családok, barátok kapcsolata az internet széles körű elterjedése óta? Vagyis felmerült, hogy gyerekek társas kapcsolata leszűkült, kevesebbet beszélgetnek a szüleikkel, családi programok helyett szívesebben töltik az időt netezéssel, a barátokkal is inkább a chaten lógnak együtt és nem a játszótéren, focipályán… A gyerek fizikai szervezetére gyakorolt hatásokat is figyelembe kell venni, hiszen a feszült keresgélés, a szem megerőltetése, az órákig tartó egyhelyben ülés, mind megterheli őket.

Csakis a szülők tehetnek ennek előzhetik meg, védhetik ki ezeket. Igenis korlátozni kell a gyereket az internetezésben! Mindenképp az életkorának megfelelő témájú és tartalmú oldalak letöltését szabad engedni.
A technika csodálatos fejlődése nem keresztezheti a gyerekek még csodálatosabb fejlődését. A természetes játék és mozgás az, ami fejleszti a gyereket, nem a virtuális. Ezenkívül a család funkciója sem változhat meg a technika vívmánya miatt. A családi együttlétek, beszélgetések, kirándulások ugyanolyan fontosak, mint az internet előtti időszakban.


A szülők mérlegre teszik a kérdést, hasznos, avagy ártalmas a netezés? Egyértelműen károsnak nem titulálhatjuk az internetet, hiszen vannak jó oldalai is. Érdemes mégis végiggondolni a veszélyeket. Mérlegelni, hogyan óvhatjuk meg a gyerekeket ezen újfajta veszélyforrástól, mit tehetünk, milyen preventív módok léteznek.

A legfontosabb szabály, hogy bármit fordíthatunk a javunkra, de vannak olyan emberek, akik kihasználják a másikat, főleg a gyerekek hiszékenységét, érdeklődését, naivságát. Ezt kell megelőzni a szülőknek, pedagógusoknak, és természetesen szükség van törvényes előírásokra is.

A legveszélyesebb zóna a gyerekekre nézve a különböző fórumokban rejlik, ahol illetéktelenek akarják megtudni lakhelyüket, esetleg találkozóra csábítják őket ilyen-olyan ürüggyel. Az a tapasztalat, hogy a kulcsszavas keresés
 során olyan oldalakra is eljuthatnak a gyerekek, amelyek nem nekik szólnak. Ennek kivédésére használhatunk szűrőket, ellenőrizhetjük a gyereket, a gépet, letilthatunk bizonyos nemkívánatos oldalakat, de mindennél többet ér az őszinte családi beszélgetés, felvilágosítás.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja