SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Harmadával nő a bölcsődei férőhelyek finanszírozása jövőre

Családinet [cikkei] - 2013-11-06
Mintegy 30 százalékkal nő a bölcsődei férőhelyek finanszírozása az idei évhez képest a 2014-es költségvetésben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára a kormány családpolitikájáról a témájában rendezett keddi konferencián a Parlamentben.
Harmadával nő a bölcsődei férőhelyek finanszírozása jövőre

Soltész Miklós azt mondta, az önkormányzatok dönthetnek majd arról, hogy ebből a pénzből bért emelnek, beruházásokat finanszíroznak, vagy a forrásokat eszközbeszerzésre fordítják.
    
Az államtitkár az elmúlt évi termékenységi adatokat ismertetve kisebb javulásról számolt be, továbbá a pozitív folyamatok között említette a házasságkötések számának növekedését és a válások valamint a terhességmegszakítások számának csökkenését.
    
Azt hangoztatta, egyre többen értik meg, hogy a családok a társadalom alapjai, és ha a családok erősek, akkor erősödik a magyar társadalom egésze is. Ezzel összefüggésben arról beszélt, sok nyugat-európai országban természetes a nevelőszülői hivatás, illetve az örökbefogadás, és szeretnék elérni, hogy ez Magyarországon is minél elfogadottabbá váljon.
    
Fülöp Attila a tárca szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára a költségvetéssel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy jövőre - az ideinél mintegy 50 milliárd forinttal több - várhatóan 230 milliárd forint maradhat a családoknál a kibővített adó-, és járulékkedvezmény-rendszernek köszönhetően.
    
Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója egyebek mellett arról beszélt, az alacsony termékenységi adatok hátterében az állhat, hogy a nők egyre később - átlagosan 29 éves koruk körül - szülik első gyermeküket. Szólt arról is, hogy a 35 év feletti nőknél mérték a termékenységi arányszám legnagyobb növekedését.
    


Elmondta, a Ratkó-korszak "hullámai már elcsitultak", és a statisztikában már nincs olyan jelenség, ami azt mutatná, hogy számítani lehetne egy újabb természetes "baby boomra". Ez azt jelenti szerinte, hogy "óriási családpolitikai erőfeszítések" szükségesek ahhoz, hogy a jelenlegi gyerekvállalási tendencia megváltozzon.
    
A kutató a népességnövekedésre ható pozitív jelenségek között említette a házasságok számának kis mértékű növekedését. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a házasságokban több gyermek születik, mint az élettársi kapcsolatokban. Ennek az oka szerinte az, hogy a magyar társadalomban nagyobb stabilitást jelent a házasság, és így abban a szülők nagyobb eséllyel vállalnak gyermekeket.
    
Szólt arról is, hogy felmérések szerint sok szülő anyagi okok miatt nem vállalja a harmadik vagy még további gyermekeit. Orbán Balázs szerint ezeknek a szülőknek lehet ösztönző a most kiterjesztett családi adó-, illetve járulékkedvezmény.
    
Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a gyerekeket vállaló családok hosszú távon, nem pedig kormányzati ciklusokban gondolkodnak, így például nem függeszthetik fel a gyereknevelést egy kormányváltás esetén.
    
Ezért hoztak sarkalatos, tehát kétharmados többséget igénylő törvényt a családok védelméről, így nem történhet meg az, hogy egy új kormány feles többséggel megváltoztatja a jelenlegi családpolitika alapjait - magyarázta, hozzátéve, hogy könnyebb Magyarországon új miniszterelnököt választani, mint a családpolitika sarokköveit megmozgatni.

Forrás: MTI
Fotó:
vitalinka - 123RF.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja