SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zsebpénz - a felnőtt kor kezdete

Kókai Kata [cikkei] - 2005-04-24
A felnőttek igen eltérő nézeteket vallanak arról, hogy egy gyereknek szüksége van-e a zsebpénzre, s ha igen, hány éves kortól. A kérdés eldöntésében nem csak a család anyagi helyzete, hanem a gyermek környezete is fontos szerephez jut.
Zsebpénz - a felnőtt kor kezdete

 

Ha az osztálytársak már maguknak vehetik az ebédet, egyedül vásárolhatnak játékot, ruhát, gyermekünk hátrányos helyzetben érezheti magát, ha ő nem teheti ugyanezt.  Egyfajta gyermeki harc ez az anyagi önállóságért folytatott küzdelemben.

 

Minden édesanya arra vágyik, hogy gyermekéből talpraesett, felelősségteljes felnőttet neveljen, aki könnyedén veszi a nagybetűs élet akadályait. A zsebpénz, melyet sok szülő ellenez, jó eszköz lehet ennek elérésére. Ha iskolás korban, teljesítményarányosan biztosítunk zsebpénzt gyermekünknek, könnyen megtanulhatja, hogy céljai eléréséért meg kell küzdenie, s ezáltal hamarabb megérti: édesanyja pénztárcája sem feneketlen, s akárcsak a zsebpénz, a szülői kereset is hamar elfogy, ha nem osztják be megfelelően.

 

Akár kisebb korban is elkezdhetjük gyermekünk önállósítását. Amikor még csak a perselyben gyűjti a zsebpénzt, megtaníthatjuk arra, hogyan spóroljon. Később, ha már saját igényei vannak, megtanulja a választás fontosságát; ha nincs elég pénze arra, hogy mindent megvásároljon, el kell döntenie, melyik dolog fontosabb számára. Bár a szülők legnagyobb félelme, hogy gyermekük értelmetlen dologra költi pénzét, minden egyes cukorka vagy játék megvásárlása egy-egy fontos dologra tanítja meg a gyermeket; hogyan ossza be a pénzét, vállalja a döntéseit és ismerje fel, hogy sokszor nem kaphat meg mindent, amit szeretne.

 

Természetesen a zsebpénz összegét a szülő kell, hogy meghatározza, így a gyermek már korán hozzászokhat, hogy fizetésének mértékét nagy valószínűséggel mások szabják majd meg. Már az első zsebpénznél meg kell húznunk a határvonalakat; mennyi pénzzel rendelkezhet önállóan gyermekünk, s ennek egy részét mire kell költenie. Először hetente kapjon pénzt, hogy megtanulja annak rövid távú beosztását, később akár egy hónapra járó összeget is adhatunk.

 

A tinédzserek szülei gyakran mélyen a zsebükbe nyúlnak, hogy gyermekük egy bizonyos színvonalon élhessen. Sokan kollégiumban töltik középiskolai éveiket, így az addig szülőktől kapott mindennapi cikkeket is maguknak kell megvásárolni. A megnövelt zsebpénz összeg megtévesztő lehet; bár a gyerek nagyobb összeghez jut, ugyanazt vásárolja meg, amit otthon szüleitől biztosítottak. Akárhogyan is vélekedünk a zsebpénzről, tény, hogy a gyermekek ugyanakkora költséget jelentenek, ha a szülő gazdálkodik a pénzzel. Már csak azt kell eldönteni, vajon mikor, és mekkora anyagi függetlenséget engedünk meg gyermekünknek.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja