SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10+1 játékos tipp, amivel felkészítheted gyermeked angolból a tanévkezdésre

Fürész-Mayernik Melinda [cikkei] - 2015-08-12
Hamarosan kezdődik az iskola, így bizony a szülőknek már felvillanhat a kép, hogy indulnak majd az év eleji mérések, dolgozatok is. Valószínűleg ez alól az angol nyelv sem lesz kivétel, a legtöbb iskolában ugyanis felmérik szeptemberben, hogy mit felejtett a gyerkőc, milyen alapokra lehet tovább építkezni.
10+1 játékos tipp, amivel felkészítheted gyermeked angolból a tanévkezdésre

Azért, hogy ne szegje a gyermekünk kedvét egy esetleges kedvezőtlenebb jegy, mi szülők is nagyon sokat tehetünk. Azon túl, hogy biztosítjuk afelől, hogy ez a jegy még „nem a világ”, kijavítható és csupán diagnosztizáló értékkel bír, már a nyári szünetben is elővehetjük az angol nyelvet, természetesen kizárólag játékos formában.

A következőkben néhány egyszerű és kevés eszközt igénylő játékot mutatok meg, amikkel akkor is játszhattok otthon, ha szülőként csak kicsit beszélsz angolul.  Ezekkel a játékokkal az ismétlés és az angol nyelv felfrissítése a cél, szórakoztató formában, hiszen még nyár van, nincs iskola! Tulajdonképpen azt mutathatod meg velük a gyerkőcödnek, hogy hogyan viszonyuljon a nyelvtanuláshoz, tekintse azt játéknak, s ezzel valójában a nyelvtanulását alapozhatod meg, ami sokkal többet jelent bármilyen dolgozat érdemjegyénél. Emellett pedig jót szórakozhattok együtt, kellemes időtöltésre ad lehetőséget az angolozás.

1.    Szólánc: Magyarul is biztosan ismered a játékot, nem szükséges hozzá semmilyen eszköz, néhány perces időtöltésre is kiváló. Több változatban is lehet játszani a gyermek életkori szintjéhez és tudásához viszonyítva.  A szókincs frissítéséhez használható játék, ami  fejleszti a memóriát is.
a,  Megadhatunk témát, amivel kapcsolatban szólistát készítünk. Például állatok, animals. Az első játékos mondd egy szót, az utána következőnek pedig el kell ismételnie az előtte elhangzottakat is, majd úgy hozzátenni a sajátját. 
b, Megadhatjuk a kezdőbetűt: Valaki mondja magában az angol ábécét, egy másik játékos megállítja, s olyan kezdőbetűvel kell szólistát alkotni. Itt a témát nem kötjük ki. Például: monkey – Moon – milk … 
c, Szókezdés: Játszhatjuk olyan szabállyal is, amikor olyan kezdőbetűvel kell szót mondani, amivel az előző játékos szava befejeződött. Ilyenkor nem ismételjük a szavakat. Pl. dog – giraffe – elephant – tiger… Nehezítésképpen itt is köthetünk ki egy adott témát.
d, Dupla betűk: Adhatunk meg olyan szabályt, amikor egy betűnek kétszer kell a szóban szerepelnie. Ez egy elég nehéz változat. Pl. oo : book – look – cook – good …
e, Folytasd a sort: Négy azonos témájú szóval kezdi az egyik játékos, amivel meghatározza a témát. Majd felváltva kell folytatni a megkezdett sorozatot a felismert szókincs alapján. A lényeg a gyorsaságon van, aki lassú, kiesik. Minél több szót gyűjtöttünk, annál nehezebb újakkal folytatni. 

2.    Hangman: A „jó öreg” akasztófás játék. Papír és ceruza szükségeltetik hozzá. Választhatunk témát és indulhat a játék. Az angol ábécé és helyesírás gyakorlásához kiváló.

3.    Memóriajáték: Készíthettek adott témához kis kártyákat, mindegyikből kettőt, vagy kereshettek az interneten is képeket, majd duplán nyomtatva, laminálva játszhattok memorit. A játék lényege, hogy az összes kártyát lefordítva magunk elé tesszük, majd kettőt felhúzunk. Ha párt találunk, akkor megtarthatjuk, s az nyer a végén, akinek több párja gyűlik össze. Ennek „nehezített” angol változata, amikor a felhúzott kártyákon levő szavakat megnevezzük, esetleg mondunk velük egy-egy angol mondatot.

4.    Párosítós: Szintén képkártyákkal játszható, a memori egyszerűbb változata, itt nem a lefordított lapoknak kell párt találni. Beszélgessünk a képekről angolul!

5.    Fuss oda! játék: Kicsit nagyobb teret igénylő játék, de szabadban is játszható. A képkártyákat letesszük a szoba több különböző pontjára, majd az egyik játékos megnevezi a rajta szereplő dolgokat. A másik játékosnak minél előbb oda kell futnia, amilyen szót hallott. 

6.    Ország-város: Ennek az angol változatában témákat adhatunk meg: állatok, gyümölcsök, színek stb. Az adott betűvel kell a témáknak megfelelő szavakat gyűjteni, mindegyikhez egyet-egyet. Egy másik variáció, amit 5 perc játéknak hívok: 5 perc alatt kell minél több szót mondani egy adott témában. Ilyenkor kiválasztjuk azt a szókincset, amit gyakorolni szeretnénk, s ahhoz kell szavakat gyűjteni. Mehet versenyben is, ki tud többet összeszedni 5 perc alatt.

7.    Activity: Mutogatás, körülírás, rajzolás. Az egyik legszórakoztatóbb módja a szavak ismétlésének. A már meglevő képkártyákat is használhatjuk, húzunk belőle egyet, amit a másik félnek el kell mutogatni vagy rajzolni. Nyilván a körülírás fejleszti a legjobban az angol nyelvi kifejezőkészséget, próbáljunk meg minél többet körülírást választani.

8.    Kakukktojás: Felsorolunk öt szót, teszünk közé egy kakukktojást, s fel kell ismerni, hogy melyik az, majd megindokolni. Természetesen angolul! 

9.    Igaz-Hamis játék: A képkártyákról állításokat mondunk. A játékosnak el kell döntenie, hogy igaz, vagy hamis. Ha igaz, akkor felteszi a kezét, ha hamis, akkor pedig leguggol. Úgy is játszhatjuk, hogy a gyerek mondja az állításokat. Természetesen más megállapodás is lehetséges, például, ha igaz: tapsolunk, ha hamis: dobbantunk.

10.    Hideg-meleg: Elrejtünk egy előre megbeszélt tárgyat a szobában, s a játékosnak meg kell keresnie, közben a cooler, cool, cold, wam, warmer, hot, hotter kifejezéseket, vagyis a mellékneveket és a melléknevek fokozását is gyakorolhatjuk.

+1  Keress! A szobában bizonyos dolgokat kerestetünk a gyerkőccel. Pl.: Find something red!  Keress valami pirosat! 

 

Jó szórakozást és hasznos időtöltést, vidám angolozást kívánok!

Have fun! :-)

 

Fotó: www.flickr.com

Fürész-Mayernik Melinda


Fürész-Mayernik Melinda
Baba- és gyermek angol oktató, tanácsadó

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/402-80-92
E-mail: info@angolkalauz.hu
Honlapok: http://www.angolkalauz.hu
Facebook: www.facebook.com/angolkalauz

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja