SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-05-24
Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Gyerekünk érzelmi és viselkedésbeli fejlődését is elősegítjük azzal, ha nem kap meg mindent

A gyereknevelés egyik legnagyobb kihívása talán az, amikor nemet kell mondanunk a gyerekünknek valamire. Hiszen minden szülő szeretné megadni gyermekének, amit csak lehet, de az életben vannak olyan helyzetek, amikor mégis nemet kell mondani. 

Dr. Daniel J. Siegel, agykutató és gyerekpszichológus állítása szerint a nemet mondás fejleszti a gyerekek prefrontális kérgét, amely az önkontroll és érzelmi szabályozás központja. Azzal tehát, hogy nemet mondunk, nemcsak tiltunk, hanem a gyerekünk érzelmi és viselkedésbeli fejlődését is elősegítjük.
 

Ezért fontos, hogy megtanuljunk nemet mondani
 

  1. Határok kialakítása: Gyarmati Rita tanácsadó szakpszichológus azt mondja, a gyerekeknek szükségük van világos határokra és szabályokra, hogy biztonságban érezzék magukat és megtanulják, mi a helyes és helytelen.
    A következetes határok segítenek ugyanis a gyerekeknek abban, hogy megértsék, milyen viselkedést várnak el tőlük.
    Vagyis a "nem" szó segít nekik megérteni, hogy bizonyos viselkedések nem elfogadhatóak, és megtanítja őket az önkontrollra és az érzelmi érettségre. Dr. Jane Nelsen, a Pozitív Fegyelmezés című könyv szerzője szerint "a gyerekeknek szükségük van határokra és következetességre. A nemet mondás segít a gyerekeknek megtanulni a felelősségteljes viselkedést."
     
  2. Felelősségvállalás: Amikor nemet mondunk, akkor azzal megtanítjuk a gyerekeket a felelősségvállalásra. Megértik, hogy nem mindig kaphatják meg, amit akarnak, és meg kell tanulniuk kezelni a csalódást.
     
  3. Késleltetett jutalom: A „nem” segít a gyerekeknek megtanulni, hogy a dolgokért érdemes várni és dolgozni. A késleltetett jutalom fogalma kulcsfontosságú a hosszú távú célok elérésében és az önkontroll fejlesztésében.


Hogyan mondjunk nemet hatékonyan?
 

  1. Legyél határozott és nyugodt: Amikor nemet mondasz, tedd ezt határozottan, de nyugodtan. Ha a gyermek érzi a bizonytalanságot vagy a haragot a hangodban, valószínűbb, hogy megpróbálja áthágni a szabályokat.
     
  2. Adj meggyőző indoklást: Magyarázd el, miért mondasz nemet. Például: "Nem, most nem vehetsz még egy játékot, mert már van sok játékod, és szeretnénk ha megtanulnád értékelni, amink van.” Ez segít a gyermeknek megérteni a döntés mögötti logikát.
     
  3. Ajánlj alternatívát: Ha lehetséges, ajánlj fel egy alternatívát, amely kielégíti a gyermek igényeit anélkül, hogy teljesítenéd a kérését. Például: "Nem, nem ehetünk most édességet, de választhatunk egy finom gyümölcsöt.”
     
  4. Következetesség: A következetesség kulcsfontosságú. Ha egyszer nemet mondasz, tartsd magad a döntéshez. Ha a gyermek látja, hogy hisztivel elérheti, hogy megváltoztasd a döntésedet, akkor összezavarodik és nehezebben fogja elfogadni a szabályokat.
     
  5. Empátia: Mutasd ki, hogy megérted a gyermek érzéseit. Például: "Tudom, hogy most nagyon szeretnél még egy játékot, és nehéz elfogadni, hogy nem lehet. Én is éreztem így gyerekkoromban.”
     
  6. Pozitív megerősítés: Dicsérjük a jó viselkedést. Ha a gyerek elfogadja a visszautasítást, jutalmazzuk meg egy kedves szóval vagy öleléssel.


Hétköznapi példák, amikor nemet kell mondanunk
 

  1. Bevásárlás közben: "Nem vehetünk meg mindent, amit meglátunk. Segíts nekem kiválasztani egy dolgot, amit ma hazaviszünk.”
    "Most nem vehetünk új játékot, de ha hazaérünk, játszhatunk a kedvenceddel."
     
  2. Étkezésekkor: "Nem ehetsz csokit vacsora előtt, de ha megeszed a vacsorát, utána lehet desszert.”
    Vagy: "Nem, most nem ehetünk édességet, de választhatsz egy gyümölcsöt. Az egészséges ételek segítenek abban, hogy erősek és egészségesek legyünk."
     
  3. Játszótéren: "Nem tudunk most tovább maradni, de ígérem, hogy holnap is eljövünk játszani.”
     
  4. Képernyőidővel kapcsolatban: "Nem nézhetsz most több mesét, de olvashatunk együtt egy történetet, vagy játszhatunk egy társasjátékot.”
     
  5. Alvásidő: "Most van itt az ideje az alvásnak, hogy holnap frissen és kipihenten ébredj. Tudom, hogy még játszani szeretnél, de most aludnunk kell."


Tippek a szülőknek
 

  • Próbáljunk meg nyugodtak maradni: Konfliktushelyzetekben őrizzük meg a nyugalmunkat. A gyerekek a mi reakciónkból is tanulnak.
     
  • Figyeljünk a kommunikációnkra: Beszéljünk világosan és egyszerűen. A hosszú magyarázatok helyett használjunk rövid, érthető mondatokat.
     
  • Legyünk következetesek: Mindig alkalmazzuk ugyanazokat a szabályokat. Ez segít a gyerekeknek megérteni és elfogadni a határokat.

Ha valamire nemet mondunk, akkor gondoljunk arra, hogy ezzel most épp segítünk a gyerekünknek abban, hogy megtanulja a korlátokat, a felelősségvállalást és a késleltetett jutalom fontosságát.

Amikor határozottan, de szeretettel mondunk nemet és megértőek vagyunk gyermekeink érzéseivel kapcsolatban, akkor tulajdonképpen csak segítjük őket abban, hogy kiegyensúlyozott, felelősségteljes felnőttekké váljanak. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja