SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mézes-mustáros, tojással töltött fasírt

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-05-12
Kellene egy különleges, egyszerű recept a ballagási vacsorára? A mézes-mustáros csirkét talán már sokan ismeritek, de gondoltátok volna, hogy, ezt a két alkotóelemet a fasírt töltelékbe is belekeverhetitek?
Mézes-mustáros, tojással töltött fasírt

Néha megszáll az ihlet főzés közben és olyankor nem tudok ellenállni, hogy új dolgokat próbáljak ki. Ez történt most is. Igazából, az előző napi mézes csirke adta az ötletet ahhoz, hogy a megszokott töltött fasírtomat, kicsit másképp készítsem el.

Hozzávalók 5 személyre:

  • 1 kg darált sertés comb
  • só, bors, delikát, pirospaprika
  • 1 egész tojás
  • 2-3 szelet kenyér, vagy zsömle
  • zsemlemorzsa.

A töltelékhez:

  • 7 tojás
  • 1 csomag zöldséglevél ( lehetőleg frissen)
  • 1 evőkanál mustár,
  • 1 evőkanál méz,
  • 1 teáskanál kurkuma,
  • só.

Sütéshez:

  • sütőzacskó.

Általában szívesebben veszek egész combot és darálom le magam, de olykor a lustaság rajtam is kifog és eleve darálva veszem meg. Bármelyiket választjuk, a húst sosem árt alaposan megmosni felhasználás előtt. Darált állapotban ez kicsit nehézkesebb, de tészta szűrő használatával, ügyesen megoldhatjuk.

Amíg a fasírtot elkészítjük tegyük fel a tojásokat főni.

Először a kenyérszeleteket áztassuk vízbe, hogy puhára ázzon. Ezalatt vegyünk elő egy nagyobb tálat, amiben kényelmesen összegyúrhatjuk a hozzávalókat. Borítsuk bele a húst. Fűszerezzük sóval, borssal, delikáttal, piros paprikával. Üssünk bele egy egész tojást. A hagyományos fasírtba szokás tenni 1-2 gerezd préselt fokhagymát is, de ezt én most - nem véletlenül - kihagytam. A kenyérből alaposan nyomkodjuk ki a vizet és morzsoljuk a húshoz. Ezután jól dolgozzuk el az egészet. A zsemlemorzsát fokozatosan adagoljuk hozzá, míg formázható állapotba nem kerül. Kóstoljuk meg, hogy elég erősek-e a fűszerek benne, ha nem, pótoljuk, ami hiányzik. Kicsit hagyjuk az ízeket összeérni, addig készítsük el a tölteléket.

Remélhetőleg a tojásunk ez idő alatt meg is főtt. Hideg vízzel hűtsük le őket, majd pucoljuk meg. Tojásszeletelővel vágjuk fel keresztbe, majd hosszába is, vagy aprítsuk fel késsel. Tegyük egy mélyebb tányérba és tegyük hozzá a mézet, a mustárt és a kurkumát, majd sózzuk meg. A zöldséglevelet vágjuk apróra és keverjük a töltelékbe. Alaposan dolgozzuk össze.

toltottfasirtMiután, ezzel megvagyunk térjünk vissza a húshoz. Vegyünk elő, egy sütőzacskót, egy tepsit és egy tepsi méretű folpack darabot, vagy zacskót. A húst borítsuk ki a folpackra és nyomkodjuk szét a kezünkkel, esetleg nyújtófával, körülbelül tepsi méretű lappá, de vigyázzunk ne legyen túl vékony, mert kiszakad. Ujjnyi vastagságúnál ne legyen vékonyabb. Ezután öntsük rá a tölteléket és egyenletesen simítsuk el rajta, majd az egyik oldalánál kezdve szépen óvatosan görgessük fel, akár egy piskóta tekercset. Nagyon szépen fog mutatni megsülve. Végül tegyük át a sütőzacskóba, kössük be a száját és közepes hőmérsékleten süssük meg. Esetleg kevés vajat kenhetünk a tetejére, mielőtt zacskóba dugjuk.

Köretnek tálalhatunk mellé zöldséges rizst salátával, burgonyát, vagy hidegtálas salátákat. A ballagási vacsora asztalán különösen jól fog mutatni, bármi is kerüljön mellé.

2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja