SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ételek, melyekkel kitakaríthatod a hűtődet

Németh Noémi [cikkei] - 2015-10-22
Néha előfordul, hogy a hűtőnk már tele van különféle maradék alapanyagokkal, amik önmagukban kevésnek bizonyulnak egy fogás elkészítéséhez - az viszont eszünkbe sem jut, hogy össze is gyúrhatnánk őket, és készíthetnénk belőlük valami nagyon finomat.
Ételek, melyekkel kitakaríthatod a hűtődet

“Üres” a hűtőd és nem tudod, mit főzz? Ne rohanj azonnal boltba. Ha jobban körülnézel, biztos találsz egy kis darab sajtot, egy félbevágott és becsomagolt hagymát, néhány szál zöldséget, pár szelet sonkát… íme néhány ötlet, amihez szinte biztos, hogy megvan minden hozzávalód. Finom vacsorát készíthetsz belőlük úgy, hogy nem kell vásárolnod, és még a hűtődet is kiüríted közben. A maradékokat tökéletesen újra lehet hasznosítani, és végül nem kell semmit sem kidobnod.
 

Frittata, avagy tojáslepény

Hozzávalók: 4 db tojás, 4 ek. liszt, 2 dl tej, bármilyen maradék felvágott, sajt, esetleg paradicsom, gomba, zöldfűszerek, stb...

A tojást összekeverjük a liszttel és a tejjel, majd beleszórunk minden mást apróra vágva, amit a hűtőben találunk és úgy gondoljuk, hogy passzol a többihez. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük ízlés szerint (nyugodtan mehet bele oregano, ételízesítő, fokhagyma, fehérbors, curry, kurkuma, stb. is). Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd beleöntjük a masszát és megsütjük. Ha marad még sajt, reszeljünk a tetejére is, miközben sül.

 

Gyümölcs- vagy zöldségturmix

Ha nem szeretitek a barnuló banánt, a foltosodó almát, a túlérett szőlőt, akkor sem kell rögtön kidobnod a gyümölcsöket, amint elkezdenek színt váltani. Amire barna állapotában már rá sem bírnak nézni a gyerekek, azt örömmel fogják meginni turmix formájában. Bármilyen gyümölcsöt is találsz a hűtőd mélyén, vágd kisebb darabokra, robotgépben pépesítsd, majd adj hozzá tejet, cukrot vagy édesítőt. Bár sokunknak eszébe sem jutna, a zöldségekből is készíthetünk turmixot, csak ezt vízzel kell hígítani, és az ízesítés is teljesen változó. Sárgarépához például önthetünk almalevet, céklalevet, citromlevet és cukrot. Kísérletezz bátran, legyen a vasárnapi desszert egy jéghideg pohár, természetes és egészséges ital.

 

Mehet a levesbe!

A leves az a “műfaj”, ahol tényleg bármiből finom fogást varázsolhatsz. Nem baj, ha már régóta érleled a hűtőben a répát, zellert, ha a külsejük már nem is az igazi, a levesbe tényleg mind jó lesz. Bizonyos levesekbe tehetsz rizst is, esetleg sokkal több tésztát, mint ahogy megszoktuk (ilyen pl. a kínai tésztaleves), grízgombócot. A félbevágott és elcsomagolt hagymákat is felhasználhatod bármilyen zöldséges levesben, csakúgy, mint a fonnyadozó fokhagymagerezdeket.

A gyümölcsöket is újrahasznosíthatod hideg vagy meleg leves formájában - például almából, szilvából isteni vacsorát készíthetsz cukor/édesítő és fahéj ízesítéssel.

 

“Mindent bele” főfogás

Nem túl kalóriaszegény, ellenben laktató fogás, amihez tényleg minden hozzávaló biztos, hogy ott lapul a hűtőd mélyén. Olajon párold meg az apróra vágott hagymát, majd dobj bele bármilyen felvágottat (felaprítva) - sonkát, párizsit, kolbászt, vagy akár még szalonnát is. Az illatokba már az elején bele fogsz szédülni - ebből már csak is valami finomság sülhet ki. Adj hozzá pár kanál tejfölt, reszelj bele sajtot, vagy használd el a maradék tömlős sajtot. Ha kevés a tejfölöd és túl sűrű lenne a massza, hígítsd egy pici tejjel. Ha illik a többihez, tehetsz bele paradicsomot, gombát, zöldbabot, más egyéb zöldségeket is. Sózd, borsozd, fokhagyma is mehet bele - és bármilyen más fűszer, amit szerettek. Ha kész a szósz, főzz mellé tésztát. Ha ügyesen kevered a dolgokat, meg fognak lepődni, milyen finomságot dobtál össze 20 perc alatt!

 

Zöldség(es) pörkölt

Az ázsiai gasztronómia jellemző fogása: csíkokra vagy kockákra vágott hús zöldségekkel összefőzve, ízletes mártásban úszva. A magyar pörkölt alapvetően húsból, hagymából, paradicsomból és paprikából áll, de miért ne lehetne kipróbálni ugyanezt más zöldségekkel is? A hagyományos recept helyett tegyél a hús mellé nagyobb darabokra vágott répát, zellert, cukkinit, borsót, vagy bármi mást, amit otthon találsz. A fűszerezéssel is bátran játszhatsz, így tényleg különleges vacsorát készíthetsz a hűtőben fellelhető maradékokból. Főzz mellé spagetti tésztát (vagy bármilyet, amid éppen kéznél van), majd ha kész, keverd össze a húsos szósszal. Ha van óriás méretű serpenyőd, az egészet megforgathatod még egy kis olívaolajon is, így még jobban összesülnek majd az ízek. Ha nem vagytok oda a tésztáért, ugyanez a pörkölt rizzsel is tökéletes.

 

Saláta

A salátában az a jó, hogy tényleg bármiből össze lehet dobni egyet - és még főzni sem kell. Ízlés szerint tehetsz bele bármilyen zöldséget, amit szerettek, lencsét, babot, adhatsz hozzá sonkát, szalámit, főtt tojást, sajtot, kenyérkockát… készíthetsz tésztasalátát, vagy gyümölcssalátát is. Amivel igazán feldobhatod, az egy jó dresszing - használhatsz boltit, de keverhetsz te magad is. Gyümölcssalátához mézes-citromos, édesítős levet készíts, a tésztasalátához tejfölös szósz illik, a zöldséges salátákat pedig olívaolajas-fűszeres, ecetes, tejfölös, vagy natúr joghurtos mártással teheted finom fogássá.

Kép: Pexels / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja