SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sütés-főzés a szabadban

Családinet [cikkei] - 2007-07-11
Amint beköszönt a szép idő, jó hangulatú családi és baráti összejövetelektől hangos a kertváros. Előkerül a pincéből a bogrács és a grillsütő, s ilyenkor még a teremtés koronái is szívesen ragadnak fakanalat, hogy bemutassák főzőtudományukat az összesereglett vendégeknek.
Sütés-főzés a szabadban

  A nyár a szabadtéri sütési-főzés, és a nálunk is egyre divatosabb kerti partik szezonja. Gyerekzsúr, születésnapi parti, vagy családi összejövetel - a kert mindig hangulatos helyszín, már csak a megfelelő dekoráció és az ízletes menü összeállítása szükséges.

Amennyiben a természet közeli, rusztikus hangulatot, és inkább a hagyományos ízeket kedveljük, korán reggel küldjük el a fiúkat horgászni, és főzzünk a vendégeknek a friss halból ízletes halászlét. Tisztítsuk ki a bográcsot, készítsük elő a hozzávalókat, és a főzést pedig bízzuk ismét a férfiakra. A halászlébe tegyünk egy kis tojásos tésztát is, hiszen tészta nemcsak rengeteg rostot és vitamint tartalmaz, hanem rendkívül laktató is. Dekoráció sem kell sok – a farönkökön üldögélve a tűz körül máris megteremtettük a megfelelő hangulatot.

Ha mégis valami könnyedebb nyári ételre vágyunk, vegyük elő a grillsütőt és rostonsült húsból, halakból, és zöldségekből varázsoljunk finom vacsorát a vendégeknek. Már korán reggel szerezzük be a friss húst és a zöldségeket a piacon és a hetesnél, hogy az előkészített húsok jó fél napot pácolódhassanak a hűtőben. A húsok mellé készítsünk könnyű zöldségekkel megbolondított tésztasalátát. A tészta könnyen emészthető, remek energiaforrás, így mindenkinek lesz még ereje az esti tánchoz. A salátát dobjuk mi össze, de a húsok kisütését engedjük át a férfiaknak – úgyse engednének a grillsütő közelébe, mivel a sütögetés remek alkalom, hogy sörrel a kezükben kitárgyalják az aznapi meccs eredményeit.

A nyár egyik legízletesebb gyümölcse, sokunk kedvence a sárgabarack. Desszertként készítsünk a kertben szedett friss sárgabarackból sárgabarackos túrós rétest – ezzel egészen biztosan kivívjuk az édesszájúak és a gyerekek elismerését.

Míg a húsok pácolódnak és a rétes sül dobjuk fel girlandokkal, lampionokkal a kertet, az asztalra kerüljön színes asztalterítő, és gyertya, a székekre pedig vidám párna. Ne feledkezzünk meg a szúnyogokról sem, amelyek rendkívül bosszantóak tudnak lenni egy-egy ilyen kerti sütögetés alkalmával.

És ha elkészültünk mindennel, jöhet a vendégsereg és a jól megérdemelt szórakozás. De hogy előbb minden zökkenőmentesen menjen, mellékeltünk néhány finom receptet, amelyek megkönnyítik a készülődést.

 

 

Bajai halászlé

 

Hozzávalók: 1 db ponty ( 1-1.5 kg), 2 fej hagyma, 1 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, erőspaprika ízlés szerint, 1-2 ek fűszerpaprika, só, 15 dkg Gyermelyi gyufametélt

 

A halat megtisztítjuk, belezzük, eltávolítjuk a keserűfogat, és a kopoltyú belsőt. Ízlés szerint filézzük, vagy patkóra vágjuk. A hal szeletkéket sózzuk és félretesszük. A visszamaradt halfejet, halaprót beletesszük hideg vízben főni a bográcsba, a tisztított szeletelt hagymával, paprikával, paradicsommal, és sóval. Tehetünk bele erős paprikát is. Amikor habját elfőtte, megszórjuk a tetejét fűszerpaprikával és kíméletesen főzzük 1-1 ½ órát. Ha kész leszűrjük kicsit passzírozhatjuk is, majd visszatesszük a bográcsba főni. Amikor forr beletesszük a félretett halszeleteket, és halbelsőt 5-8 percig főzzük míg meg nem főnek a halak. A tésztát kifőzzük sós forró vízben, leszűrjük - öblíteni nem kell - és tálba tesszük. A forró levest rámerjük a tésztára, és ízlés szerint szórhatunk még rá karikázott erős paprikát.

 

 

Illatos tésztasaláta

 

Hozzávalók: 35 dkg Gyermelyi kagyló tészta, só, olaj, 2 friss paradicsom, 1 sárgarépa, 2 újhagyma, ½ kaliforniai paprika, 2 csokor petrezselyem, 2-3 szál friss kukkfű, 1 csokor bazsalikom, maroknyi olajbogyó, 10 dkg sajt (mozzarella, trappista, eidami vegyesen)

 

A tésztát lobogva forró sós vízben – amibe egy kevés olajat is öntöttünk – kifőzzük, leszűrjük, nagyon jól lecsepegtetjük és egy kevés olajjal összekeverjük. Amíg a többi hozzávalót előkészítjük, hűlni hagyjuk.

Az apró kockára vágott paradicsomot a felkarikázott sárgarépát és újhagymát, valamint a felaprított paprikát összekeverjük. A petrezselymet, a kakukkfüvet és a bazsalikomot felaprítjuk és a zöldségekre hintjük. A kihűlt tésztát beleforgatjuk, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízei jól összeérjenek.

Az olívabogyóval és a vékony csíkokra vágott sajttal megszórva, bazsalikommal díszítve tálaljuk.

 

 

Túrós aszalt barackos rétes

 

Hozzávalók:

80 g Gyermelyi négytojásos szélesmetélt, 500 g áttört túró, 2 db tojás, 120 g cukor, 50 g aszalt barack, 1 tasak vaníliás cukor, porcukor a szóráshoz, 2 evőkanál olaj, 1 csomag réteslap

A mártáshoz: 6 evőkanál baracklekvár, barackpálinka

 

 

A tojás sárgáját kikeverjük a cukor felével, vaníliás cukorral, beletesszük a túrót és az apróra vágott aszalt barackot. Összekeverjük és a maradék cukorral felvert kemény tojáshabbal lazítjuk. A végén belekeverjük a tésztát. Kiterített, olajozott réteslapba tekerjük 180-200 °C-on készre sütjük. Az öntethez kikeverjük a lekvárt vízzel, hogy a megfelelő sűrűségű legyen, majd felforraljuk és beleöntjük a pálinkát. A felszeletelt, porcukrozott rétes mellé tálaljuk.

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Megtanulhat-e szeretni az, akit kiskorában elhanyagoltak a szülei?

Megtanulhat-e szeretni az, akit kiskorában elhanyagoltak a szülei?

Gyakran hallani, hogy az a gyermek válhat szeretetteljes és érzelmileg stabil felnőtté, akit megtanítottak szeretni, vagyis aki biztonságos kötődést és szeretetet tapasztalt gyerekkorában. De mi történik azokkal, akik ilyen élményeket nem kaptak? Vajon képesek-e szeretni és egészséges kapcsolatokat kialakítani felnőttkorukban? A pszichológiai kutatások azt sugallják, hogy igen, bár az út gyakran nehezebb és kihívásokkal teli lehet.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
A szerkesztő ajánlja