SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Őszi étrendünk

Családinet [cikkei] - 2007-09-17
Beköszöntött az ősz - az idő egyre hidegebb, nappalok egyre rövidebbek, s a borongós időben mi is többször szorulunk a négy fal közé. A nyári szabadságok után a munkahelyeken visszaállt a megszokott tempó, a gyerekek pedig ismét az iskolapadban ülnek - az ősz nemcsak az időbeosztásunkat írja újra, hanem jelentős hatást gyakorol testünkre, lelkünkre és általános hangulatunkra.
Őszi étrendünk

 

A helyes táplálkozás az őszi hónapokban is nagyon fontos. Amennyiben szeretnénk megfelelni a mindennapok kihívásainak, táplálkozási szokásainkat is a hűvösebb időjáráshoz kell igazítanunk. A hidegebb hónapokban megnövekedik az energiaszükségletünk, hiszen nemcsak a nagyobb fizikai és szellemi igénybevétellel, hanem a szervezet fokozott hőleadásával is számolnunk kell. Emellett fontos szem előtt tartani, hogy az ősz átmeneti időszak, amikor vitaminokkal, ásványi anyagokkal kell feltöltenünk a szervezetünket a téli hónapokra.

A tészta ilyenkor is kiváló választás, viszont a könnyű nyári tésztasaláták helyett inkább fogyasszuk melegen jó sok zöldséggel és gyümölccsel. Amellett hogy a tészta laktató és  könnyen emészthető, energiával tölti fel szervezetünket, ,összetett szénhidrátként pedig fontos szerepet tölt be a betegségek, fertőzések elleni védekezésben. Tápanyagtartalom szempontjából is a legértékesebbek ételek közé tartozik - vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint egyes fajtái emésztést elősegítő ballasztanyagokkal, azaz rostokkal látják el a szervezetet. Hazánk egyik gasztronómiai sajátossága a tojásos tészta, még egészségesebb hiszen a tojásnak köszönhetően tartalmaz teljes értékű fehérjéket, vitaminokat, leticint, vasat és egyéb fontos ásványi anyagokat is.

Ne feledjük el azt sem, hogy a tészta az egyik legváltozatosabb és leggyorsabban elkészíthető alapanyag! Nemcsak önállóan vagy köretként ízletes étel, hanem a hideg napok egyik legkedveltebb fogásának, a forró levesnek is kiegészítője. Egy tányér meleg leves nemcsak a szervezet télen is szükséges folyadékmennyiség beviteléhez járul hozzá, hanem tápanyagtartalmának biztosításához.

 

Receptek:

 

Tárkonyos sertésraguleves eperlevéllel

 

40 dkg comb, 1 kicsi fej hagyma, 1 db sárgarépa, 1 db gyökér, 10 dkg zeller, vagy szárzeller, 0.5 dl olaj, 1 ek liszt  2 tk szárított tárkony, só, őrölt fehérbors, 5 dkg új vagy póréhagyma, 5-8 dkg Gyermelyi eperlevél

 

A húst kis kockára vágjuk kb. 0,5x0,5 mm-es re. Finomra vágjuk a hagymát és az olajon megfonnyasztjuk, majd rátesszük a húst. Kicsit pirítjuk, majd 1 dl víz hozzáadásával pároljuk. Sózzuk, és amikor félig puha úgy 20 perc után beletesszük az apró kockára vágott tisztított sárgarépát, gyökeret, zellert. Ha szárzellert használunk akkor azt később tegyük bele. Pótoljuk a vizet és még 15 percig pároljuk. Rászórjuk a lisztet jól elkeverjük és felöntjük 1.5-2 l vízzel. Amikor felforrt beletesszük a fél karikára vágott új vagy póré hagymát. Sózzuk, borsozzuk és beletesszük a tárkonyt is. Beleszórjuk a tésztát, és készre főzzük. A tésztát külön is kilehet főzni sós vízben, és tálaláskor beletenni a levesbe.

Mennyiség:4-5 ad

Előkészítési idő: 10 perc

Elkészítési idő: 50 perc

 

 

Cukkínis gombás rakott tészta

 

1 cs szarvacska, 20 dkg gomba, 40 dkg cukkíni, 10 dkg póréhagyma, 1 dl olaj, 2 ek gorombára vágott petrezselyem, só, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió, 2 db mazzarella, 10 dkg vaj, 8 dkg liszt, 4 dl tej, 4 db tojás,

 A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. Az olaj felén megfuttatjuk a fél karikára vágott hagymát, rátesszük a szeletelt gombát és megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a petrezselyemmel. Összepirítjuk. Az olaj másik felén megpirítjuk a karikára vágott cukkínit, azt is sózzuk, borsozzuk.

A vajat felmelegítjük, belekeverjük a lisztet és habzásig melegítjük. Akkor belekeverjük a forró tejet, habverővel simára keverjük és félretesszük. Amikor kicsit hűlt belekeverjük a tojások sárgáját.

Kifőzzük a tésztát forró sós vízben, majd leszűrjük. A tésztát összekeverjük a sárgájás mártással, sóval, borssal, szerecsendióval és fehérjéből felvert habbal lazítjuk.

Kivajazott morzsázott tepsibe, vagy formába tesszük a tészta felét, arra a gombát és cukkínit, majd a maradék tésztát. Tetejére reszeljük a sajtot.

Előmelegített 180 c.os sütőbe tesszük 30-40 percre. Sütőből kivéve pihentetjük 10 percet, majd szeleteljük és tálaljuk. Adhatunk mellé tejfölt vagy sajtmártást. 

Előkészítési idő: 5 perc

Elkészítési idő: 60 perc

Mennyiség: 6 ad

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja