Három rétesrecept
Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-10
Igen hasonlít a következő édességek jellege a réteshez, de munkaigényessége, bonyolultsága annak töredéke. Tehát elfoglalt nőknek való.
Gyümölcsös
Hozzávalók: 30 dkg rétesliszt, 20 dkg porcukor, 1/2 csomag sütőpor, 50 dkg túró, bármilyen gyümölcs (konzerv is jó), 2-3 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj, 2,5 dl tej, 2 dl tejföl, 4 tojás
A lisztet, porcukrot, sütőport összekeverjük és kb. a felét egy NAGYON (!) kivajazott tepsibe öntjük. (Nem árt sütőpapírt használni és azt kivajazni, különben beleragad ez az egész lisztes massza.) A túrót a gyümölccsel, a vaníliás cukorral, citromhéjjal összekeverjük, és ráöntjük a tepsiben lévő lisztes keverékre. A tetejére kerül a maradék lisztes-porcukros keverék. A tejet, a tejfölt és a tojást összekeverjük, majd ezzel megöntözzük az egészet. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép világosbarna lesz a teteje.
Túrós
Hozzávalók: 1 bögre (2,5-3 dl) cukor, 1 bögre rétesliszt, 1 csomag sütőpor, fél kg túró, 3 db tojás, 2 dl tej, lekvár vagy mazsola, vaj
Elkészítése: A cukrot, lisztet és a sütőport egy tálban összekeverjük.
Egy közepes méretű tepsit vajjal kikenünk, majd az előbbi keverékből 1 bögrével beleszórunk. A túrót rámorzsoljuk, lekvárt csepegtetünk rá, vagy megszórjuk mazsolával. A maradék liszt-cukor keverékkel megszórjuk, és ráöntjük a tojásokkal összekevert tejet. A tetejére vajat darabolunk, és megsütjük.
Kefírrel
Hozzávalók: 3 db tojás, 7 evőkanál porcukor, 9 evőkanál liszt, késhegynyi szódabikarbóna, 50 dkg túró, 2 pohár kefír, mazsola,1 citrom héja, 1 vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 0,5 pohár tejföl.
Elkészítése: A tojásokat habosra keverem a porcukorral, majd megy hozzá a liszt, benne a szódabikarbónával. Villával összetöröm a túrót, beleteszem a mazsolát, citromhéjat, vaníliás cukrot. A kefíreket a lisztes tojáshoz keverem, majd a túrót is. Jól kizsírozott (!) tepsibe öntöm. A tetejét olvasztott vajjal és tejföllel meglocsolom. Előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a beleszúrt villára nem ragad a tészta.
Hozzávalók: 30 dkg rétesliszt, 20 dkg porcukor, 1/2 csomag sütőpor, 50 dkg túró, bármilyen gyümölcs (konzerv is jó), 2-3 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj, 2,5 dl tej, 2 dl tejföl, 4 tojás
A lisztet, porcukrot, sütőport összekeverjük és kb. a felét egy NAGYON (!) kivajazott tepsibe öntjük. (Nem árt sütőpapírt használni és azt kivajazni, különben beleragad ez az egész lisztes massza.) A túrót a gyümölccsel, a vaníliás cukorral, citromhéjjal összekeverjük, és ráöntjük a tepsiben lévő lisztes keverékre. A tetejére kerül a maradék lisztes-porcukros keverék. A tejet, a tejfölt és a tojást összekeverjük, majd ezzel megöntözzük az egészet. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép világosbarna lesz a teteje.
Túrós
Hozzávalók: 1 bögre (2,5-3 dl) cukor, 1 bögre rétesliszt, 1 csomag sütőpor, fél kg túró, 3 db tojás, 2 dl tej, lekvár vagy mazsola, vaj
Elkészítése: A cukrot, lisztet és a sütőport egy tálban összekeverjük.
Egy közepes méretű tepsit vajjal kikenünk, majd az előbbi keverékből 1 bögrével beleszórunk. A túrót rámorzsoljuk, lekvárt csepegtetünk rá, vagy megszórjuk mazsolával. A maradék liszt-cukor keverékkel megszórjuk, és ráöntjük a tojásokkal összekevert tejet. A tetejére vajat darabolunk, és megsütjük.
Kefírrel
Hozzávalók: 3 db tojás, 7 evőkanál porcukor, 9 evőkanál liszt, késhegynyi szódabikarbóna, 50 dkg túró, 2 pohár kefír, mazsola,1 citrom héja, 1 vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 0,5 pohár tejföl.
Elkészítése: A tojásokat habosra keverem a porcukorral, majd megy hozzá a liszt, benne a szódabikarbónával. Villával összetöröm a túrót, beleteszem a mazsolát, citromhéjat, vaníliás cukrot. A kefíreket a lisztes tojáshoz keverem, majd a túrót is. Jól kizsírozott (!) tepsibe öntöm. A tetejét olvasztott vajjal és tejföllel meglocsolom. Előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a beleszúrt villára nem ragad a tészta.
Családinet hozzászólások:
Következő hír
A csábító csokoládé
LEGOLVASOTTABB
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában
A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története
Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?
Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!
A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?
A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével számos belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István az Urológiai Központ urológusa szerint vizelési panaszok, illetve urológiai jellegű tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni.
Közösségi hozzászólások: