SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lekvárok a nyár közepén

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-07-11
Június, júliusban bővelkedhetünk a dinnye, barack, és apró magvas gyümölcsökben a piacon, és a kertben.
Íme néhány érdekes recept vállalkozó kedvűeknek, hogy megőrizzünk valamit a nyár ízeiből, télen csak elő kell varázsolnunk a kamrából.

Lekvárok a nyár közepén

 

Dinnyelekvár vaníliával

Hozzávalók:
3 félliteres üveghez
1 kg sárgadinnye, 1 citrom
60 dkg zselésítő cukor, 1 vaníliarúd

A dinnyét felkockázzuk, tálba tesszük és megszórjuk a cukorral, jól átkeverjük, biztonságos helyre tesszük. Másnap, amikor jól összeért, hozzáadjuk a kikapart vaníliarudat, és a citrom felét. Időnként kevergetve, közepes lángon melegítjük, forrás után még 45 percig főzzük, ekkor már gyakran kevergetve, hogy ne  kapja oda.
Ha kellően sűrű, kivesszük a rudat, üvegekbe merjük, és betakarva dunsztoljuk, amíg kihűl.


Őszibaracklekvár gyömbérrel

Hozzávalók:
6 félliteres üveghez
2 kg őszibarackhús, 1 citrom leve
1,6 kg befőző cukor, 1 kávéskanál őrölt gyömbér

Az őszibarackokat felkockázzuk, lábasba tesszük, és megszórjuk a cukorral, citromlével. Egy óra állás után főzhetjük, mérsékelt lángon, keverve, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ekkor hozzáadjuk a gyömbért  is.
A forrástól kezdve 30-35 percig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. A habját leszedjük a tetejéről, és üvegekbe töltve,  betakarva dunsztoljuk egy éjszakára.


 

Erdei gyümölcsös lekvár

Hozzávalók:
3 negyedliteres üveghez
25 dkg málna, 25 dkg áfonya vagy ribizli, 25 dkg szamóca
55 dg zselésítő cukor, 1 citrom, 2 evőkanál konyak

A cukrot és citromlevet lábosban kis lángon melegítjük, amíg karamellizálódik, majd beletesszük a gyümölcsöket, és 25 percig  főzzük.
Hozzáöntjük a konyakot, elkeverjük. Üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd megfordítjuk, így hagyjuk kihűlni.


 

Meggylekvár  (vagy cseresznye)

Hozzávalók:
6 félliteres üveghez
2,5 kg meggy (kimagozva mérve)
1 kg cukor, 2 csomag zselésítő befőző szer
2 kávéskanál fahéj
1 citrom leve vagy 1 csomag citromsav


A meggyet összeturmixoljuk, összekeverjük a zselésítővel, felforraljuk. A cukorba belekeverjük a fahéjat és a citromsavat,  majd hozzáadjuk a forró meggyhez. 5-7 percig forraljuk még, majd üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd megfordítjuk és így  hagyjuk kihűlni.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja