SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szépítő eperpakolás, eperkúra - szezonja van!

Családinet [cikkei] - 2009-06-16
Az eper kúraként való fogyasztása és a szépségiparban való hatása közismert. Hogyan használd pakoláshoz, vagy miként fogyaszd narancsbőr ellen? Demi Moore az eperre esküszik. A karcsúság titka az eper-reggeli. Most éppen szezonja van, ne hagyd ki!
Szépítő eperpakolás, eperkúra - szezonja van!

Az eper nem csak finom, hanem egészséges is. Belsőnket ápolhatjuk vele, hiszen májpanaszokra, méregtelenítésre kiváló. Epres szépségkúránk külső belső szépülést kínál a tavaszi időszakra! Figyelem! Cukrozni tilos!

Az epernek két fő fajtája ismeretes:

A faeper és a földieper (szamóca). Mi az utóbbit ismerjük. A faeper a vándorok eledele. Az országutakat szegélyező eperfasorok hosszantartó érési idejük alatt sok szegény ember számára tették elviselhetővé az életet, nyújtottak számukra táplálékot. Sajnos ma már zömében kiirtották őket, alig-alig lelhetők fel, éppúgy, mint az utak mellé telepített cseresznye- és szilvafák. Újra kellene őket telepíteni, mert értéktelen területen nyújtanának értékes gyümölcsöket.
Néhány élelmes ember felismerte pénzbeli értékét, és a piacokon árusítja ezeket a gyümölcsöket. Egy-egy fehéreperfa szép lombkoronájával még a családi házak, kertek dísze is lehetne, nem beszélve hasznosságáról. Gondozást szinte nem igényel, ami miatt még különlegesebb.

Mi van az eperben?

4 g fehérjét, 113 g szőlőcukrot, 8 g organikus sót és 7 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként. Lédús gyömölcs, az 1-2-es csakrára van jó hatással, oldaj a depressziót, és a fáradtság ellen is kiválóan hat.

Milyen epret együnk, vegyünk?

eperA szamóca, illetve annak nemesített, termesztett változata, a földieper szintén igen értékes gyümölcsféle, sajnos melegházi változata kevésbé az, viszont sokkal drágább. A külföldről behozott méregdrága, nagyon mutatós ám gentilailag manipulát, nyersen yszüretlet, és hidrogénnel kényszerérélelt eprek fogyasztása pedig kifejezetten káros, kerülendő, bár szemre ezek az eprek a legcsinosabbak. Ízhatásuk azonban elmarad a földeken termő eperétől.

Üdítő, fiatalító gyümölcs, az első tavaszi gyümölcsök egyike, vértisztító hatása közismert. Jó a májbajok ellen, feltehetően oldja a máj zsírlerakódásait (a koleszterint) is.
Intenzív a só oldó hatása, ez az oka annak, hogy a húsevők (a mindenevő életmódot folytatók) kiütéseket kapnak tőle. Túl gyorsan indítja meg a tisztító folyamatokat. Nem szabad ettől megijedni és a mérgeket különféle kenőcsökkel visszatessékelni a bőr alá. El kell viselni a bűnök büntetését, mert néhány nap alatt (folytatva a kúrát) megtisztul a szervezet, a kiütések elmúlnak.

Az eperkúra igen eredményesen alkalmazható idült bőrbetegségek (psoriasis), ekcéma esetén. Fogyasztása javasolt a lábadozóknak, húgyhólyag-, vese-, májgyulladásban szenvedőknek. Haszonnal fogyaszthatják a melankóliában, neuraszténiában szenvedők. Számukra azonban ki kell préselni a levét, mégpedig frissen, mert a magok problémát okozhatnak. Különösen jó hatást fejt ki a májgyulladásban, a fertőző májgyulladásban (hepatitis) szenvedő betegek szervezetében.
Szezonban kúraként délelőttre és estére elosztva egy-másfél kilogrammot is elfogyaszthatunk.

Cukrozni tilos!

Cukorral mézel együtt könnyen erjed, tehát ne cukrozzuk! Ha mézzel édesítjük, akkor használjunk erjedésgátló fűszert, vaníliát vagy fahéjat! Különösen értékes az erdei szamóca, illetve a szántóföldi, a szabadban termő földieper. A rothadási folyamadok a bélbel olyan erjedést hoznak létre, amely tisztátalan és hosszútávon hizlal.

Epres puhító arckrémek

Május az eper és a szamóca hónapja a konyhai szépségszalonban is. A gyümölcs egészében vagy összetörve és kaolinnal összekeverve, pakolás formájában tanácsos a zsíros, faggyús bőrtípusra, míg tejföllel vagy tejszínnel a száraz és normál bőrök ápolására alkalmas. Egy finom lyukú teaszűrőben préselj át egy néhány epret, amíg kb 1 1/2 kávéskanálnyi pépet kapsz. Kavarj el 2 kávéskanál vajat egész habosra és kavard bele az eperlevet. Kend ezt az arcodra, majd 10 perc múlva mosd le meleg vízzel. Használhatsz egy finomabb pipereszappant is. Azután hideg vízzel mégegyszer öblítsd le az arcod.

Természetes szépségpakolás

A természetes eperpakolásból mindenféle adalékanyagot ki kell hagynunk, de ezek a legjobbak! Az epret egy villával összetörve vagy teaszűrőn áttörve levesítő, felvivő anyaggal keverjük el. Ha zsíros bőrünk használhatjuk önmagában a pépet, vagy tojásfehérjével esetleg tejsavóval keverhetjük ki. Ez egy rövid max. 10 perces pakolás. Pár csepp citromlé is kerülhet bele.
Ha száraz a bőröd tejszínnel, vagy tejföllel érdemes elkeverned, esetleg mézzel segítened a hatást. Akár 20 percet is rajtad állhat. Ha normál bőrtípusba tartozol akkor a legjobb, ha tejjel kevered el az epreket! Közepesen hosszó, kb. 15 perces pakolás javallt.

Kúraként

Az eper azonban nem csak kívülről nagyon értékes, hanem a szervezetbe bejuttatva is. Érdemes ezért amíg szezonja van minden nap nyersen és turmixként fogyasztani. Vitamintartalma reggel tud a legjobban felszívódni. Demi Moore reggelire gyakran csak egy kevés epret eszik, formája, karcsúsága ettől tartós. Kortyolj el mellé egy zsúrló, vagy csalánteát. Ez a reggeli a legtökéletesebb narancsbőr ellen!

Forrás: http://www.harmonet.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja