SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A száraztészták 20 százaléka nem felel meg a követelményeknek

Családinet [cikkei] - 2013-10-08
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) célvizsgálata szerint a száraztészták mintegy 20 százaléka nem felel meg a követelményeknek a többi között a savfokot, a nedvesség- és a tojástartalmat tekintve - tájékoztatta a NFH hétfőn az MTI-t.
A száraztészták 20 százaléka nem felel meg a követelményeknek

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat kiszűrése céljából tartott ellenőrzés során 48 féle száraztészta laboratóriumi vizsgálatát végezték el. Ez alkalommal a Magyar Élelmiszerkönyv erre vonatkozó irányelveit vették figyelembe.
    
A termékminták 6 százalékánál a megengedettnél nagyobb nedvességtartalmat találtak, a száraztészták 15 százaléka pedig a címkén feltüntetett tojástartalomnál lényegesen kevesebb tojást tartalmazott.
    
Leginkább a 8 tojásos száraztésztákkal volt gond: előfordult olyan termék is, amely a címkén jelölt 8 tojás helyett csupán három és fél tojást tartalmazott kilogrammonként.
    


A közlemény szerint a száraztészták nedvességtartalma is fontos paraméter, a magasabb nedvességtartalom ugyanis elősegítheti a mikrobák elszaporodását, a romlási folyamat felgyorsulása miatt pedig rövidül a termék eltarthatósági ideje.
    
A tojástartalom pedig a száraztészták egyik legfontosabb minőségi paramétere, mert ez alapján választanak a fogyasztók.
    
Ezért a tojástartalommal kapcsolatos jogsértések esetén megállapították a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot, megtiltották annak folytatását és fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki - közölte a NFH.

Forrás: MTI
Fotó: luigi diamanti - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja