Tökös tészta
Hozzávalók 4 személyre:
- orsó vagy penne száraztészta (durum lisztből készült)
- 3 db zsenge tök
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- reszelt parmezán sajt ízlés szerint
- só, bors
Egy lábosban felteszünk sós vizet forrni a tésztának. A tököket megmossuk, a végüket levágjuk, hosszában negyedeljük, majd keresztbe fél centisekre felszeleteljük. Egy mély serpenyőbe vagy nagyméretű lábosba beleöntjük az olajat, belenyomjuk a fokhagymát és hozzáadjuk a felszeletelt tököt. Enyhén megsózzuk és közepes lángon sütjük. Időnkét fakanállal megkeverjük, és amikor elkezd lesülni, levesszük a lángot, lefedjük és pároljuk, amíg puha nem lesz. Ha sok levet ereszt, leveszük a fedőt és hagyjuk elpárologni. Ha viszont túlzottan lesül, akkor hozzá adhatunk egy kis vizet.
A petrezselymet apróra vágjuk és csak a legvégén adjuk a tökhöz, amikor már lezártuk alatta a tüzet. Közben figyeljük a tészta vizét, amikor lobogva forr, beleöntjük a tésztát és a csomagoláson előírtak szerint (8-11 perc) megfőzzük. Ne főzzük túl, maradjon szép „al dente”=ruganyos!
Kétféleképpen tálalhatjuk, attól függően, hogy mennyi az időnk. Gyors változat: beleöntjük a kifőtt tésztát a tökös lábosba, összekeverjük és úgy szedjük ki a tányérokra, a tetejét megszórva parmezánnal. Elegánsabb, ha az üres tésztát szedjük ki előbb a tányérokra, utána a tökös ragut és mindenki ízlés szerint megszórhatja sajttal. Őrölt fekete borsot csak a felnőtteknek szoktam felajánlani, a gyerekeknek általában túl csípős.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: