SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Lala bohóc, jövő héten már ne gyere be hozzám a kórházba, addigra meg fogok halni"

Családinet [cikkei] - 2015-03-02
Van, aki a súlyos beteg, haldokló gyermekek társaságát keresi. Nem pusztán mosollyal akar gyógyítani, hanem erőt és célt akar adni a rákkal harcoló törékeny gyermekeknek. Ő dr. Lala, a bohócdoktor, aki már közel 100.000 beteg gyerek arcára csalt mosolyt számos kórházban.
"Lala bohóc, jövő héten már ne gyere be hozzám a kórházba, addigra meg fogok halni"

Sokan a Magyar Televízió Cigánykerék műsorából ismerhetik dr. Lalát, az artistát és bohócot, akiről nemrég dokumentumfilm készült, amely hazánkban és Horvátországban is első díjat nyert neves filmfesztiválokon – vele készített interjút Novák Hunor, orvos.

Novák Hunor: Kórházunkban látom, hogy mennyire várnak téged a gyerekek. A néhány éves piciktől kezdve a 18 éves lányokig mindenkivel megtalálod a közös hangot, ha röhög egy egész kórterem, onnan tudom, hogy megérkeztél. Bohócdoktorként azonban nem minden a nevetésről szól, hiszen nagyon sok súlyos beteggel találkozol. Mesélnél nekünk a másik oldaláról is?

Több mint tíz évvel ezelőtt egyik nap mentem a budapesti gyermekklinikára bohócdoktori vizitet tartani, amikor a nővér azt mondta: Lala, Józsihoz most inkább ne menj be. Tényleg ne, mert haldoklik... Megértettem, így egy másik kórteremhez sétáltam, hagytam a szülőket és a gyermeket háborítatlanul ebben a nehéz pillanatban. Józsi azonban meghallotta, hogy a közelben vagyok, szüleit kiküldte és kérte, hogy csak én menjek be hozzá, senki más ne legyen bent. Mondtam a nővérnek: micsoda? Ez olyan hülyeség, én bohócdoktor vagyok, nem az anyja, mit csináljak egy ilyen helyzetben? Végül nagy nehezen bementem, Józsi mondta: Lala, nagyon szarul vagyok, meg fogok halni, és tudom, hogy előző héten megígértem Neked, hogy megtanulom azt a három angol szót, de nem tudtam – hiába nyugtatgattam, hogy ezt most nem fontos, ne add fel, majd jövő héten... Előttem halt meg. Az anyja sem volt bent, én voltam az utolsó látogatója. Nem tagadom: lelkileg nagyon nehezen tudtam feldolgozni, rövidebb időre vissza is vonultam.

Egy időben még Szombathelyre is lejártam minden szerdán, közel 500 km-t utaztam oda-vissza. Volt két nagyon beteg gyermek, akikben az utolsó pillanatig próbáltam tartani a lelket. Mai napig emlékszem Danira, aki egyik szerdán azt mondta: Lala bohóc, jövő héten szerdán miattam már ne gyere be a kórházba, addigra meg fogok halni – nagyon gyengülök, már nem látlak, csak a hangodat hallom, tudom, hogy nincsen tovább, a testem kezdi feladni a küzdelmet. Kegyetlen ilyen szavakat egy gyermek szájából hallani. Mondtam, hogy ne mondjon ilyet, küzdjünk együtt a végsőkig. Egy hét múlva ismét lementem: pár órával érkezésem előtt halt meg, így már nem találkozhattam vele. Ahogy sok más gyerek, ő is pontosan érezte, mi az, amikor már nincs remény, nincs tovább.

Ha velem tart, felesleges gyógyszerek nélkül, a legmodernebb terápiával gyógyulhat gyermeke:


Novák Hunor: Mi a helyzet az öngyilkossággal próbálkozó gyerekekkel, hogyan tudod a szituációt kezelni bohócként?

Több öngyilkossággal próbálkozó gyermekkel találkoztam már, a mosoly és nevetés mindenkire pozitív hatással van, de mindig igyekszem a lélekkel is foglalkozni. Volt egy 15 éves lány, akinek egy sikertelen öngyilkossági kísérlet után azt mondtam: te egy gyönyörű lány vagy, téged odafent még nem várnak, neked nem kell meghalnod. Erre ő könnybe lábadt szemmel azt mondta: micsoda, Lala? Már fönt sem várnak? Mert tudod, engem otthon sem vár senki… Ekkor azt mondtam neki: én mindig várlak, és várom, hogy találkozzunk. Neki is megadtam a telefonszámomat, minden öngyilkossággal próbálkozó gyermeknek megadom, és kérem, hogy ha krízishelyzet van, hívjon fel. Megbeszéljük, találkozunk, csak ne csináljon őrültséget. És sajnos/szerencsére volt, hogy csörgött ilyenkor a telefonom…

Novák Hunor: Tehát nem pusztán nevettetsz, hanem lelki támaszt is nyújtasz, sőt: bármikor elérhető vagy egy reménytelen helyzetben a gyermek számára. Hét éven át a Magyar Televízió Cigánykerék című népszerű műsorának egyik főszereplője voltál, ezt követően az egyik legnagyobb svájci cirkusz fellépőjeként dolgoztál. Az ígéretes külföldi karrier folytatása helyett a magyarországi kórházakban kötöttél ki – sokak azt gondolnák így elsőre, nem egészen vagy normális… Hogyan jött a fordulat?

A Cigánykerék műsorunk hét évig futott, ezt követően Svájcba mentünk, mert szerettük volna kipróbálni, mit tudunk nyújtani a szakma krémjében. Ekkor hat hónapig nem láttam a néhány éves lányomat és a feleségemet. Amikor kijöttek meglátogatni, a lányom futott felém, én széttárt karokkal vártam, leguggoltam, kiáltottam neki, majd a lányom 10 méterrel előttem félrekanyarodott és elkezdte simogatni a bocit. Egy tehén fontosabb volt számára, mint az apja - elidegenedett tőlem, alig ismert meg, apaként ezt megélni iszonyatosan fájdalmas és keserű volt. Ekkor eldöntöttem: a család fontosabb, mint a hírnév és a karrier, ezért nem vállaltam tovább munkát külföldön, hazajöttem. A bohócdoktorság nagyon boldoggá tesz, úgy érzem jól döntöttem, és ha tehetném, sem csinálnék mást.

Novák Hunor: Mitől lesz valaki jó bohócdoktor és hol tart a „bohócdoktorság” hazánkban?

Egyik nagy mesterem, Alfonzo bohóc mondta: a vicc az utcán hever, csak le kell hajolni érte, észre kell venni. A legfontosabb az improvizáció és az, hogy az adott szituációban feltalálja magát az ember. A nevetés gyógyít, ezt már egy osztrák alapítvány is felismerte, amely segítségével 1996-ban az I. sz. Gyermekklinikán kezdődtek a bohócdoktori vizitek (Piros Orr Bohócdoktorok) hazánkban. Kezdetben ebben én is részt vettem, ám végül a Patch Adams-féle vonal fogott meg: azaz ne pusztán nevettessünk, hanem foglalkozzunk többet a beteg lelkével és a szülővel is – hiszen velük alig foglalkoznak, pedig nem lehet egyszerű feldolgozni, hogy valakinek a gyermekénél például agydaganatot diagnosztizálnak. Ezért alapítottam meg a Magyar Bohócok a Betegért Alapítványt, Patch Adamssel is felvettem a kapcsolatot (róla készült Robin Williams főszereplésével a film), így az ő iránymutatásai, elvei alapján dolgozunk és tartjuk a bohócdoktori viziteket.

Novák Hunor: Ha jól tudom, komoly anyagi gondokkal küzdötök, legutóbb már benzinre sem futotta, és 8 órát bicikliztél hozzánk, a székesfehérvári kórházba a beteg gyerekekhez…

Igen, kezdetben 12 bohócunk dolgozott, mára ketten maradtunk: dr. Jázmin és én, dr. Lala… Magyar Bohócok a Betegért Alapítványunk bevételei – melyeket főként az adó 1%-os adományok tesznek ki – kevesebb, mint húszadára csökkentek. Így most már csak a Heim Pál Kórházba, a Semmelweis II. sz. Gyermeklinikájára és a székesfehérvári Szent György kórházba tudunk járni „bohócdoktori” viziteket tartani. Eljött a pillanat, amikor a Magyar Bohócok a Betegért Alapítvány kasszája üres volt, én is rosszul álltam otthon anyagilag, legatyásodtam, így benzinre sem volt pénz... De tudtam: a beteg gyerekek várnak, ezért kínomban elkértem a fiam biciklijét és Budafokról letekertem Székesfehérvárra. Négy óra volt az odaút, visszafelé még több, így hatvanévesen ez eléggé megterhelő volt. De továbbra is azt mondom: ez nem nagy dolog ahhoz képest, amennyit egy beteg gyermek szenved egy kórházban.

Novák Hunor: A statisztikák szerint az emberek kb. 50%-a senkinek nem ajánlja fel adójának egy százalékát, sokan pedig egy nagy szélhámos alapítványának adják az 1%-ot. Mivel tudnak nektek segíteni az emberek, a szülők?

Nagyon sokat segítene, ha a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványnak adnák minél többen adójuk 1%-át – az alapítvány ügyeit is én intézem. Banki átutalással is lehet segíteni, de nagy szükségünk lenne különféle ajándékokra, hajtogatható lufikra, vagy cégek reklámos csecsebecséire, amit osztogathatunk a gyerekeknek.

1%: Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány, adószám: 18238657-1-43
Átutalás, támogatás: K&H Bank 10403136 – 31306553 – 00000000
Ha cégként, magánszemélyként apróságokkal, ajándékokkal segítene, írjon ide:  lala@bohocdokik.hu
http://bohocdokik.hu

„Nem azt mondom, amit a szülők hallani akarnak, hanem az igazat! Tények, tévhitek, konkrét gyakorlati tudnivalók főként a gyermekgyógyászat témaköréből”
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja