SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A vényírási jog további korlátozása

Családinet [cikkei] - 2005-09-19
Az Orvosi és Egészségügyi Vállalkozások Országos Szövetségének állásfoglalása és javaslata
A vényírási jog további korlátozása

„Magánorvosok” gyógyszer és gyógyászati segédeszköz rendelési jogosultságáról

 

Az Orvosi és Egészségügyi Vállalkozások Országos Szövetsége megdöbbenéssel értesült, hogy a kormány minden civil és szakmai szervezet egybehangzó tiltakozása ellenére tovább kívánja szigorítani a magánorvosok vényírási jogait. Eszerint a minisztérium az emelt és kiemelt támogatással történő vényírási jog elvonását követőn minden OEP támogatás rendelésének jogát meg kívánja vonni a magánorvosoktól. Ez azt jelenti, hogy a jövőben magánorvos dupla, esetleg tripla annyiért – sokszor több ezer forinttal drágábban – írhat gyógyszert, mint nem magánorvos kollégája.

 

A 113/2005. (VI. 25.) számú kormányrendelet értelmében a hétköznapi nyelven „magánorvosok”-nak nevezett OEP által nem finanszírozott praxist folytató, vagy ilyen szolgáltatónál alkalmazásban / alvállalkozóként dolgozó orvosok nem jogosultak emelt (90%) és kiemelt (100%) támogatással gyógyszereket felírni akkor sem, ha szakmai képesítésük – szakvizsgájuk – erre feljogosítaná őket.

 

A tervezet az orvosok 80%-át érinti

Az OEVOSZ felmérése alapján a rendelet és a tervezet több mint tízezer, Magyarországon praktizáló orvos gyógyszer és gyógyászati segédeszköz rendelési jogosultságát befolyásolja. Ezzel az érintettségi arány elérheti az orvosok 80%-t is, ellehetetlenítve szinte az összes szakterület vállalkozásban folytatott rendeléseit.

 

A támogatással történő vényírási jog megvonása amellett, hogy súlyosan érinti az OEVOSZ tagjainak működését, kedvezőtlenül hat a hazai egészségügyi ellátásra is, közvetve hozzájárul az amúgy sem rózsás népegészségügyi állapot további romlásához.

 

Az utóbbi években az egészségügyi szolgáltató vállalkozások országos szinten több milliárd forintot fordítottak szolgáltatásuk színvonalának emelésére, műszerparkjuk fejlesztésére. Mára nyugodtan kijelenhetjük, hogy a vállalkozó egészségügyi szektor igen sok tekintetben lépésekkel megelőzi az államit. Ez a különbség elsősorban olyan beruházásigényes terülteken, mint a szolgáltatás környezet (várók kultúráltsága, műszerpark, mellékhelységek, stb.) nyilvánul meg.

 

A „magánorvosi” szektor éves szinten több milliárd forintot takarít meg az OEPnek

A magasabb szolgáltatási színvonal nagyban hozzájárul azon betegterelő hatáshoz, mely az állami szakrendelőből a vállalkozó szolgáltatók felé irányítja a beteget, ezzel évente több százezer orvosi vizit anyagi terhét (több milliárd forint) veszi le az egészségbiztosító válláról, és hagy olyan életmentő beavatkozásokra, mint pl. a szívműtét, vagy rákos gyermekek gyógykezelése.

 

Az OEVOSZ gyors felmérése szerint a támogatással történő vényírási jog megvonása ezt a biztosítottak számára kedvező betegterelést alapjaiban befolyásolja. Hatására több százezer betegvizit áramolhat vissza az állami szférába, mely – azon kívül, hogy gyógyszerkasszában megtakarítást nem eredményez – éves szinten további több milliárd forint plusz vizit-díj kiadást ró arra az OEP-re, mely már most is problémákkal küzd életmentő beavatkozások finanszírozásában is.

 

Az OEVOSZ mindezek mellett megérti a Minisztérium azon szándékát, hogy a biztosítottak pénzének útját a lehető legáttekinthetőbb módon ellenőrizni és racionalizálni szükséges. Éppen ezért a kérdéskört elemezve áthidaló megoldást javasol.

 

 

A vállalkozó szolgáltatók vényírási szerződés-kötési lehetősége megoldást jelentene

A betegek és az egészségbiztosító kasszájának érdekeit szem előtt tartva az OEVOSZ olyan szakmai rendszer kidolgozását javasolja, mely amellett, hogy szakít az eddigi automatizmuson alapuló gyakorlattal (azaz hogy minden praktizáló orvos automatikusan jogosult támogatással vényt írni), lehetővé teszi az OEP által finanszírozott szolgáltatók mellett az OEP által nem finanszírozott praxist folytató vállalkozásnak is vényírási szerződés kötését az egészségbiztosítóval. A gyógyszerkassza áttekinthetősége érdekében természet szerűen a vényírási szerződésben a vállalkozás vállalja, hogy a támogatással történő vényírás esetén az OEP által kért, támogatás jogosságát alátámasztó dokumentációt bármikor az OEP rendelkezésére bocsátja.

 

Ez a rendszer egyszerre biztosítja az évi több százezer betegvizit díjának megtakarítását, és a vényírási jog ellenőrzésén keresztül a gyógyszerkassza féken tartásának lehetőségét.

 

 

Budapest, 2005. szeptember 14.

 

 

 

dr. Babai László

elnök

 

 

további információ:

www.oevosz.hu

info@oevosz.hu

06 70 4522200

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja