SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tippek sziklakertépítéshez

Singola Edit [cikkei] - 2008-06-13
Gyönyörű színfoltot varázsolhatunk kertünk egy-egy elhanyagolt sarkából, ha sziklakertet építünk. A lépcsők, támfalak, teraszok melletti helyek kiválóan alkalmasak erre a célra. De nem mindegy, hogyan is kezdünk hozzá.
Tippek sziklakertépítéshez

Olya
n helyet válasszunk, amelyet egész nap ér a napsugárzás. Legalább 25 cm mélyen emeljük ki a földet a sziklakert helyén, aztán töltsük fel. A sziklakert alapja legyen jó vízelvezető sóder- vagy murvaréteg.                             
Az alapra helyezzünk el néhány nagyobb darab mészkősziklát.
A sziklák közti üregeket töltsük fel tőzeges virágfölddel, úgy, hogy a víz mindenfelé elfolyhasson.
Ezután jöhet a virágültetés. Sziklakertbe leginkább alkalmas növények: kövirózsa, pázsitviola, szappanfű, nőszirom, kökörcsin, gólyaorr, levendula, törpefenyő.


Néhány tipp a virágfajták sziklakerti társításához:


A 10-15 cm magasra növő kerti pázsitviola nagyon jól megél mindenféle növénnyel. Ez az örökzöld növény szürkészöld leveleivel, liláskék virágaival rendkívül kedveli a napot. Alacsonyabb növényekkel való társítása azért szerencsés, mert a kevésbé napkedvelő fajoknak némi árnyékot vethet. A napsugárzás mellett sok vizet és tápanyagot igényel. Virágzás után vissza kell vágni a hajtásait.

Hasonló igényű az árlevelű lángvirág is. Változatos színével- kék, sárga, rózsaszín, fehér, feldobja a sziklakert látványát. Szintén örökzöld növény keskeny, apró levelekkel.

Az előbbi két évelő társaságát nagyon kedveli a sziklai ternye. Sárga virágaival, apró leveleivel hosszú élettartamú. Időnként érdemes visszavágni, hogy megújulhasson.

Kitűnő társ a sziklakertben a tatárvirág, amely felfelé törekvő hajtásaival szép kis bokrot képez, és különlegességként hat. Apró fehér virágaival csodálatos látványt kelt.

Szintén szép és alkalmazkodó növény a kaukázusi ikravirág. Érdekessége, hogy levelei rozettaszerűen helyezkednek el, virágai fehérek, rózsaszínek. Alacsony, kúszó, örökzöld növény.

Félárnyékos helyet kedvelnek a kankalinok. Óriási színválasztékkal rendelkeznek. Megfelelő ápolás mellett évekig gyönyörködhetünk bennük.

Ugyancsak a félárnyékos helyet szereti a Júlia kankalin. Viola és bíborszínű virágai annyira beborítják a növényt, hogy a levelek szinte nem is látszanak.

Igénytelenebb a molyhos madárhúr. Fehér csillag alakú virágait tömegével ontja. Gyorsan növekszik, meleg napos helyen érzi jól magát.

Azért fontos a fajták összeválogatására odafigyelni, hogy állandó szép és virágos sziklakertet kapjunk, a növények ne nyomják el egymást.
Az ültetés után a szabadon maradt földfelületet szórjuk be murvával.
A növények ezután szépen fognak növekedni, de karbantartást is igényelnek: gyomlálás, rendszeres öntözés, tápoldatozás.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja