SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A mindig nyíló begónia

Singola Edit [cikkei] - 2008-07-17
Az egyik legkedveltebb szobai és kerti virág a begónia, amely egész évben virágzik és nem igényel különösebb ápolást sem.
A mindig nyíló begónia
Szinte hihetetlen, hogy az Anyák napjára vásárolt begónia még mindig virágzik. Azt gondoltuk, épp hogy túléli majd az ünnepet, a szállítás során kicsit meg is törődött, virágaiból néhány lepergett…Az idő telt és nem adta fel, egyre növekedett, egyre több virágot hozott, és hoz nap mint nap.
Kiderült, nem véletlen a csodaszép növény viselkedése, hiszen a begónia szakszerű ápolás mellett, akár egész évben gazdag és pompás virágözönnel örvendeztethet meg bennünket.

A régóta kedvelt dísznövényt még 1690-ben fedezte fel egy Plumier nevű szerzetes-botanikus, az elnevezése is tőle származik, egy Begon nevű karibi kormányzót örökítve meg vele.

A begóniák több faj kereszteződéséből jöttek létre, innen származik formagazdagságuk.
Az ezer fajból álló növénycsalád sokfelé elterjedt, Ázsia, Afrika, Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein, de élnek az Andok fennsíkjain és a Himalája lejtőin is.
Hazánkban a szobai cserepes változat a legelterjedtebb, valamint erkélyek és sziklakertek kedvelt díszei lettek.

A fajták közös jellemzője a lapos szárgumó, amelynek rügyeiből fejlődnek ki a növény föld feletti részei. A levelek mindig szív formájúak, méretük különböző. A virágok a levélhónaljakból törnek elő, rövid kocsányú fürtökben nyílnak. A virágok bársonyosak, a fehértől, a sárgán át, rózsaszín, piros árnyalatokban pompáznak.

Néhány fajta:

Begonia semperflorens: Egynyári növény, főként virágágyásokba ültetik. Egész nyáron ontja a fehér, rózsaszín, piros virágokat. A fagy beállta előtt a töveket fel kell szednii, cserépben egész télen folytatja virágzást.

Begonia elatior: Szép, élénkzöld levelű növény, amely egész évben virágzik. Bármikor vásárolhatunk virágzó példányaiból.

Begonia hibrida Dragon Wing: Tavasszal vásárolható, gazdagon virágzó, elegáns fajta. Szintén egész évben virágzik, ha megfelelő ápolást kap. Közvetlen napfény nem érheti. Túl száraz levegőn takácsatka károsíthatja.

Királybegónia: Különböző színű és formájú leveleivel kedvelt virágoskerti növény. Tavasszal átültetést igényel, levelei két-három évet bírnak ki.

A begóniák nem igényelnek sok ápolást. A kissé savanyú kémhatású talajt kedvelik. Általában napos, világos helyet szeretnek. Nyáron rendszeres öntözés szükséges, de télen is igénylik a nedvességet, sőt vannak kifejezetten vízigényes fajták is.  Virágzáskor érdemes hetente tápoldattal ellátni őket, növekedési időszakban kéthetente. A leveleket nem szerencsés permetezni, mert gombás fertőzés alakulhat ki rajtuk.
Leginkább szobahőmérsékleten érzik jól magukat, 13 C foknál hidegebbet már nem viselnek el. A huzatra és a gyakori helyváltoztatásra virág- és levélhullással reagálnak.




Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja