SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Külföldre utazóknak az E-111-es nyomtatvány alapján nyújtott egészségügyi ellátásokról

Családinet [cikkei] - 2004-07-19
A május elsejei csatlakozást követően az uniós tagállamokban az E-111-es nyomtatvány alapján részesülhetnek a magyar állampolgárok orvosi ellátásban. Az E-111 és az utasbiztosítások közötti különbségekre is szeretnénk felhívni a figyelmet cikkünkkel.
Külföldre utazóknak az E-111-es nyomtatvány alapján nyújtott egészségügyi ellátásokról

A turistákat 2004. június 1-től a sürgősségi ellátások körénél bővebb orvosilag szükséges ellátások illetik meg az EGT-tagállamokban történő ideiglenes tartózkodás alatt. (Szükséges egészségügyi ellátás: a tartózkodás tervezett időtartamára és az egészségügyi állapotra tekintettel szükséges ellátás.) A turisták jogosultságát az E-111-es nyomtatvány igazolja. Ez alapján a turista ugyanolyan ellátásban részesül, mint az adott tagállam biztosítottjai.

E-111 nyomtatvány

E-111 jelű nyomtatványt a társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezők válthatják ki a lakóhely szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál, kizárólag az utazást megelőzően (utólagos kiváltására nincs mód!). A kiváltáshoz a következő iratokat kell bemutatni:

 

  • Személyazonosságot igazoló okmány,
  • TAJ számot igazoló okmány,
  • a TB-jogosultságot bizonyító okmányok (az ügyintézés gyorsítása érdekében).

Az E-111 nyomtatvány 3 hónapig érvényes, és az Európai Unió tagországaiban, valamint a vele szerződött néhány országban, mint Svájc, Norvégia és Izland használható fel.

Az E-111-es nyomtatványt csak azok az intézmények fogadják el az EU-ban, amelyeknek szerződésük van a helyi társadalombiztosítással (zömmel állami kórházak). A szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a beteg saját maga fizeti.

A nyomtatvány nélkül igénybe vett ellátásokért a beteg a külföldi szolgáltató által megállapított és kiszámlázott összeget köteles saját maga megfizetni. Amennyiben a betegnek nem volt E-111-es nyomtatványa és az ellátás költségeit saját terhére kellett, hogy igénybe vegye, a kezeléskor kiállított eredeti számlákat és a kiegyenlítésére vonatkozó igazolást a lakóhelye szerint illetékes magyar megyei egészségbiztosítási pénztárnak (MEP) kell benyújtani. Ebben az esetben a betegnek csak azt az összeget térítik vissza, amennyibe az ellátás az E 111-es nyomtatvány alapján került volna.

Amennyiben az adott tagállam biztosítottai az ellátásért olyan önrészt kötelesek fizetni, amelyet a biztosítójuk nem térít vissza, akkor ezt a magyar jogosult is köteles megfizetni, s az összeget az OEP nem téríti meg. Szinte minden tagállamban kell kisebb-nagyobb önrészre számítani, ezek mértéke eltérő, általában 5-20 % (pl.: orvosi vizit, kórházban töltött napok, mentő, stb.). Egyes tagállamokban (Belgium, Finnország, Franciaország és Luxemburg) pedig az összes költséget a betegnek kell megelőlegezni és a tagállam biztosítója téríti vissza. Az önrészt még akkor is meg kell fizetni, ha az adott ellátás vagy gyógyszer itthon ingyenes lenne.

E-111-es nyomtatvány vagy utasbiztosítás?

 

E-111

Utasbiztosítás

Csak szerződött szolgáltató

Magán egészségügyi szolgáltató is

Csak az orvosilag szükséges ellátások

Biztosítási szerződés szerinti ellátások

A szükséges ellátásokat azok árára tekintet nélkül nyújtani kell a nyomtatvány ellenében.

Az ellátások költségeit csak a befizetett összeg erejéig vállalja a biztosító.

Az önrészt a biztosítottnak kell kifizetni, annak visszatérítésére nem számíthat.

Az önrészt is fedezi.

Bizonyos tagállamokban az ellátás költségeit a biztosított előlegezi meg.

Minden tagállamban a biztosító fizet.

 

Az utasbiztosítások az egészségügyi ellátásokon kívül további, a konkrét szerződéstől függő szolgáltatásokat is biztosítanak: pl. mentővel történő hazaszállítás, poggyászkár.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja