SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Színes orchideák…

Verzár Éva [cikkei] - 2009-03-18
A növényvilág legnagyobb családjában tartoznak az Orchideák, de nem csak azért szeretjük őket, mert nagycsaládosok, s ezáltal nagyon változatosak, hanem gyönyörű virágaik miatt, amelyek kecsesek, színesek, talán a legszebb kisasszonyok a virágok csokrában.
Színes orchideák…

Amit mi hétköznapi emberek nem tudunk az, hogy zárvatermő növények, és nagycsaládjukba több mint 25 000 ismert faj tartozik, s mi több, hazánkban is vannak honos orchideák, mocsaras vidékeken, ahol gyönyörű színekben pompáznak, pontosabban Magyarország és Ausztria határán fekvő Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, ahol orchidea fajok tömegei találhatók a pókbangótól a mocsári kosboron át.

"Ajándékba kaptam, de nem tudok bánni vele" - hangzik el sokszor, mert a közvéleményben úgy él, hogy ezek a ritka fajok csak a Föld trópusi és szubtrópusi tájain érzik jól magukat. Többségük fán élő, parazita növények.
Az orchideák virágai rendkívül bonyolultak, különleges felépítésűek, színük, alakjuk, nagyságuk, rajzolataik nagyon változatosak, egyszóval csodálatosak. Tévhit azonban, hogy az, aki nagyon szeretné, nem nevelhetne lakásában o
orchidearchideát, s nem örvendhet kecses virágainak látványában.

Ha valaki orchideát szeretne otthon tartani, érdemes a lepke orchideát választania, mert a tartása könnyebb és egyszerűbb, mint a többi orchideáé. A növény jellegzetessége a rövid és tömör ovális levél, s a hosszú száron található lepke formájú virága. Az orchidea a tápanyagot a levegőből veszi, ezért léggyökereket ereszt, amit azért jó tudnunk, hogy ezeket a gyökereket ne távolítsuk el a növényről, és soha ne ültessük virágföldbe, mert a földben a növény megfullad, hanem vegyünk virágboltban kapható minőségi keveréket, amelyet ki is "mikrózhatunk" ezáltal biztosak lehetünk abban, hogy nem marad a földben semmi kártevő.

A lepke orchideát két-három
évente egyszer érdemes átültetni, de vigyázzunk arra, hogy az új ültető cserép nagysága ne legyen sokkal nagyobb az előző méretnél, mert ilyenkor csak a gyökérzet fejlődik, nem a növény.

Ha pedig átültetésre kerül sor, vásároljunk speciális orchidea ültető közeget, amely kiválóan alkalmas az orchideának. Összetevői: fenyőkéreg, kókuszrost, perlit, és tőzegmoha keveréke.

A növény egyik legfontosabb igénye az állandó és meleg környezet: 10-15 fokos hőmérsékleten növekedésük leáll, és az épp fejlődésben levő bimbók lehullnak. A lepke orchidea legjobban télen a 18-23orchidea fokot, nyáron a 18-27 fokot kedveli. A túl meleg és száraz klíma nem tesz jót a növénynek, épp ezért ne tegyük ki a növényt nyáron napos helyre, mert levelei könnyen megéghetnek, inkább árnyékos védett helyet keressünk számukra, amely nem huzatos. Télen a lakásban is vigyázzunk, kerüljük a huzatos helyeket.

Az orchidea nyáron levelet növeszt, és télen hozza a virágot. Ennek oka, hogy a trópusi őserdőhöz hasonlóan a nappali meleg és az éjszakai lehűlés kedvezően befolyásolja a növény életfolyamatait.

Páratartalom: fontos a növény számára. A lepke orchidea már 50-60%.-os páratartalom mellett is szépen fejlődik, míg a többi faj számára a 70-80%.-os páratartalom az ideális. Ez a páratartalom elérhető otthonainkban is.



Öntözés: Soha ne álljon alatta a víz, és a permetezéssel is óvatosan bánjunk. Ha növény alatt vagy a leveleken megáll a víz, rothadási folyamat indulhat meg.

Mit tegyünk a növénnyel, ha elvirágzott?


orchideaA növényen maradt virágszárat vágjuk le, így másodvirágzásra serkentjük, mint minden virágos növényt. A második virágzásnál a virágok kisebbek, de ugyanolyan szépek. Ha a növény nem hoz virágot, a tápanyag hiányát jelzi, gondoskodjunk a tápanyag utánpótlásáról, amelyet beszerezhetünk bármelyik kertészetben, vagy virágboltban.

Figyeljünk a kártevőkre, betegségekre, főleg a vásárláskor, ne vegyünk meg olyan növényt, amelynek már sárgulnak a levelei, vagy gyanús barna foltok vannak rajta-

Tehát a legfontosabb ápolási tanácsok:

- A növényt egy héten egyszer öntözzük, és soha ne álljon alatta a víz. Eső, vagy ásványvizet is használhatunk a locsoláshoz.orchidea
- Rendszeresen, kéthetente egyszer tápoldatozzuk speciális orchidea tápoldattal.
- Világos, meleg, de tűző naptól mentes helyen neveljük.
- Két-háromévente egyszer ültessük át, speciális orchidea közegbe.

Orchideát tehát érdemes nevelni annak, aki szereti a szépet, és szeret vele foglalkozni. Mivel színben változatos, kellemes, vidám színfoltja lehet lakásunknak.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Az inzulinrezisztenciával élőknek még nehezebb lehet a fogyás, mint az e tekintetben egészségeseknek, éppen ezért számít olyan sokat a professzionális segítség. Czakó Bettina, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc a biztonságos, tartós súlyvesztés alapjairól beszélt az érintetteknek.
Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Szabó Regina Petrát keresi a rendőrség.
A szerkesztő ajánlja