SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gazdasszonyok szomszédolása

Török Monika [cikkei] - 2004-10-06
Mi ízlik jobban: a tepsis sült spárga sajtszósszal, vagy a vargányával töltött sült hús mártással és dödöllével, netán a csirkepaprikás nokedlivel?
Gazdasszonyok szomszédolása

A kérdés nem valamiféle gasztronómiai felmérés része, hanem egy szakképzési együttműködéssel kapcsolatos. Az említett menüsort ugyanis három ország gazdaszszonyképzőbe járó növendékei a Comenius program keretében készítették egymásnak három helyszínen az elmúlt félévben. A szakácsok a Szombathely melletti Vép, a Szlovéniában lévő Rakican és a bajorországi Ansbach szakképző iskoláinak növendékei voltak

Az említett középfokú intézmények közösen készítettek és nyertek egy EU-s pedagógiai pályázatot, melynek célja a gazdasszony- és falusi vendéglátóképzés fejlesztése. A tananyag a sütés-főzéssel kapcsolatos ismeretek, a vendéglátási és turisztikai tudnivalók, a nemzeti hagyományok és szokások, valamint a népi kismesterségek megismerését tűzi ki célul. A program azt is rögzíti, hogy a három iskola diákjai közös nyelven, németül kommunikálnak majd egymással.

- A nyelvi képzés erősítése alapkövetelmény - mondta Ugróczky Ferenc, a vépi iskola igazgatóhelyettese.

A 2006-ig tartó együttműködés gyakorlati haszna abban is megmutatkozik, hogy a magyar gyerekek a cserelátogatásokon megismerkedhetnek más országok falusi vendéglátásának fortélyaival. Azzal például, hogy a Nürnberg melletti Ansbachban szinte minden család saját házában rendezkedett be a turisták fogadására. A nívós ellátás mellett maguk kínálnak erdei, vízi és kerékpáros programokat. Az Őrség szlovén oldalán lévő rakicani iskolában pedig azt látták, hogy egy azonos természeti adottságú tájegységen miként lehet százféle zöldséget, gyógy-, dísz- és takarmánynövényt termeszteni, mézlikőrt, bort, pálinkát, ecetet, fűszereket előállítani iskolai körülmények között. Produktumuk nem véletlenül aratott sikert szeptember elején a térség egyik legnagyobb mezőgazdasági vásárán Radgonában.

A szlovének és a németek Vépen a dísznövények szaporításán kívül a magyar lótenyésztéssel és a lovas turizmus alapjaival ismerkedhettek meg. Elismeréssel fogadták, hogy a magyar vendéglátós ágazat tanulói közreműködnek az egykori Erdődy grófok birtokára látogató mintegy 15 ezer vendég kiszolgálásában, s nyaranként főznek a Balatonakaliban lévő üdülőjükben.

Szakértők szerint az ilyen típusú együttműködés jó alapot nyújt ahhoz, hogy a magyar, német és szlovén tanulók képesítésük megszerzése után adott esetben a másik ország munkaerőpiacán is megtalálhassák számításukat.

forrás: népszabadság

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja