SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így jár Anya, ha lakberendező...

Ferenczi Éva [cikkei] - 2012-03-05
Az Élet íze...
Nagy kamasz fiam és a már "kisfelnőtt" lányom negyedévente rendezik át szobájukat. "Gyere Anya, rendezzük át a szobámat", "Át szeretném dizájnolni a szobámat" "Csak az ágyat fordítsuk meg" - így kezdődik rendszerint. Jó esetben.
Így hát megbeszéljük a koncepciót és abraka-dabra, abban az órában már meg is történik a staging.
Így jár Anya, ha lakberendező...

Ám van úgy, hogy arra érkezek haza, már meg is történt az átalakításos stílusváltás, alig ismerek rá a szobájukra. És elismerem, hogy fantasztikus a kamaszos hevület, lendület -  nagyon jót alkottak. Egy-két helyesbítést, korrigációt ajánlva - de nem mindig fogadják meg - pontot teszünk az ügy végére.

És közben…

…a precízen kialakított dekoráció - már majd’ 3-4 hónapja került fel a falra - funkciójától megfosztva nem találja helyét a falon, de a gyerekek kitalálják a legújabb, menő formációt.

…az áthelyezett ágy mögött éppen nincs védelem, csak a csupasz fal - a falvédő is keresi helyét.

…a cserbenhagyott polc már nem az asztal fölött lebeg, hanem csak úgy a vakvilágba, a padló és a mennyezet között valahol félúton.

Nemrég a lánykám albérleti szobáját kellett megreformálni és a „koli” ablakát „csak” szúnyoghálózni.

Ragadt őrá nem is kevés a lakberendezői vénából, hiszen nem csak neki, a haverjainak is feltűnik, hogy átmeneti kis otthonaiban klassz színesek, igényesek a körülötte lévő tárgyak, textilek. Hipp-hopp felöltözteti aktuális otthonait, hogy az ő egyedi egyéniségét tükrözzék.

Nem véletlen:


Kiskorukban festés-felújítás előtt megengedtük, hogy összerajzolják az úgyis lecserélésre kerülő tapétát és az új falfestésnél segédkezhettek - extra eredménnyel.

Kívánságuk általában teljesült…

…legyen kuckós az új kialakítás - még ha a szobába alig lehet bejutni, hiszen a szekrény hátoldala kerül az ajtóval szembe. Nosza, akkor dekoráljuk poszterekkel: Melyik jöhet? 50cent? Greenday?… Talán fessük le színesre? Csinosítsuk dekorpanellel? Tükörrel? Jól jöhet, ha a muszkli méretét kell ellenőrizni a napi kondizás után. És a smink-ruci összhangját kell meglesni randi előtt…

…épp csak ki lehetett nyitni a befelé nyíló szobaajtót és az ágyra lehuppanni. Nem baj, legalább a szennyest a szoba lakója hozza ki ezután.

Most már, ahogy egyre inkább haladnak a felnőttkorba, határozott elképzelésekkel, egyre kifinomultabb ízléssel rendezgetik környezetüket és álmodoznak: hol fogok lakni, ha elköltözök otthonról? Kisebb város, csendesebb környék a fővároshoz képest? Kertes házam lesz kutyával és dizájnos bútorokkal? Kandalló, jacuzzi, … Vagy a belvárosi fiatalos forgatag a nyerő választás, tetőtéri panoráma, loft lakás? Fém bútorok, bőr parketta, tapéta állatszőrből, teppanyaki…

A fiam egy időben javasolta egy Anya - Magyar szótár összeállítását. Anélkül hogy fejtené meg a számára ismeretlen megnevezéseket: nem körte, hanem fényforrás; nem ajtó, hanem nyílászáró; nem is függöny, hanem drapéria…?

Mostanában már könnyebb a dolog. A régen még ismeretlen kifejezések az ő szókincsüket bővítik, sőt, alkotnak új szavakat. A fiam kész felnőtt, a nehéz bútorok áthelyezése már nem csak a családfő reszortja, így a férjem számára is meglepetés a rendezkedések végeredménye. A lányom pedig hölgyként csak adja az utasításokat: ezt ide, ne oda, még egy kissé balra, hm. talán ok… (nem hiába tanítottam neki: „be a lady”)

Gyermekeink személyisége, lakásuk, környezetük egyedivé formálódik, ha engedjük megvalósítani elképzeléseiket - a feszülő határvonalak mentén - így nem olvadnak bele a szürke tömegbe, a hétköznapokba.

Fotó: Ville Miettinen: Grundvik main house

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja