SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tematikus vadmacskanap a Budakeszi Vadasparkban

Családinet [cikkei] - 2024-05-30
A Budakeszi Vadaspark, a Pilisi Parkerdő, az Örökerdő Alapítvány és a CoffeeRun csapata ismét összefogott, hogy 2024. június 1-jén, szombaton megrendezzék, immár az V. "Fuss, Forest! - A nagy vadmacska küldetés" jótékonysági futóversenyt, melynek célja a Vadmacska Fajmegőrzési Program támogatása és népszerűsítése. A futóverseny mellett rengeteg programmal készülnek a szervezők és a meghívott szervezetek, hogy szélesebb körben megismertessék a Vadmacska Fajmegőrzési Programot és népszerűsítsék a felelős házi macskatartást.
Tematikus vadmacskanap a Budakeszi Vadasparkban

Az eseményen a Vadmacska Fajmegőrzési Programot és annak eddig elért eredményeit, a Budakeszi Vadaspark munkatársai interaktív módon mutatják be. A Pilisi Parkerdő kollégái az örökerdő gazdálkodást játékosan, terepasztal segítségével ismertetik, így a vadmacska élőhelyét biztosító módszerbe is betekintést kaphatnak az érdeklődők. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a nemzeti park szerepvállalásáról mesélnek a Vadmacska Programban. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)munkatársai megtanítják, hogyan különböztethetjük meg a házi macskát a vadmacskától, a DO AS I segítségével pedig saját macskáink tanítási módszereit ismerhetjük meg. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. a Vadonleső programjával érkezik az eseményre, amely által a 2024-es év emlősét, a vadmacskát mutatja be. A Budakeszi Vadasparkban két vadmacska kandúr él, Félix és Szilveszter, akikkel a látogatók is találkozhatnak.

Vadmacska Fajmegőrzési Program

A Vadmacska Fajmegőrzési Program a Budakeszi Vadaspark, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésében indult, célja a vadmacskák (Felis silvestris) genetikai tisztaságának megőrzése és természetes élőhelyeik védelme. A program keretében rendszeres kutatások és monitoring tevékenységek zajlanak, melyek eredményeiről Burányi Virág, a Budakeszi Vadaspark tudományos referense és vezető trénere több kutatóval közösen egy nemrégiben publikált tudományos tanulmányban számoltak be.

A Biological Conservation folyóiratban jelent meg az az egyedülálló kutatás, amelyet az ELTE Etológia Tanszék (Dr. Pongrácz Péter, Dobos Petra), a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének (Turi Luca, Dr. Schally Gergely és Dr. Biró Zsolt), valamint a Budakeszi Vadaspark (Burányi Virág) kutatói közösen jegyeznek. A tanulmányból kiderült, hogy bár a hazánkban élő házi macska tartók ismerik, ennek ellenére mégsem gyakorolják a felelős macskatartás elveit, további veszélybe sodorva ezzel a fokozottan védett vadmacskákat. A rejtőzködő életmódot folytató kistestű macskaféle ragadozó – a vadmacska – napjainkra szinte teljesen eltűnt Európa országainak jelentős részéből, aminek okai elsősorban az élőhelyek feldarabolódása és átalakulásuk, valamint az országúti elütések. Emellett a vadmacskát veszélyezteti egy kevéssé ismert, de annál jelentősebb veszélyforrás: a szabadon kóborló, elvadult házi macskák. Ezek a megunt, vagy gazda nélkül élő házi kedvencek komoly táplálék-konkurensei a vadmacskának, azaz ugyanúgy kisebb madarakra, rágcsálókra vadásznak. A házi macska képes hibridizálódni – azaz keveredni – a vadmacskával, ami utóbbi genetikai állományának feloldódását okozza. Szerencsére hazánkban a vadmacska még jelentősnek mondható populációval rendelkezik, de ennek nagyrésze az ember által erősen bolygatott, feldarabolódott élőhelyeken kénytelen boldogulni.

Kutatási eredmények

A most megjelent, átfogó kutatás során a szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a magyarok milyen ismeretekkel rendelkeznek a vadmacskákat érintő veszélyekkel és a felelős macskatartási szokásokkal kapcsolatban, és mindezekhez képest milyen elvek szerint tartják saját macskáikat. A közel 1.300 válaszadóból 1.000 házi macskatartó megkérdezésével zajlott a kérdőíves felmérés, amely számos aggasztó jelenségre világított rá. Kiderült például, hogy a legtöbb válaszadó szerint a vadmacskákat fenyegető tényezők közül, pont a házi macska által jelentett veszély a leginkább elhanyagolható. Sokan a házi macskát még mindig „fogyóeszköznek”, ház körüli egerészőnek gondolják és többen semmit nem tesznek a saját házi macskájuk és a vadvilág – így a vadmacskák – megőrzésének érdekében sem. Szerencsére születtek bíztató eredmények is, a válaszadók közül sokan ismeri a felelős házi macskatartás elveit és ezek alapján gondozzák kedvenceit. Többen viszont (még a biológiai és vadgazdálkodási ismeretekkel rendelkező válaszadók közül is) hiába vannak tisztában a felelősségteljes macskatartás elveivel, a gyakorlatban ennek épp az ellenkezőjét teszik. A kapott eredmények alapján a kutatók mind a vad-, mind a házi macskák viselkedésének és ökológiájának alaposabb megértésére buzdítanak, ami segítheti magasabb állatjólét kialakítását, valamint a vadmacska-állomány hatékonyabb védelmét is.

kutatás

Vadmacska nap és jótékonysági futóverseny

A június 1-jei esemény egyik legfontosabb programja a jótékonysági terepfutó verseny, ahol bármely korosztály és különböző edzettségi szinttel rendelkező sportolni vágyó megtalálja a maga távját. Mindegyik táv a Vadasparkot körbe ölelő erdőben vezet, így sportolás közben felfedezhetjük a környékbeli természetet.  

A futóverseny teljes bevételét a Vadmacska Fajmegőrzési Program támogatására fordítják, így a részvétel nem csupán sportélményt nyújt, hanem a vadmacskák védelmét is segíti. Az érdeklődőket egész nap interaktív előadások, bemutatók és játékok várják, melyek keretében megismerkedhetnek a vadmacskák életmódjával és a Fajmegőrzési Programmal.

További részletek elérhetők a Budakeszi Vadaspark hivatalos weboldalán és közösségi média felületein. Az erdő kapuja, a Budakeszi Vadaspark mindenkit szeretettel vár, aki szeretne többet megtudna a vadmacskákról és a fajmegőrzési programról, vagy a helyes macska tartásról.

Látogass el a Budakeszi Vadasparkba június 1-én, találkozz a faj nagykövetével Félixszel és légy részese a fontos cél érdekében szervezett különleges eseménynek!
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja