SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

60 éves a legendás gitáros!

Üstöky Viktória [cikkei] - 2009-08-12
Mark Knopfler 1949. augusztus 12-én született a skóciai Glasgowban. Az édesapja révén magyar gyökerekkel is rendelkező zenész a Dire Straits zenekar frontembereként vált híressé.
60 éves a legendás gitáros!

Igaz a zenekar feloszlott, de ő szólóban folytatja tovább a megkezdett utat.

Még kamaszkorában szeretett bele a gitározásba, de ekkor derült ki az is, hogy tehetsége van az íráshoz is. Később a zenekarban is ő írta a szövegeket. Apropó, zenekar. Számos markhírességhez hasonlóan iskolai zenekarban kezdte a pályafutását, miközben újságírónak tanult. Egyetemi tanulmányait Leedsben végezte, ahol megismerkedett egy Steve Philips nevű blueszenésszel, akivel időnként fel-felléptek együtt.

Az egyetem elvégzése után Londonba költözött, akárcsak később a bátyja, a szintén zenész David. Mark ekkoriban helyi kocsmákban lépett fel Café Racers nevű zenekarával, amely később a Dire Straits nevet vette fel. A csapat Mark és David Knopfler gitárosokból, John Illsley basszusgitárosból és Pick Withers dobosból állt. Az énekesi posztot is Mark töltötte be, továbbá ő írta a dalokat is. Zenéjüket a londoni BBC Radio egyik munkatársa annyira megkedvelte, hogy többször is lejátszotta őket. Innentől kezdve egyenes volt az útjuk a sikerig, mert a rádióban hallott dalok után több lemezkiadó is szerződést ajánlott fel nekik.


Első albumuk 1979-ben jelent Dire Straits címen, melyről a Sultans of Swing című dal meglepően sikeres lett. David egy évvel később kilépett a zenekarból, hogy szólókarrierbe kezdjen. A helyére újabb gitárost kellett keresni, továbbá a csapathoz egy billentyűs is csatlakozott. Igazi legendává akkor vált a zenekar, amikor megjelentette legsikeresebb albumát, a Brothers in Armsot. A címadó dalon kívül még a Wlak of Life és a Money for Nothing című dalok lettek világslágerek, ezeket a mai napig játsszák a rádiók világszerte. A lemezbemutató turné során nálunk is felléptek a Budapest Sportcsarnokban. 1988-ban megalakított egy újabb zenekart, a blues-country stílusú Notting Hillbilliest, amellyel kizárólag az Egyesült Királyságban léptek fel. Eközben a Dire Straits is létezett 1995-ig. Mark Knopfler eközben filmzenéket is írt 1983-tól kezdve.

1996-ban jelent meg első szólóalbuma, a Golden Heart, amelytől kezdve zenéjét erős skót-ír hatások jellemezték. A filmzenei albumokkal együtt összesen 15 szólólemezt adott ki 1983-tól 2007-ig. 2006-ban koncert DVD-je jelent meg, amelyen Emmylou Harrissel dolgozott együtt.


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja