SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Távmunka a gyakorlatban 23. rész- Családbarát munkahely

Kókai Kata [cikkei] - 2004-08-01
Az idei évben is kiírták a Családbarát munkahely pályázatot. Információk a pályázat eredményeiről, aktuális távmunka ajánlatok, tippek munkavállalóknak.
Távmunka a gyakorlatban 23. rész- Családbarát munkahely

Hazánkban gyakran vitatott kérdés volt, hogy miért kevesebb és késeibb a házasság és gyermekvállalás mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Ennek leggyakoribb oka a tanulás, a karrierépítés, és persze a munkahely elvesztésétől való félelem. A többgyermekes-, valamint az egyedülálló szülők számára kétségtelenül a legnehezebb a munkavállalás, a munkaadók többsége nem biztosítja dolgozói számára a rugalmas munkaidő beosztást.

 

Ötödik alkalommal hirdették meg a családbarát munkahely pályázatot. A pályázat célja pontosan a fent említett problémák kiküszöbölése volt. Idén mintegy 59-en nyújtották be pályázatukat, közülük öten kaphatták meg a változtatásokhoz szükséges támogatást, melyet múlt héten csütörtökön adtak át. A pályázat elbírálói további két különdíjat és nyolc oklevelet ítéltek oda a példaértékű intézményi- és vállalati tevékenységért.

 

Egy családbarát munkahely kialakításánál több szempontot is figyelembe kell venni, mindenek előtt vezető pozíciók esetén a nemek arányát. Továbbá biztosítani kell(ene) az alkalmazottak számára a rugalmas munkavégzést, illetve a távmunka lehetőségét, mely megkönnyítheti a munkahelyi- és családi teendők közötti egyensúly fenntartását. A családbarát munkahelyek kialakítása az Európai Unió Foglalkoztatáspolitikai Irányelveit tekintve is mérvadó.

 

A családbarát munkahely kialakításában fontos szerephez jut az alkalmazottak továbbképzése is. Ez kölcsönös előnyöket jelent mindkét fél számára; a munkáltató folyamatosan lépést tarthat a fejlődéssel, a munkavállalók pedig ingyenes tanulási lehetőséget kapnak. Hasonló körülmények között jóval kevesebb a betegállomány, s a rugalmas munkavégzés segítségével kevesebb a kieső munkaidő.

 

A család és a munkahely közötti egyensúly megteremtésének feladata egyértelműen a nőkre hárul. Ugyanakkor őket terheli a legtöbb előítélet is: fiatal nők esetén a gyermekvállalás okoz gondot, kisgyermekes édesanyánál pedig szinte kivétel nélkül a gyakori hiányzások gondolata merül fel a munkáltatóban. Egyedülálló szülőként is hasonló előítéletekkel kell szembesülnünk. Hazánkban egyelőre kevés lehetőség van a részmunkaidős állások betöltésére, remélhetőleg az évente kiírásra kerülő pályázat erre a problémára is megoldást jelent majd.

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja