SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Távmunka a gyakorlatban 27- Távmunka és költségei

Kókai Kata [cikkei] - 2004-09-02
Cikkünkben hasznos információkkal, aktuális munkaajánlatokkal, tanácsokkal látjuk el olvasóinkat.
Távmunka a gyakorlatban 27- Távmunka és költségei

Távmunka és költségek

 

Már többször ejtettünk szót a távmunka jelentőségéről, melyet sajnos hazánkban egyelőre még nem hasznosítanak a vállalkozások. Amellett, hogy a távmunka mintegy harmadannyi költséggel jár, mint a hagyományos munkavégzés, jó tudni mennyi kiadásra számíthatunk távmunkásként.

 

Szinte minden távmunkás- és távmunkát kereső számára ismerős, ha az alábbi sort pillantja meg egy hirdetésben: „Feltétel: saját számítógép, Internet elérés”. A munkáltatók ilyen módon még tovább csökkenthetik kiadásaikat. Azonban néhány otthoni munkát kereső számára többletkiadást jelenthet az Internet kapcsolat előfizetése, vagy a saját számítógép beszerzése.

 

A távmunkában történő munkavégzés ma még nagyrészt bizalmon alapszik, hiszen a feleket nem köti olyan szerződés, mellyel saját- vagy a másik fél érdekét védhetnék. A korrekt munkakapcsolat kiépítéséhez mindenképpen szükséges a fizetési- és munkavégzési feltételek előzetes tisztázása. Néhány munkaadó támogatást nyújt a munkaeszközök beszerzésére, míg mások a munkavégzés idejével arányos költségtérítést választják.

 

A munkáltatók gyakran azért döntenek egy távmunkás alkalmazása mellett, mert csökkenteni szeretnék költségeiket. Ezért gyakran előfordulhat, hogy nem akarják (vagy nem tudják) megtéríteni az otthoni munkavégzés során felmerülő költségeket. Ennek ellenére a távmunkás több költséget is elszámolhat a munkaadó által kifizetett béren felül.

 

Elszámolható:

 

  • A távmunka végzéshez- és a munkáltatóval való kapcsolattartáshoz szükséges számítástechnikai eszközök költségének egy része.
  • Internet használat díja.
  • A munkavégzés helyén fennálló költségek (víz, villany, fűtés, bérleti díj, stb.) egy része.

 

Sokszor szerződésben rögzítik a költségek támogatását (gép amortizációs díj, Internet költség), mely azonban csak akkor érvényesíthető, ha a távmunkás biztosítja a munkavégzéshez szükséges eszközöket.

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja