SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Neked megkottyannak a megszorítások?

Himer Csilla [cikkei] - 2011-09-26
Mondjon bárki bármit, a kormány által nemrég bejelentett Országvédelmi Program, és az annak nyomában érkező Matolcsy-csomag bizony komoly megszorítás - a jó munkás embernek és asszonynak legalábbis tuti, hogy az. Az ÁFA 2%-os emelkedése Nálad jóval több is lehet, de ha éppen továbbtanuláson gondolkodó gyereked is van, akkor is főhet a fejed, miből taníttatod, amikor egymás után fognak megszűnni az állami költségtérítéses szakok.
Neked megkottyannak a megszorítások?

Ha nyugdíjas vagy, akkor sem túl rózsás a helyzet, ha meg vállalkozó, akkor meg úgy érezheted, hogy már nem a hetedik, hanem az ezredik bőrt fogják lenyúzni Rólad. Mégis lesznek olyanok, akik ezután is úgy fognak tovább élni, mintha mi sem történt volna, pedig nem csalnak, lopnak, hazudnak - csak stratégiákban gondolkoznak...

Na, persze maga a stratégia kitalálása még nem megoldás semmire, azt meg is kell tudni valósítani. Sokaknak azonban az is nagy gond, hogy mit is kéne megvalósítani.

Jó hírem van: a stratégiában az a szép, hogy egyéni lehet, tehát teljesen testre szabható. Totál jól igazítható az egyéni igényeidhez, jövőbeli vágyaidhoz, jelenlegi élethelyzetedhez. (Ezért is tartom bűnnek, hogy ezt nem tanítják meg soha, sehol és senkinek, pedig ezzel sok ember megúszhatta volna a devizahitelt is. Pénzügyi nevelőként állíthatom, hogy ez a bűn, nem pedig az adósság, ahogy azt mostanában többször is lehetett néhányak szájából hallani.)

Na, de jöjjön a lényeg!

Ha azt hallod, hogy drágulás lesz, mi az első reakciód? Összébb húzod a nadrágszíjat? Szuper! Első lépésnek nem rossz. És ezt hogyan teszed? Kevesebbet költesz ruhára, szórakozásra, netán nem használod olyan gyakran a kocsit? Ezek is járható utak, de mennyi lesz ebből a tényleges megtakarítás? Ha lemondtál már a ruhavásárlásról, azzal érezhetően könnyebb lett az anyagi helyzeted?

Vissza lehet, és vissza is kell fogni a kiadásokat - de a fölöslegeseket. Mondtál-e már le csak valamilyen drágulás miatt a reggeli kávé(i)dról, vagy éppen a cigiről? Vagy netán vittél-e már a melóhelyre otthonról teafiltert, hogy ott elkészítsd ahelyett, hogy az automatából vetted volna meg? (És persze vonatkozik ugyanez  szendvicsre is… Dietetikusok egybehangzó állítása szerint egészségesebb is, a velük egybehangzó saját állításom szerint pedig olcsóbb is.)

Tehát lehet a kiadások visszafogása az egyik mód, de ezt ki kell, hogy egészítse a kiadások szerkezetének átvizsgálása is: hogy minden kiadásunk jogos-e, szükséges-e. Na, ez már ütősebb lehet. De mondd, ilyenkor nem érzed úgy, hogy az életszínvonalad erős mélyrepülésbe fogott? Nem érzed úgy, hogy ez kiemelt kiszúrás Veled?

Na, ekkor jön jól, ha alapvető stratégiát váltasz! Ne csak a kiadásaiddal foglalkozz, hanem vedd elő a bevételeidet is! Csak egy bevételi forrásod van? Akkor nagyon ki lehetsz szolgáltatva neki… Mi van akkor, ha az az egy szem bevételed is lecsökken, netán meg is szűnik? Manapság már nem is olyan elképzelhetetlen, még akkor sem, ha vezérigazgatóként dolgozik valaki éppen…


És ez a stratégia lényege! A több lábon állás.

Tudom, most a legtöbben arra gondolnak, hogy  “Hogy dolgozzak még ettől is többet? Már így is többször túlórázom/másodállásom van/még ott a háztartás/gyerekek, stb.” A legtöbben automatikusan arra gondolnak, hogy munkával, de legalábbis alkalmazottként lehet csak pénzt keresni. De biztos ez?

A több lábon állás alapja az, hogy képes legyél háromféle idősíkon gondolkodni, ha jövedelemről van szó. Az első a rövidtáv. Ez azonban annyira rövidtáv, hogy tényleg csak az egyik napról a másikra való megélhetésre jó. Tipikus példa erre az alkalmi meló, ahol rögtön a munkavégzés után kézhez is kapod a fizetésed. Arra elég, hogy tudj Magadnak kaját venni, de másra nem nagyon. Ez még nem ad biztonságérzetet.

A második lépcső az, amire a legtöbbünk koncentrál: a rendszeres jövedelem. Ez a nagy többség számára a havi fix fizetést jelenti. Ez már ad némi kiszámíthatóságot, így biztonságot is: ennek kellene a kaján kívül az összes többi megélhetési költséget fedezni, tehát a ruházkodást, rezsit, stb.

Ami viszont azt a biztonságot adja Neked, hogy jöhet megszorítás, reform, szerkezeti átalakítás, bármi ehhez hasonló, az a hosszútávú jövedelem. Ez nem is biztos, hogy rendszeres, lehet, hogy egy hónap múlva jön, lehet, hogy a következő eresztés már csak fél év múlva. Ellenben ezek lesznek azok a pénzek, amikből megalapozhatod a tartalékaidat, akár a vésztartalékaidat is, vagy éppen a befektetni valót. Tipikus példa erre, ha netán könyvírásra adod a fejed: egyszer megírod, no meg kiadatod, ill. a megjelenési kampányon is keményen dolgozol, viszont ha mindent jól csináltál, akkor utána már csak a bevételeket várod.

Mindez persze csak az első lépés ahhoz, hogy felépítsd a többlábas stratégiádat. Viszont ez az alap, ami nélkül esélyed sem lesz a sikerre. Ezért most kapsz egy kis házi feladatot! Gyűjts mindegyik típusú bevételi forráshoz minimum 5-5 ötletet, amit Te is meg tudsz csinálni!

Ha pedig még többet akarsz megtudni erről a pénzügyi stratégiáról, akkor október 21-én és 22-én gyere el a BNV-re, és keresd meg a PIQ-koalíció standját! Lesz ott meglepi!!! smiley

A PIQ-koalíció azonban más meglepetést is tartogat: egy olyan nyereményjátékot, amilyet még az a bizonyos maci sem volt képes csinálni!!! Ha többet is meg akarsz tudni erről az akcióról, akkor katt ide, ha pedig a pénzügyi kultúra színvonalának emelésére alapított (egyelőre) női alakulat is érdekel, akkor itt olvashatsz rólunk bővebben.
 

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja