SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Családi vállalkozás csapdák: - Majd a fiam megörökli...

Kulcsár Krisztina [cikkei] - 2016-07-22
Sokan eleve úgy állnak neki a vállalkozásnak, hogy majd a gyerekeikre hagyják. Néhány szerencsés esetben a gyerekek tényleg ezt szeretnék csinálni, és teljes a harmónia. Most nem róluk fogok beszélni, hanem azokról, akik nem ennyire mázlisták. Két másik ösvény és egy tökéletes megoldás, hogy a gyerekek számára ne legyen kényszer a családi cég.
Családi vállalkozás csapdák: - Majd a fiam megörökli...

Nézzünk két példát azonnal, a neveket megváltoztattam, de az eset valóságos.

Laci bútorboltok hálózatát működtette szerte az országban, főképp Budapest és a Dunántúl területén. Elgondolta, hogy okos és szép lánya s közgazdásznak készülő fia majd átveszik a céget. Növekedett, nőtt a profit, bőségben éltek mindannyian. Aztán megpróbált nyugdíjba menni, meg is bízott egy céget azzal, hogy segítse átadni a vállalkozást a gyerekeknek. Ekkor érte a hideg zuhany. A fia a tengerentúlra költözött és állást vállalt, esze ágában sem volt apuka cégében működni. A lánya is jól érezte magát főállású anyaként a három kicsi unokával, s maximum annyit vállalt, hogy délelőtt négy órában egy kicsit adminisztrál apukának, a cégvezetésről hallani sem akart. A vej vállalkozása mellé még egy nem fért be, így aztán Laci ott találta magát egy sikeres vállalkozás közepén, ami fogva tartja.

Marika három lányt nevelt fel egyedül. Négy szépségszalonja van szerte Budán, fogyasztó részleggel, SPA és masszázs szobákkal, fodrászatokkal és kozmetikákkal. Mindegyik lányának egy – és egy saját magának. Így tervezte el. Mindegyik lányát fodrásznak/kozmetikusnak taníttatta, ám csak egy lánya van, akit ez valóban érdekel. A másik két lány egész mással foglalkozik, kutyákat tenyészt, illetve egy multicégnél állást vállalt és nyelveket tanul. Marika így csak egy lányát tudja segítségként maga mellett, s ha már teher számára a négy üzlet, csak egy gyerekére tudja azt hagyni. Iszonyú sokat dolgoznak, folyamatos munkaerőhiánnyal küzdenek. Életük – bár anyagilag nem panaszkodhatnak – valódi mókuskerék. Marika lányával, Andival beszélgetve kiderül, hogy ha tehetné, ő is sokkal szívesebben csinálna valami egész mást (gyerekbolondként családi napközit, vagy magánóvodát üzemeltetne), de nem bírta nézni az édesanyját, aki reggeltől estig dolgozik és segíteni akart neki.
 

Tradíció – csapda, vagy lehetőség?

A családi vállalkozásokban a vállalkozás öröklése egy komoly terület. Nem biztos, hogy a gyerekek alkalmasak a vállalkozás továbbvitelére, még akkor sem, ha nevelésükben mindent megkaptak ahhoz, hogy vezessék céget. Az ilyen örökös vagy szétbombázza a céget, mert nem érti, nem akarja és nem is tudja uralni azt, vagy eleve át sem veszi, mert valami más a fontosabb a számára, vagy iszonyú kényszer lesz számára a „papa cége”.  Nincs könnyű helyzetben az orvos, vagy ügyvéd dinasztiák gyereke épp úgy, ahogy az asztalos, kárpitos, családok gyereke sem, ha el akarna térni a családi hagyományoktól. A kényszerű pályaív kizárólag boldogtalan embereket termel. Ésszel és szívvel irányítsuk hát gyermekeinket a magunk nyomdokán.
 

Mit tehetünk?

Laci megoldása állt legközelebb ahhoz, amit ebben az esetben tenni lehet. A jó vállalkozás megszervezhető úgy, hogy önműködő legyen. Minden pozíció tiszta és világos, leírt és betartható maradjon. A céget vezesse egy rátermett ügyvezető és a cég tulajdonosa nem kell, hogy megegyezzen az ügyvezető személyével. A vállalkozás megálmodója átadja a tudását és a tapasztalatait az új vezetőnek, aki menedzselni tudja a céget és a profitból pedig részesedhet a nyugdíjba ment cégvezető és akár a gyermekei is anélkül, hogy rájuk lenne kényszerítve a tradíció.

Ha szívesen választanál ilyen lehetőséget kérdezz tőlem akár privát üzenetben, hiszen coachként, vállalkozóként, közgazdászként éppen ezeket a nagyon kényes helyzeteket tudom jól kezelni. 

Kulcsár Krisztina


Kulcsár Krisztina
Családi vállalkozások szakértője, mediátor, mentor, coach, tréner

Elérhetőségeim:
Cím: Budapest, I. Csalogány u. 55. és Tata
Telefon: 06-20/662-45-69
E-mail: christina.kulcsar@gmail.com
Honlap: www.kulcsarkrisztina.hu,
www.soultherapy.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja