SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Családi vállalkozás bemutatkozója - BeszéljAngolul.com: online angol nyelvtanulás videókkal

Lados Olivér [cikkei] - 2016-11-03
Lados Olivér és Lados Eszter. Egy nyelvtanár/videoblogger és egy illusztrátor/cikkíró. A beszeljangolul.com közös alkotói, hatgyermekes család menedzserei.
A filozófiánk röviden: Meglátásunk szerint a nyelvtanulók sikertelenségének fő oka nem maga a tanuló vagy a tanuló hozzáállása (ahogy azt sok tanár állítja), mint inkább az a mód, ahogyan próbálja a nyelvet tanulni (ahogy azt sok tanár elgondolja). A nyelvtanulás ugyanis nem a szavakról vagy a nyelvtani ismeretekről szól, hanem a nyelvi készségek komplex fejlesztéséről - ez pedig csakis angol nyelven tud megvalósulni, a magyar nyelv teljes kizárásával. Ebben vagyunk mi mások.
Családi vállalkozás bemutatkozója - BeszéljAngolul.com: online angol nyelvtanulás videókkal

A beszeljangolul.com weboldalt 2010-ben indítottuk, amikor egy évre Londonba költöztünk. 2008 óta érlelődött bennünk a gondolat, hogy egy angol videoblogot és online angol nyelvtanulást biztosító weboldalt építsünk. Anglia ebben nagy lendületet adott.

Vállalkozásunk célja, hogy az angol nyelv erőből való tanítása (memorizáltatás és nyelvtani szabályok megértetése) helyett a spontán nyelvi elsajátítást biztosítsa – mely egyetlen feltétele annak, hogy valaki bátortalanság és görcs nélkül legyen képes használni a nyelvet. Hogy ezt elérjük, a tanórákról teljes mértékben száműztük mind a magyar nyelvet, mind a nyelvtanozást. Ez az a gondolkodásmód, amiben teljesen egyediek vagyunk a piacon.

2010-ben ezt a másfajta nyelvtanulást bemutató cikkekkel indítottunk, majd 2011-től ingyenes videókat készítettünk sok-sok témában. Jelenleg 209 ingyenesen elérhető video található az oldalon. Az első tananyagunk 2013-ban jött ki: 40 angol nyelvi gyakorlat kezdőknek.

Az előzmények és az indulás …

Olivér: A főiskolát kijárva 1999-ben belevágtam a nyelvoktatásba. Először egy nyelviskolában, majd 2001-től saját vállalkozásban dolgoztunk feleségemmel, Eszterrel.

Nagyon nehéz volt a kezdés: huszonévesek és üzletileg is tapasztalatlanok voltunk, új volt a nyelviskolánk egy nagyvárosban, s fiatal házasként a családi életünk is még éppen csak formálódott. Semmink sem volt, amit anyagilag elő tudtunk volna húzni a kalapból, amivel megkönnyíthettük volna a saját érvényesülésünket. Akkoriban több nagyobb nyelviskola működött Pécsen, és a jelentős konkurencia mellett ráadásul teljesen képzetlenek voltunk az üzletvezetés és a marketing területén. A kezdet tehát küzdelmes, de mégis szép volt, hiszen a fiatalságunkat éltük együtt.

Idővel azonban be kellett látnunk, hogy a főiskolán tanult módszer nem működik, hogy nem elég hatékony az, amit a tanulóinknak nyújtunk, így váltanunk kellett: képezni magunkat és a nyelvoktatási szemléletünket teljesen átformálni.

Aztán 2006-ban egy kisebb városba költöztünk és elkezdtünk üzletileg is ‘kiművelődni’: online marketing, kereső optimalizálás, videózás, webdizájn. Abban az időben nem voltak olyan kész rendszerek, mint ma, de szépen haladtunk előre.

2008-tól aztán elkezdtük előkészíteni a majdani weboldalunk anyagait: illusztrátort fogadtunk, aki megrendelésre egyedi képeket rajzolt nekünk és elkezdtük megírni a videós oktatás alapját képező leiratokat. Ezzel párhuzamosan szakmailag is továbbképeztem magam, főleg az angol kiejtés terén. Viszonylag kevés pénz befektetésével, de az időnket nem sajnálva raktuk le az online vállalkozásunk alapjait. A szükséges pénzeket a nyelvoktatásból teremtettük elő.

2015/2016-ban jeletősen előreléptünk a vállalkozásban. Jelenleg tartok még csoportos skype órákat, de ezeket zömmel szakmai passióból szervezem. Ezen felül a módszer és a filozófia működőképességét két környékbeli általános iskolában óraadóként oktatva van alkalmam megfigyelni. Mára javarészt a beszeljangolul.com weboldal tart el bennünket azzal, hogy hónapról hónapra képes a szükséges bevétel nagyját kitermelni. De mindketten úgy érezzük, hogy még messze nem aknáztuk ki az oldalunkban rejlő potenciált. Jelenleg 4 tananyag van készen, és folyamatosan dolgozunk a folytatásokon.

Vállalkozás család mellett

Olivér: Feleségemmel mindig is egyetértésben voltunk a nyelvoktatás és vállakozás kérdésében. Egymás keze alá dolgozunk. Eszter elvégzett egy illusztrátori képzést, így ezt az eszközt is a magunk ízlése szerint tudjuk alkalmazni. Ezen felül mindketten rendszeresen publikálunk szakmai tartalmat, cikkeket a weboldalon, karban tartjuk Facebook oldalunkat és Youtube csatornánkat.

Közelebbi környezetünk nem nagyon hitt a dologban, de mostanra azért kezdik belátni, hogy a vállalkozásunk legitim, működőképes üzlet. Bár volt, amikor elbátortalanodtunk, azt sosem engedtünk, hogy a negatív hangok befolyásolják az üzleti döntéseinket. Angliában van egy általános vélekedés: végezd kitartóan a munkádat és meglesz az eredménye, de ne számíts arra, hogy ezt azonnal tapasztalni fogod. Mi is ezen elv szerint igyekszünk élni, még ha visszatérő tapasztalatunk is, hogy ez épp az ellenkezője a magyar felfogásnak.

Eszter: Azt hiszem, egy férj és apa szemszögéből mindig inkább az a kérdés, hogy hogyan jut idő a családra a vállalkozás mellett. Feleségként és édesanyaként a gyerekek születése után számomra inkább az okozott fejtörést, hogy mi módon jut a család mellett bármennyi idő a vállalkozásra.

Mivel vannak kisebb és nagyobb gyerekeink is, akik születésük óta változó mértékben bár, de folyamatosan igényelték a jelenlétemet, ezért sok éven keresztül leginkább a család volt a vállalkozásom: a férjemről és a gyerekeinkről való gondoskodás töltötte ki a napjaimat. Emiatt korábban a weboldal körüli feladatokban is inkább passzív családtagként voltam jelen. Olivérrel mindig beszélgettünk a felmerült helyzetekről és közös döntéseket hoztunk, de érdemben nem igazán tudtam (és nem is akartam) ebbe ennél jobban bevonódni. Féltem attól, hogy nem tudnám jól menedzselni a prioritásaimat. Úgy gondoltam, hogy az a stressz, amit a munka kapcsán a külső elvárásoknak való megfeleni akarás miatt megélnék, kárára válna a családunknak hosszú távon.

Ez akkor kezdett megváltozni, amikor Olivér bátorítására elvégeztem egy költségesebb online rajzos tanfolyamot. A tanfolyam feltétele a férjem részéről ‘csupán’ annyi volt, hogy ha a tanultak készséggé válnak bennem, akkor szeretne megbízásokkal ellátni: gyakorlatilag illusztrátorként lehetőségem nyílt bekapcsolódni a vállalkozásba. Kezdetben bátortalanul indultam neki, aztán egyre magabiztosabb lettem az illusztrálással is, meg a bekapcsolódással is. Néhány egyéb történés (munkatársakban való csalódások) pedig még inkább rádöbbentett: egy családi vállalkozás úgy tud igazán jól működni, ha nem egyetlen emberre hárul a munka dandárja, hanem mindkét házastárs elkötelezetten kiveszi a részét belőle.

Családot vezetni vállalkozás mellett, vállalkozni család mellett nagyon jó dolog, de vannak benne kihívások és folyamatos önvizsgálódást igényel. Szükség van jó helyzetfelismerési képességre annak eldöntésére, hogy most éppen mit kell tennem, hogy most éppen hol kell lennem: a családdal, a vállalkozással vagy önmagammal kell-e éppen aktuálisan foglalkoznom. De ennél szebbet, organikusabbat a saját családunk számára nem tudok elképzelni: ezek vagyunk mi.

A vállalkozással együtt járó folytonos változás, alakulás az egyike azon kevés dolgoknak, amiket állandónak mondhatunk az életünkben. Mivel azonban a férjem is és én is jól érezzük magunkat családi vállalkozásunkban, és mivel folyamatosan kapunk tanulói visszajelzéseket arról, hogy hasznos munkát végzünk, hajlandóak vagyunk egy-egy új helyzetben addig küzdeni és sakkozni az időnkkel és az erőforrásainkkal, ameddig működőképessé nem válik a dolog. Nem föladni, hanem küzdeni az álmainkért, folytonosan képződni, önművelni, tanulni a nagyoktól, állhatatossággal kitartani, kreatív módon  problémákat megoldani – mindezek olyan dolgok, amelyeket egy családi vállalkozásban nagyon jól kigyakorolhat az ember. Úgy gondoljuk, hogy ebből az életformából a gyerekeink is sokat fognak tudni profitálni.

 

A családról pár szót …

Olivér: 6 gyermekünk van 14 éves kortól lefelé 1 éves korig. A családi vállalkozás előnye az, hogy a gyerekek szeme előtt zajlik sok minden. Látják a nehézségeket és a sikereket is. Tisztában vannak azzal, hogy tisztességgel kell megdolgozni a sikerért. Ugyanakkor azt is látják, hogy megéri ezért a sikerért odatenni magunkat.

A videózás komoly tervezést és precizitást igényel. A nagyobbak egy-egy munkafázist átvállalnak, így a multimédia is közelebb került hozzájuk.

Természetesen a nyelvek iránti érdeklődés már most bennük van. Dominik (14) folyékonyan beszél angolul, bár külön sosem tanítottuk: felnőtt csoportokban tanult együtt tanulókkal, amikor volt a szintjének megfelelő csoport. Aztán rákapott a vikdeókra, könyvekre, cikkekre. Rafael (12) csoportban és a weboldal videóival tanul. A kisebbek is belevágtak már, sőt egy német projekt kapcsán a második nyelv is képbe került. Azt hiszem, ez a család a nyelvekre és a hatékony nyelvoktatásra nagy hangúlyt fog fektetni :)

Eszter dolga összetett a család miatt, jól kell szerveznie a teendőket a gyerekek menedzselése, a  tanulás és a vállalkozás mentén, de nincs panasz, az angol gondolkodást tettük magunkává: csináld a saját tempódban és meglesz az eredménye. Tehát igyekszünk keveset stresszelni a dolgokon.

 

Időráfordítás …

Olivér: Úgy gondolom, hogy az élő oktatás és az online vállalkozás nagyjából fele-fele arányban igényel időt. Egy-egy tananyag kidolgozása 200-240 munkaórát igényel, plusz ott vannak még a technikai feladatok. Hetente kb. 20-25 órát dolgozom a weboldalon és ugyanennyit oktatok is. Idővel ez csökkenni fog, ami a középtávú célunk is. 10 évvel ezelőtt heti 60 órát oktattam élőben.

Eszter: Nehéz számszerűsíteni az időráfordítást. Általában több lépcsőben dolgozom egy-egy munkán. Néhány illusztráció hamarabb elkészül, de van, amivel komolyabban meg kell küzdeni. A cikkek a legtöbbször noszogatás nélkül kijönnek belőlem, a csinosítgatásukra, szabatos és követhető gondolatmenetek létrehozására viszont gyakran a megírás többszöröse is rámegy időben. Aztán egyéb dolgok, forráskeresés, önképződés… azt hiszem, a hobbim a munkám, tehát nem úgy van, hogy alig tudom belevonni magam, hanem inkább úgy, hogy oda kell figyelnem, mennyit akarok egyszerre rászánni, mert az idő nagyon gyorsan elrepül, amikor leülök munkához látni. Átlagosan napi 1-3 óra megy ilyesmire, de persze olyan napok is vannak, amikor a család miatt egyáltalán nem jutok oda, hogy nekiüljek és érdemben tevékenykedjem. Fáradtság, kizökkenés, gyerekek… azért igyekszem megtalálni a harmóniát család és munka között, ami, úgy hiszem, az időráfordításon is érzékelhető kell, hogy legyen.

Egy vállalkozás sikerének kulcsa?

Olivér: Ez egy nagyon komplex kérdés. Nem akarom olyan irányba vinni, hogy “higgy benne” vagy iyesmi. Én azt gondolom, hogy kell egy piaci igény és azt nagyon jól meg kell tudni fogalmazni. A piacnak azt kell érzékelnie, hogy tenálad megkapja, amire szüksége van. És ezt nem csak termék szinten kell biztosítani, hanem elérhetőség szintjén is: a vásárló tudjon kapcsolatba lépni veled, érezze a törődést. A visszajelzésekből az látszik, hogy ezt jól meg tudtuk fogni.

Eszter: Ha családi vállalkozásról beszélünk, akkor a hitelesség nagyon lényeges dolog. Hogy ne egy elvárt szerepet játsszunk, hanem legyünk azok, akik vagyunk - persze önmagunk megmutatása sosem válhat a szakmaiság rovására. A munkatársakkal való jó személyes kapcsolat is fontos, de a családon belüli erős kapcsolati háló kialakítására mondanám azt, hogy a siker egyik legfontosabb kulcsa, amire muszáj kellő figyelmet szentelni. A harmonikus kapcsolat a családtagok között nagyon fontos, hiszen ha az ember napi szinten velük dolgozik, akkor nem engedheti meg magának, hogy összevesznek és hagyja elmérgedni a dolgot. Ha fasírtba kerülnénk és nem törekednénk a helyzetet mielőbb megbeszélni és rendezni egymással, az az üzlethez való hozzáállásunkra nézve is hihetetlenül demotiváló lenne. Ha pedig végleg szétesne a családunk, akkor nem is lenne értelme folytatni a vállalkozást sem. Üzleti szempontból is van tehát komoly tétje, hogy hogyan tartjuk karban a házasságunkat és hogyan ápoljuk gyerekeinkkel való kapcsolatunkat. Ezt számításba is vesszük és a prioritásainkat folyamatosan igyekszünk ezeknek megfelelően alakítani.

 

Egy vállalkozás legnagyobb buktatói …

Olivér: Egyrészről a fő területhez kapcsolódó területek ismeretének hiánya könnyen sodorhat a tönk szélére. A vállalkozásban valakinek értenie kell egy-egy adott területhez. A másik dolog annak elfogadása, hogy nem érthetünk mindenhez, illetve nem éri meg mindenbe beletanulni. Ki kell tudni delegálni feladatokat és azt meg kell fizetni, pont. A harmadik pedig a célok és a stratégia hiánya. Ha napról napra élünk célok nélkül, akkor darálóba kerülünk, ami felemészti az embert és vele együtt a vállalkozást is. Ez utóbbi volt 2016 legnagyobb felismerése.

Eszter: Ha a mindennapi rutint nem körültekintően alakítjuk, ha nem küzdünk napi szinten azért, hogy legyen időnk arra, amit igazán szívesen teszünk, akkor idővel megkopik a szakmai szenvedély, ami a hátán viszi az egész vállalkozást. Ha már csak a muszáj hajt előre, akkor már nem lesz több számunkra a vállalkozás, mint egy kizsigerelő munkahely, ahol az ember már csak az órákat számolja a munkaidő végéig. A másik buktató, ha az ember üzleti és/vagy szakmai sikerei a fejébe szállnak és emiatt valami módon többnek kezdi gondolni magát másoknál. Az alázat hiánya megakadályozhat, hogy a szakmához érdeklődéssel álljunk hozzá. Ha nem érdekel, amivel fogalkozok, ha nem akarom jobban tenni, amit teszek, akkor nem fogok tudni tanulni és fejlődni és akkor jön a stagnálás, ami már tulajdonképpen sodródás a tönk széle felé. A harmadik buktató, ha az embernek az előbbre jutás fontosabbá válik azoknál az embereknél, akikért érdemes lenne küzdeni (házastárs, család, barátok). Ha a saját értékrendemet kompromittálnom kell, mert elvakít a hatalom, a népszerűség, a siker vagy az anyagi haszon utáni olthatatlan vágy, akkor egyszer csak arra ébred az ember, hogy bár mindene megvan, ami annyira nem is fontos, mindenét elvesztette, ami igazán számított.

 

Külső segítség?

Olivér: Nehezen szavazok bizalmat olyan tanácsadóknak, akik a “marketinget marketingezik”. Olyan tanácsadókat keresek, akik a teljes vállalkozói létre rálátva adnak tanácsot. Én a szakmaiságban hiszek, nem a szenzációban. Ez jól szűri az anyagokat, tanácsadókat.

Tény, hogy megvannak a fokozatok. Induláskor az ember ingyenes anyagokat keres, majd bevállal olcsó tréningeket, és ahogy a vállalkozás termel, bátrabban gondolkodik komolyabb képzésekben, és egyre inkább szükségét is látja. De kicsiben el lehet indulni, és ha van stratégia, akkor nem fogunk ide-oda kapkodni, csapongani, ahogy a marketing trendek szelei fújnak.

Eszter: A család egy csapat, ahol komoly erőforrások vannak egy családi vállalkozás számára. A külső segítség mindig profitot és figyelmet von el a családtól, ezért csak végszükség esetén, amikor muszáj, akkor vesszük igénybe. De ha kell, akkor nagyon jó, ha van. Napi szinten (pl. a gyerekek mellé) nem veszünk igénybe segítséget, nem is hiányzik ez.  Viszont megpróbáljuk az életünket úgy menedzselni, hogy a lehető legjobban igazodjon az életvitelünkhöz. A gyerekeket szinte mindenbe bevonjuk, és igyekszünk magunkat rászoktatni arra, hogy amit lehet, magunk oldjunk meg. Ezzel erősödnek a családon belüli kapcsolataink is, mivel időről időre megtapasztaljuk, hogy egymás nélkül nehezen boldogulunk és mindenkire, bármilyen kicsi is, szükség van.

 

Volt olyan pillanat, mikor úgy érezted, hogy feladod?

Olivér: Volt. 240 órát beletenni egy-egy tananyagba lélekőrlő feladat tud lenni, plane egyéb szellemi munka mellett. Szerencsére mindig volt valaki, akivel át tudtuk beszélni a dolgot és továbblendültünk a holtpontokon. Azt hiszem nagyon fontos dolog, hogy legyen, aki meghallgat és továbblök. Ma már ostobaság lenne kiszállni belőle.
 

Van-e B terved arra az esetre, ha kudarcba fulladna a vállalkozás?

Olivér: Nincs, illetve a nyelvoktatás/nyelvismeret mindig kínál alternatív útvonalat, amit adott esetben ki fogunk tudni aknázni. Magyarországon számunkra lehetőség az egyéb nyelvek bevonása és az angolban jól működő módszer átültetése. Ugyanakkor az angol tananyagunk nemzetközi piacra is alkalmas, mivel egynyelvű tananyagról van szó. Ez lehetséges hosszútávú terv, de idáig még nem látunk.

Jelenleg azon dolgozunk, hogy az éves növekedési célt elérjük.


Mire vagy a legbüszkébb?

Olivér: Tanulókra, akik 2 tanév alatt közép-, majd felsőfokú vizsgát tettek. Tanulókra, akik kezdőként a videós anyagokon indulva, majd kb. 60 órányi élő tanulással középfokú nyelvvizsgát tudtak tenni masszív készségeket szerezve. Büszkék vagyunk arra, amit létrehoztunk és itt nem magunk dicsérjük magunkat: az elérhető tanulói visszajelzések adnak okot arra, hogy így érezzünk.

A büszkeség ugyanakkor nem egyenlő a beképzeltséggel. Mindig rácsodálkozunk, hogy az emberi agy mennyire prímán tud dolgozni, ha hagyják. A mai nyelvoktatás sajnos nem igazán hagyja.

Elérhetőség:
Lados Olivér és Eszter
beszeljangolul.com - online angol tanulás
kapcsolat: http://beszeljangolul.com/kapcsolat/

Szeretnéd te is bemutatni saját családi vállalkozásodat? Küldd el nekünk a bemutatkozó leveled a Családinet felhívása alapján, részletek itt: Megjelenési lehetőség családi vállalkozásoknak és vállalkozó szülőknek

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja