SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szoptatás Világhete: ünnepeljük a szoptatást és támogassuk az anyákat!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-07-31
"Ha egy új vakcina válna elérhetővé, amely meg tudná előzni 1 millió, vagy még több gyermek halálát évente, és ezen felül olcsó, biztonságos, szájon át adható lenne, és nem igényelne szállítást sem, akkor azonnal a közegészségügy lényeges elemévé válna. A szoptatás ezekre - és még többre - képes." (The Lancet orvosi folyóirat)
A témával kapcsolatban Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadóval beszélgettünk.
Szoptatás Világhete: ünnepeljük a szoptatást és támogassuk az anyákat!


Szoptatástámogatás mindenkinek jár!

Augusztus 1-jén indul a Szoptatás Világhete, amely kiváló alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára. Ez az esemény különösen fontos az anyák és gyermekeik számára, hiszen a szoptatás nem csupán táplálékforrás, hanem az egészséges fejlődés és a szoros anya-gyermek kapcsolat alapja is. Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadóval, a Mehemgyümölcse.hu alapítójával beszélgettünk, aki lassan 20 éve foglalkozik szoptatástámogatással. 
 


Bocskainé Irci
 

A szoptatás és a társadalmi esélyegyenlőség

Az egészségügyi szakember elsőként a szoptatás társadalmi esélyegyenlőséghez való hozzájárulásáról beszélt.

"A szoptatás kiegyenlíti a társadalmi rétegeket. Ugyanúgy szoptat egy királynő, ahogy egy koldus. Ez ettől is csodás! Ebben nincs különbség. Hiteles információ és támogatás mindenkinek jár, vallási hovatartozás, lakhatás, társadalmi státusz ide vagy oda. A kisbaba az kisbaba marad, az anya pedig anya lesz."

Irci hangsúlyozza, hogy minden újszülöttnek szüksége van arra, hogy ne válasszák el őt a szüleitől, hogy sokat legyen mellen és bőrkontaktusban. "Egyetlen élőlényt sem lehet túlszeretni!" - tette hozzá.
 

Miért ünnepeljük a szoptató anyákat?

Arra a kérdésre, miért fontos, hogy a 365 napból egyet a szoptatós anyák ünneplésére szenteljünk, határozott választ adott: "Miért ne lenne fontos?

Nagyon is szükség van rá, hogy erről a láthatatlan munkáról megemlékezzünk, mint a szoptatás! Hányszor lehet hallani anyukáktól, hogy 'csak szoptatok'! Ez hatalmas energia, 'csak' ott lenni a jelenben, készenlétben lenni, tejet termelni, figyelni, testemet és a lelkemet odaadni! Nagy dolog!"

A laktációs tanácsadó emlékeztetett arra, hogy a világnapok azért vannak, hogy a fontos ügyekre felhívják a figyelmet, és a szoptatásnak már 1992 óta van világhete.
 

A szoptatás nemcsak etetés, hanem kapcsolódás, biztonság, egy meghosszabbított köldökzsinór

A szakember a Családinetnek arról is beszélt, hogyan segíti a szoptatás a csecsemők túlélését és jóllétét.

"Maga a kolosztrum a mellben már a várandósság kb. 16. hetétől termelődik, minden kismamának kivétel nélkül. Ez a kevés előtej egy olyan csodaszer, amit minden babának meg kellene kapnia a világon, hiszen koncentráltan megtalálható benne számos immun anyag, vitamin, ásványi anyag, minden, amire az újszülöttnek szüksége van!"

Az anyatej a kisbaba igényei szerint termelődik, és minden anyatej tökéletes, nincs olyan, hogy túl vizes vagy túl zsíros. Az igény szerinti szoptatás pedig nemcsak az etetést, hanem a kapcsolódást és a biztonságot is biztosítja.

"Szakmai javaslat az igény szerinti szoptatás, ami azt jelenti, hogy az újszülött  minden igényét a mellen elégítheti ki, bármennyit, bármikor szophat, hiszen tudjuk, hogy a szoptatás nemcsak etetés, hanem kapcsolódás, biztonság, egy meghosszabbított köldökzsinór" - tette hozzá a szoptatási tanácsadó.
 

Csapatmunka a szoptatás támogatásában

A szakértő szerint a szoptatás támogatása csapatmunka kell, hogy legyen. "Ezért is jó lenne, ha minden szakember kb. ugyanazt, vagy nagyon hasonlót mondana, hiszen a mai anyáknak pont az a nagyon nehéz, hogy mindenki mást mond, kire hallgassanak? Nagyon sok információ már elérhető, és annak az ellenkezője is sajnos. Érdemes hiteles forrást keresni."
 

Tájékoztatás a szoptatásról

A laktációs tanácsadó hangsúlyozta, hogy beszélni kell a szoptatás fontosságáról és előnyeiről is: "Fontos lenne az is, hogy lássunk magunk körül szoptatós anyákat, hiszen ez norma. Fontosnak tartom azt is, hogy még várandósan készüljünk a szoptatásra, hogy kevesebb meglepetés érjen ezzel kapcsolatban." 

Hozzátette, hogy az anyatej az első 6 hónapban teljesen fedezi a baba szükségletét, még a nagy melegben sem kell vizet adni, csak a 6. hónap után, amikor a hozzátáplálás kezdődik. A szoptatás ideális esetben 2 éves korig vagy azon túl is folytatódik.
 

Tanácsok nehézségek esetén

Az anyák, akik nehézségekkel szembesülnek a szoptatás során, nincsenek egyedül - mondja a szakember. "Adjanak időt maguknak és legyenek türelmesek saját magukhoz is! Gyakorolni kell! Érdemes az első 6-8 hetet a gyakorlással tölteni, ha kell, kérjenek segítséget. Minden csepp anyatej kincs, annak is van értelme, ha részben anyatejes a kisbaba, már az is sokat számít."
 

Speciális támogatás testi fogyatékkal élő anyáknak

A testi fogyatékkal élő anyák számára is lehetséges a sikeres szoptatás, hangsúlyozza a tanácsadó. "Nyugodtan elhiheti, hogy neki is menni fog! Ezek az édesanyák elképesztően kreatívak, nagyon jól megtanultak így működni, vannak bejáratott dolgaik, rutinjaik, ehhez jön majd a babázás, szoptatás."

Hasonlóan fontos, hogy beteg kisbabák, például ajak- és szájpadhasadékos vagy Down-szindrómás babák is kapjanak esélyt a szoptatásra. "Az anyatej gyógyszer" - emlékeztetett az egészségügyi szakember.

A szoptatás nem csupán táplálás. Ez a szeretet, a bizalom és a kötődés legmélyebb formája. Minden egyes szoptatási pillanat egy újabb lépés a gyermek és az anya közötti különleges kapcsolat megerősítésében. Ahogy a szakértő hangsúlyozta, az anyatej nem csupán étel, hanem egy csodálatos gyógyszer, amely védelmet nyújt és erősíti a kisbabák immunrendszerét.

A Szoptatás Világhete emlékeztet minket arra, hogy minden anya számára fontos a támogatás és a közösség, hogy bátran vállalhassák a szoptatást, legyen szó bármilyen kihívásról. Az anyák önfeláldozása és kitartása példaértékű, és minden egyes szoptatási pillanat egy lépés afelé, hogy a világ egy kicsit jobbá váljon. Ünnepeljük együtt a szoptatás csodáját, és támogassuk egymást ezen az úton, hiszen minden kisbaba megérdemli a legjobbat, és minden anya megérdemli a szeretetet és a tiszteletet. Az anyatej ereje, a szoptatás varázsa mindannyiunk számára világos: a szeretet a legjobb táplálék, amit adhatunk.

Ahogy a laktációs tanácsadó mondta: "Ha egy új vakcina válna elérhetővé, amely meg tudná előzni 1 millió, vagy még több gyermek halálát évente, és ezen felül olcsó, biztonságos, szájon át adható lenne, és nem igényelne szállítást sem, akkor azonnal a közegészségügy lényeges elemévé válna. A szoptatás ezekre - és még többre - képes."

Indexkép: Helena Lopes fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Till Tamás 11 éves volt, amikor 2000-ben egy vadasparkba indult - de már sosem ért haza. Szüleinek 24 évet kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mi történt gyermekükkel. Holttestét most megtalálták, és ezzel sokkoló történetre derült fény.
Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

A testsúlygyarapodásnak legtöbbször természetes oka van: több energiát viszünk be, mint amennyit leadunk. De vannak bizonyos jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy hormonális háttere lehet a hízásnak - elsősorban ilyen, ha más okkal nem magyarázható a testsúly növekedése. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista azokat a gyakoribb endokrinológiai betegségeket vette számba, amelyek hízást okozhatnak.
Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Cseuz László 16 nap alatt érkezett meg Párizsba, a nyári olimpiai játékok helyszínére péntek délután.
Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Az alkohol alapvetően toxikus hatással bír a májra, és a korábbi, szívesen hangoztatott mondásokkal ellentétben, mára bebizonyosodott, hogy nincs is még egészségesnek mondható alkoholmennyiség. Mindez nem jelenti azt, hogy alkalmanként nem lehet koccintani egy-egy pohárral, de májbetegséggel élőknek nagyon körültekintőnek kell lenniük ezen a téren. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, van-e olyan mennyiség, amit még elfogyaszthatnak a hepatitiszes betegek, befolyásolja-e ez a kezelést, illetve milyen tünetek esetén kell mindenképpen orvoshoz fordulni.
Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Augusztus 20. Magyarország egyik legnagyobb ünnepe, amely az államalapítást és Szent Istvánt, az ország első királyát ünnepli. Ezen a napon országszerte színes és változatos programok várják az érdeklődőket, a hagyományőrző eseményektől kezdve a kulturális rendezvényeken át a látványos tűzijátékokig. Mutatunk néhány ingyenes programot Budapesten és vidéken, amelyekre ellátogatva tartalmas és érdekes napot tölthet együtt a család.
A szerkesztő ajánlja