SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan segíthetsz?

Családinet [cikkei] - 2005-11-24
Apaként fontos szerep hárul rád a baba ellátásban, gondozásában. Ez mindhármótoknak nagyon fontos: a gyermeked igényli a közelségedet, és az újdonsült mamának is szüksége van a támogatásodra.
Hogyan segíthetsz?

Így közösen vállaljátok a feladatokat és a felelősséget is. A baba gondozása során olyan kapocs alakul ki köztetek, ami hosszú távon megalapozza biztonságérzetét.

Persze a legtöbb férfi nagyon aggódik eleinte, félnek még hozzáérni is a kisbabához! Ezt úgy tudod a legkönnyebben legyőzni, ha minél több időt töltesz vele, és egymáshoz szoktok. A legjobb, ha gyakran

  • veszed a karodba, öleled át,
  • rámosolyogsz,
  • beszélsz hozzá (így hamar megszokja a hangodat)
  • részt veszel a pelenkázásban
  • átöleled az anyukát és a kisbabát szoptatás közben
  • eteted üvegből a lefejt anyatejjel, ha ez szükséges. Ilyenkor vedd a babát a karodba, beszélj hozzá, vagy énekelj neki.
  • elviszed sétálni. A kisbabák nagyon szeretnek a szabadban lenni, hallgatni a hangokat, figyelni a színeket, fényeket.
  • játszol a gyerekeddel.

Jó, ha minden férfi tudja, hogy a nők egy része szülés után levert, depressziós hangulatba kerül. Ennek hormonális okai vannak, a várandósság és a szülés időszaka alatt a női testben rengeteg változás zajlik. Ilyenkor az anyák feszültek vagy levertek lehetnek, könnyen sírva fakadnak olyan dolgok miatt, amit korábban fel sem vettek. Előfordulhatnak alvási nehézségek is.

Fontos, hogy ilyenkor párjuktól megkapják az érzelmi támogatást, és hogy legyen lehetőségük a pihenésre, kikapcsolódásra. Az is segíthet, ha megoszthatják érzéseiket valakivel. Szerencsés, ha a nők szüleiknek vagy barátaiknak kiönthetik a szívüket, de más közösségeket, csoportokat, klubokat is felkereshettek. Érdemes a házimunkában is igénybevenni a szülők vagy barátok segítségét, legalább az első időszakban.

Fordította: Galambos Andrea
www.szuleteshete.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja