SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az állat nem játékszer!

Kókai Kata [cikkei] - 2005-05-22
Néhány ok arra, miért ne vegyünk ajándékba állatokat.
Az állat nem játékszer!

Sajnos rengeteg a kidobott kutya és macska, de néha még különböző krokodil- és kígyófajok is felbukkannak a csatornákban. Nem beszélve a számtalan kidobott rágcsálóról. Néha hajlamosak vagyunk elfelejteni a régi idők meséinek bölcsességeit is; „felelős vagy azért, amit egyszer megszelidítettél”.

 

Nem egyszer ajándékoznak húsvét alkalmával nyulat a kisgyermekeknek, aki előbb-utóbb nem a család kedvence, hanem felesleges teher, és pénznyelő lesz. Hasonlóan a kutyákhoz, macskákhoz, és számtalan házi kedvenchez. Mielőtt bármilyen állatot vásárolnánk, érdemes költségvetést készíteni, és feltérképezni az állat minden igényét. A kutyáknak és a macskáknak egyaránt szüksége van évente egyszer féreghajtásra, mely 1-2 ezer forintba is kerülhet. Hasonlóképpen az évente kötelező veszettség elleni védőoltás ára akár a 3-4000 forintot is elérheti.

 

Emellett számtalan olyan eset adódhat, amikor kedvencünk külön ellátást igényel. Ez nem csupán az állatorvos díjának megfizetését jelenti, de a gyógy-készítmények megvásárlását is. Saját kutyám estéből okulva megtanultam, nagyon hasonlítanak az emberekre. Ugyan ki gondolná, hogy hormonzavara lehet egy kutyának, esetleg álterhes lehet? Ez estben 4-5000 forint a hormontabletta, melyet valahogyan bele is kell diktálni szegény kutyába, aki a szalámik közül sikeresen megtalálja a gyógyszermenteset.

 

Nem történik ez másként, ha macskát, halat, vagy bármilyen más állatot veszünk. Természetesen a hagyományos háziállatok (kutya, macska) és a különlegesebb fajok (gekkó, kígyók) esetében nagyobb költségekre számíthatunk, mint rágcsálók, halak, vagy egyszerűbb hüllők (teknősök) tarása esetén.

 

Emellett számolnunk kell az állandó költségekkel. Sokan a maradékot szánják állataiknak, ennek azonban előbb-utóbb megjelennek hátulütői, hiszen állataink étkezési szokása merőben eltér az emberekétől. Bár gyakran etetik a teknősöket felvágottal, számukra mégis a hal a legtáplálóbb. Kutyáink és macskáink igénye szintén merőben eltér a magyar konyha által kínált lehetőségektől. Koruk előre haladtával előfordulhat, hogy már nem képesek megrágni, vagy megemészteni a csontokat, a száraz tápokat, így kénytelenek leszünk az ugyanolyan tápláló, ám drágább konzerveket választani.

 

Állataink megfelelő környezetének kialakítása is helyet, időt igényel, s szintén költségekkel jár. Egy kutyát nem lehet bezárva tartani egy kis udvarban, a sétáltatáshoz azonban szükség van pórázra és nyakörvre vagy szügyhámra. Emellett a rendszeres bolhairtásról is gondoskodnunk kell, mely szintén rendszeres kiadásokat jelent. Macskák esetében  is fontos a paraziták elleni védelem. Amennyiben teknőst, vagy más, idővel nagyobbá cseperedő állatot tartunk, gondoskodnunk kell a nagyobb terrárium beszerzéséről, mely egy egyszerű ékszerteknős esetében is több tízezer forintba kerülhet.

 

A felsorolt okok és költségek ékesen bizonyítják, miért nem vásárolhatunk állatot felelőtlenül, s legfőképpen ajándékba. Hazánkban is számtalan az elvadult, vagy menhelyen sínylődő állat, aki gazdára vár, s élethossza csak a jótékonykodó állatbarátok pénztárcájától függ. Ideje felnőnünk, s állatainkat is élőlényként kezelni!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja