SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Adjunk mobiltelefont a gyereknek, vagy ne?

Verzár Éva [cikkei] - 2009-01-12
Játékgyártók sikeres fejlesztése: a kimondottan gyerekek számára tervezett mobiltelefon. Most már a fiatalabb korosztály tagjai sem maradnak mobilkészülék nélkül. Ezzel párhuzamosan kérdéseink egyre csak szaporodnak:
Adjunk mobilt a gyerek kezébe, vagy ne?
Adjunk mobiltelefont a gyereknek, vagy ne?

Annál is inkább fontos tisztázni e kérdéskört, mert ma Magyarországon több maroktelefon van forgalomban, mint az ország lélekszáma.
Kérdéseink, amikre keressük a választ:

  • Adjunk-e mobiltelefont a gyereknek?
  • Mennyire káros, káros egyáltalán?
  • Miért jó, ha van neki
  • Előnyök, hátrányok: tudósok és a szülők szerint.

I. Egy kis körültekintés Európában:

  • Németországban szinte minden első osztályos gyereknek van már mobiltelefonja.
  • Belgiumban, 2007 márciusában több mint harminc gyermekorvos írt alá egy nyílt levelet, amely a mobiltelefon betiltását kezdeményezi a tizenhat év alatti fiatalok körében. Az aláírók kitartanak amellett a meggyőződésük mellett, hogy a korán megkezdett és rendszeres mobilhasználat zavarokat okoz a gyermeki agytevékenységben.

II. Szakértők, tudósok, kutatók megfigyelései:

A mobiltelefonok egészségkárosító hatásairól régóta folynak viták, tudományos kutatások. Többnyire sugárbiológiai hatásait boncolgatják; különösen a gyerekek esetében, akiket kisebb fejméretük, vékonyabb csontozatuk, fejlődésben lévő szervezetük még érzékenyebbé tehet az esetleges káros hatásokra. Eddigi megfigyeléseik alapján, a mobiltelefonok sugárzása káros lehet az egészségre, és arra figyelmeztetik a szülőket, hogy gyermekeiknek lehetőleg ne adjanak mobiltelefont, legalábbis ne egy bizonyos kor alatt.

Az ilyen értelembe vett tanulmány szerzői nem tagadják, hogy nincs "minden kétséget kizáró" bizonyíték a kezükben a mobilsugárzás káros hatásáról, de a lehetőséget nem lehet kizárni. Kijelentették, hogy: "Nem állíthatják nyugodt lelkiismerettel, hogy a mobiltelefonok biztonságosak."

III. Miért is?

  • Azok között, akik legalább egy évtizede használtak rendszeresen mobiltelefont, magasabb volt egyfajta nagyon ritka, jóindulatú hallóideg-daganat (akusztikus neurinoma) kialakulása.
  • Egy 2004 decemberében megjelent európai publikációban az áll, hogy a mobiltelefonok kisugárzása károsíthatja a DNS-t.
  • 2003-ban holland kutatók kapcsolatot fedeztek fel a mobiltelefonálás és a csökkent agyi funkciók közt.

A tudósok csak arra kérik az illetékeseket és a felhasználókat, hogy ne tekintsék lezártnak a mobiltelefonok káros hatásáról szóló közleményeket, s arra intik a szülőket, hogy ne adjanak kilenc évesnél fiatalabb gyermekek kezébe mobiltelefont, mert a legfiatalabb korosztály különösen érzékenyen reagálhat az esetleges káros mellékhatásokra. Ennek oka az, hogy a gyermekek feje kisebb méretű, így a sugárzás az agy nagyobb hányadát befolyásolhatja, ezen kívül a gyermekek idegrendszere még nincs teljesen kifejlődve. Ha a mobilozásnak valóban vannak káros hatásai - és szerintük vannak -, akkor minél fiatalabb gyermeket érintenek, annál nagyobb a veszély.

Azt is tudja már mindenki, hogy a mobiltelefonok rádiójeleket és elektromágneses mezőt bocsátanak ki, ezek pedig áthatolnak az agyon is. Ezt a hatást már lehet mérni érzékeny műszerekkel, valamint a vérkristály analízises vizsgálat is tökéletesen alátámasztja a mobiltelefonok agyra gyakorolt ártó hatásait.

Kutatások azt is bizonyítják, hogy a mobiltelefon nemcsak akkor árt, ha beszélünk valakivel, hanem akkor is, ha be van kapcsolva, de csak vételkész helyzetben van. Vételkész helyzetben két másodpercenként ad egy impulzust a legközelebbi adótorony felé, hogy hívásra alkalmas. Ezek az impulzusok, attól függően, hogy milyen távolságra vannak a testünktől, károsítják a szervezetünket.

Különösen veszélyes ez a gyermekekre, akiknek a szervezete folyamatos és gyors fejlődésben van. Ha viszont használjuk is a mobiltelefonunkat - beszéd, sms, stb -, akkor az ártó hatás nagysága függ a beszélgetés idejétől és a mobiltelefon mozgásától.

  • Mozgó metrón, vonaton, vagy villamoson, autóbuszon utazva próbálunk meg hívást kezdeményezni, akkor nagyon nagy adóteljesítmény kell a folyamatos kapcsolathoz és ez hatványozottabban árt, mintha álló helyzetben vennénk igénybe a mobiltelefont.
  • Tömegközlekedési eszközökön, ha egyidejűleg többen is mobiloznak, akkor olyan nagy teljesítménysűrűség keletkezik, hogy az még a nem mobilozókra is egészségkárosító hatással van.
  • A gépjárműben való mobiltelefon használatot nem csak azért tiltják, mert a kézben tartott mobiltelefon és maga a telefonálás is elvonja a figyelmét a vezetőnek a biztonságos vezetéstől. Sajnos, ha nem a vezető használja a mobilját, hanem az utas, az is ugyanúgy veszélyes a közlekedés biztonságára, mert mindenkinek árt a mobilsugárzás frekvenciája és erőssége, aki a gépjárműben tartózkodik.
  • Különösen veszélyeztetettek a gépjárműben utazó kisgyermekek, a terhes kismamák, de még a fejlődésben lévő kamaszok is.
  • Sajnos csak arról van rendőrségi, baleseti statisztika, hogy hány, és milyen fokú baleseteket idézett elő, amikor a gépjárművezető menet közben mobiltelefonon beszélgetett valakivel. Arról viszont nincs statisztikájuk, hogy ha a vezetőn kívül más folytatott mobiltelefonálást a gépjárműben, abból hány és milyen kimenetelű baleset következett be?
  • Nem véletlen az sem, hogy a repülőgépeken ki kell kapcsolni a mobiltelefont. Ha a repülőgép "agyának" - a fedélzeti komputernek - árt a mobilsugárzás, akkor miért hiszi azt az ember, hogy az ő, vagy főleg a gyermeke agyának nem árt, amikor  jóval közelebb van hozzá, mint a repülőgép komputeréhez?

Vannak felelőtlen kismamák - vélekednek a kutatók -, akik hosszú percekig folytatnak beszélgetéseket a mobiljaikon, s nem gondolnak a magzatukra. Ugyanilyen felelőtlenek azok a kismamák is, akik a bekapcsolt mobiltelefonjukat a gyermek mellé teszik a babakocsiba, vagy a gyermek kezébe adják, hogy játsszon vele. Vajon hány magzati rendellenesség, vetélés, vagy gyermekrák eset írható a tudatlan és felelőtlen kismamák számlájára? - teszik fel a kérdést a szakértők.

Kutatási munkák igazolják, hogy szervezetünk minden sejtje állandóan küld és fogad elektromágneses jeleket. Ez a folyamat létfontosságú a szervezet egészének folyamatos működése szempontjából. Ez a folyamat gondoskodik arról, hogy testünkön belül mindenhol és mindig az történjen, aminek történnie kell. Ezért minden sejt úgy épül fel, hogy gyenge elektromágneses jeleket tudjon értelmezni. Ha egy fogadott jelet - pl. mobilelefonról -, biológiailag értelmez a sejt, akkor a legtöbb esetben úgy reagál rá, hogy akár gátlástalan sejtnövekedést sejtburjánzást is elindíthat. Ez függ az egyén immunrendszerétől és a szervezet fejlettségétől. Egy fejlődésben lévő szervezet - kisgyermekek, óvodások, általános iskolások, fiatal felnőttek - esetében sokkal hamarabb idézi elő ezt a folyamatot egy ilyen kívülről jövő fogadott jel, hisz minél tovább tart a mesterségesen előállított elektromágneses mező hatása szervezetünkre, annál több téves parancsot "produkálnak" a biokémiai rendszereink, (fehérjeszintézis felborulása, metasztázisok kialakulása, stb.).

Ezért nem mindegy, hogy mennyi ideig telefonálunk!

IV. Betegségek

Összegezve: sajnos olyan daganatos megbetegedések jelennek meg egyre növekvő számban, különösen a fejlődésben lévő gyermekeknél, amelyek eddig ismeretlenek voltak:

  • agydaganat,
  • fülmirigyrák,
  • glioma,
  • hallóideg tumor,
  • hallócsontrák,
  • középfül rák,
  • halántékcsontrák,
  • alsó állkapocs felső részének daganatos elváltozásai, stb).

Ezen megbetegedések száma napjainkban a mobiltelefon elterjedésével arányosan növekszik.

A világ tizenhárom legfejlettebb országára kiterjedő vizsgálatok azt is megállapították, hogy a daganatok leginkább a fejnek azon a felén alakulnak ki, amelyik oldalon a legtöbbet telefonálnak.

Hazánkban Varga professzor kutatta elsőként a mobiltelefonok káros hatását, és védekezésre nem fülhallgatókat ajánlott, hanem magas antioxidás tartalmú erdei gyümölcsök leveinek - fekete berkenye - fogyasztását, valamint az úgynevezett EMF harmonizálók használatát. Ez a harmonizáló 95 %-al képes csökkenteni a mobilok, és egyéb drótnélküli telefonok ártó hatásait.

V. Szociális hatások

A fenti - egészségügyi - hatások mellett viszonylag ritkán esik szó a gyerekek mobilhasználatának pszichoszociális és pszicholingvisztikai hatásairól.

  • Mennyire tud - vagy kénytelen - önállósulni a gyerek, ha minden pillanatban, a legkisebb problémával, vagy jelentéktelen aprósággal is felhívhatja a "nagy és erős" apukáját?
  • Mennyire tanulnak meg - és ez ránk, felnőttekre is ugyanúgy érvényes - elraktározni élményeket, fontosnak tartott eseményeket egy-egy várva várt beszélgetésre, ha minden történés után rögtön tudathatják azt az éteren át, akivel csak akarják?
  • Megtanulnak-e különbséget tenni számukra lényeges és lényegtelen információ között?
  • Mennyire torzul - vagy "gazdaságosodik" - a nyelvhasználat, ha a gyerekek még tanórák alatt is sms-ben társalognak egymással.
  • Tudnak-e vigyázni a drága készülékekre?
  • Tisztában lehetnek-e a hívások, sms-ek anyagi vonzataival? A kérdések sora pedig végtelen...

Összegezve tehát, bizonyított tény a mobiltelefon káros hatása a gyerekekre, felnőttekre. Ugyanis a veszélyek gyermeket, felnőttet egyaránt érintenek a mobiltelefon használat során, csak a gyermekek bármely fejlődési szakaszban is vannak a felnőtté váláshoz vezető út során, ezen fejlődési szakaszban bekövetkező zavarok miatt, még fokozottabban vannak veszélyeztetve.

VI. Szülők

De mi a szülők véleménye a mobiltelefon használatáról? Csak néhány példa:

  • Két gyerekük van. Amióta elkezdték az általános iskolát van telefonjuk. Bár a szülők korainak tartják, mégis szükségesnek érzik, hogy mobilt adjanak gyerekeiknek, hisz annyifelé járnak különórára, meg elég sokat is vannak egyedül.
  • A szülők sokáig dolgoznak, így nyugodtabbak.
  • Egy anyuka eszerint válaszol: Fia harmadikos, van telefonja, mert más településre jár iskolába, ha a buszt lekési, rögtön utána tud menni. Órán kikapcsolja a készüléket a gyerekek.
  • Egy másik anyuka kizárólag akkor ad telefont, ha táborba, vagy messze utaznak gyerekei.
  • Egy kislány: Középiskolás korában kapott mobilt szüleitől.
  • Tizenöt éves kortól vett telefont gyermekének, sok szülőnek így hangzik a válasza.
  • A mobil beférkőzte magát mindennapjainkba, lenézik a gyereket, ha nincs telefonja, s akkor is, ha nem modern a készülék.
  • Csak alapgépet kap a gyerek, kizárólag felügyelet céljából.
  • Tanárok nem helyeslik, csak szünetben engedélyezik legtöbb iskolában, mert az iskolába könyvet, tollat, ceruzát kell vinni, és nem mobilt.
  • Mi is felnőttünk mobil nélkül!
  • Csak ne legyen túl drága, mert elvehetik tőle...
  • A mai világban mi az egészséges? Még a levegő sem az. Miért ne venném meg, ha nekem így egyszerűbb.
  • Nyaggat a gyerek...

Forrás: www.natursziget.com
Fotó: www.foter.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja