SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Engedjük játszani!

Családinet [cikkei] - 2006-01-20
Sok szülő rengeteg játékkal halmozza el gyermekét. A kicsi sokszor azt sem tudja, mihez kapjon hirtelenjében. Vajon tudja-e valaki, hogy mennyi játékra van szüksége egy gyereknek?
Engedjük játszani!

A kép jól ismert: a gyerekszobában hatalmas rendetlenség honol. Játékok hevernek szanaszét. A gyerek mégsem tudja, mivel játsszon. Aztán ha valamit mégis megpróbálunk elajándékozni, netán kidobni, biztosan azt keresi. Néha napokig tartó munkával megpróbálunk rendet teremteni, de máris itt a következő születésnap, közeleg karácsony, és kezdődik minden újra. Kérdés, hogy miért van szüksége a gyerekeknek játékra? Nem lennének elegendők a hétköznapi tárgyak? Mondjuk egy üres doboz, amire ajtót, ablakot lehet vágni, ki lehet festeni, bele lehet bújni. De ilyesmit persze nem ad ajándékba az ember.

A szakemberek szerint a játékokra azért van szükség, mert egy-egy játékszer felcsigázza a gyerekek érdeklődését, a játékban megmutatkoznak az ember testi és szellemi képességei. Egy-egy új játék megmozgatja a gyerekek fantáziáját, ki lehet valami újat próbálni, és eközben fejlődnek a gyerekek képességei. Ehhez pedig egy egyszerű kartondoboz - úgy hisszük -, mégsem elegendő.
A kislányok először megelégednek azzal, hogy bebújnak a mama cipőjébe, vagy ruhájába, utána azonban már sminkelni is akarnak. Ugyanígy a kisfiúk először beérik egy Matchboxszal, ha "autóst" akarnak játszani, később viszont már mentő és rendőrautó is kell nekik, kék fénnyel és szirénával, lehetőleg jó nagy méretben.

A gyerekeknek mindig új és új darabra van szükségük, de ennek korlátot kell szabni. Mert ha túl sok a játék, akkor a gyerekek számára áttekinthetetlenné válik a helyzet, és végül egyikkel sem játszanak. A káoszt legjobban úgy kerülhetjük el, ha – lehetőleg a gyerekkel együtt – szétválogatjuk és elrendezzük a tárgyakat. Ha ebben a munkában gyermekünk is részt vesz, akkor később könnyebben meg fogja találni a játékokat, és rá is szokik a rendszerezésre.  


www.nana.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja