SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A sikeres tanév az étkezőasztalnál kezdődik!

Családinet [cikkei] - 2006-08-28
Ha megkérdeznénk szeptemberben a szülőket, hogy szerintük megteremtették-e gyermeküknek a tanuláshoz szükséges összes feltételt, a többség valószínűleg gondolkodás nélkül igennel válaszolna. Pedig nem biztos, hogy igazuk van!
A sikeres tanév az étkezőasztalnál kezdődik!

A reggeli a legtöbb családnál – sajnos – kiment a divatból. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a 16 éven aluli magyar gyerekek nagy része éhesen indul iskolába. Ha esznek is néhány falatot, az esetek döntő többségében ez nem nyújtja számukra a szükséges energia- és tápanyagmennyiséget.

 Márpedig nem várható el teljesítmény attól az iskolástól, aki reggeli nélkül indul el otthonról! A tanulás ugyanis roppant energiaigényes tevékenység, ha nincs meg hozzá a kellő „üzemanyag”, lankad a figyelem, hamarabb kikapcsol az agy.

Ezt próbálta meg bebizonyítani egy amerikai kutatás, amely során a szakemberek három éven át vizsgálták az általános iskolásokat. Az eredmények önmagukért beszélnek! A kutatók megállapították, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen reggeliznek – példaként kiváló lehet egy szelet margarinnal megkent, paprikával, paradicsommal megpakolt rozskenyér-, jobban odafigyelnek az órákon, jobbak a jegyeik, fegyelmezettebbek.  Sőt ritkábban betegek és a sportteljesítményük is meghaladja azokét, akik üres gyomorral ülnek be reggel a padba.

Az éhező szervezet produkálta tanulási nehézségeket tehát a szülők egy gondosan összeállított és egyszerűen elkészíthető reggelivel könnyedén megelőzhetnék.

 A nap első étkezésénél érdemes szem előtt tartani, hogy ilyenkor nem gyorsan felszívódó, hirtelen nagy energiát biztosító élelmiszerre van szükség, hanem hosszabb ideig tartó, folyamatos energiaellátásra. Ezért nem ajánlottak a cukros élelmiszerek, mint ahogyan a nehéz húsos, zsíros ételek sem, mert ezek emésztése leköti a szervezet erőforrásait, és a tanulásra hosszú órákig nem marad energia.

Érdemes növényi eredetű ételeket választani, mert ezek általában könnyebben emészthetők.

A jó minőségű növényi olajból készült margarin gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek fontosak a szervezet működéséhez, valamint energiaforrásként is szolgálnak. Hiányuk esetén nem megfelelő a gyerekek fejlődése, mivel ezek egyes hormonok alkotói is. Emellett fontos szerepük van a sejtfelépítésben, az immunrendszer működésében, a különböző anyagcsere folyamatokban, vagyis a szervezet egészséges működésének szabályozásában. A margarinban lévő A vitamin elengedhetetlen a jó látáshoz, a  bőr épségének fenntartásához, illetve a növekedéshez, a D vitamin pedig a csontképződéshez szükséges. Értékes növényi olajtartalmának is (elsősorban napraforgó,- és repceolaj) köszönhetően gazdag E vitaminban, amely a szervezetben keletkező káros szabadgyökök semlegesítésében játszik szerepet.

A teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk a szellemi tevékenységhez elengedhetetlen B-vitamin és magnézium forrásai, de van bennük vas és kálium, valamint az emésztést elősegítő élelmi rostok is.

Ha megfogadja a fenti tanácsokat, és nem engedi el gyermekét reggeli nélkül az iskolába, meglátja: jövő júniusban örömteli lesz a bizonyítványosztás!

 

További információk: www.nagyranovok.hu

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja