SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a csecsemő- és gyermekruhákról

Családinet [cikkei] - 2009-03-06
Csecsemőről a gyermek 1 éves, gyermekről 14 éves koráig beszélhetünk. Ennek megfelelően más öltözetet visel a csecsemő, mást a kisgyermek és a kamaszodó gyermek.
Fontos tudnivalók a csecsemő- és gyermekruhákról

Jó, ha tudjuk...

hogy csecsemőről a gyermek 1 éves, gyermekről 14 éves koráig beszélhetünk. Ennek megfelelően más öltözetet visel a csecsemő, mást a kisgyermek és a kamaszodó gyermek.

Jó, ha tudjuk...

hogy a csecsemő alakját és méreteit illetően folyamatosan változik és a mozgása is ebben a korszakban formálódik legtöbbet. Ekkor tanul meg ülni, állni, járni és ennek megfelelően mindig más-más ruházatra van szüksége.

Jó, ha tudjuk...

hogy a csecsemő bőre nagyon érzékeny, ezért a közvetlenül a bőrrel érintkező ruházat alapanyaga minél vékonyabb, puhább természetes szálasanyagból, pamutból készüljön, valamint könnyen mosható, a főzést és a vasalást jól bíró legyen. Fontos, hogy a legkisebb szennyeződés is jól látható legyen rajta a gyors csere lehetőség miatt.

Jó, ha tudjuk...

hogy a csecsemő (és előfordul, hogy még a kisebb gyermek is) mindent a szájába vesz, "megkóstolja", ez is egyfajta ismerkedés részéről a világgal. Lényeges, hogy amivel ily módon érintkezésbe kerül lehetőleg nyálálló legyen és ne legyen bolyhos felületű.

Jó, ha tudjuk...

hogy a csecsemő és gyermekruhák méretét hazánkban és az EU-ban a gyártók többsége a testmagasság alapján határozza meg. Bár létezik a testmagasság plusz körméretek alapján meghatározható nagyságjelzés is, de nem kötelező, ezért a gyártók többsége nem alkalmazza. Más országokban a csecsemőruhát szokás még a hónapoknak megfelelő méretjelöléssel ellátni, amelyet általában 18 hónapos korig alkalmaznak.

Jó, ha tudjuk...

hogy a csecsemők és kisgyermekek nem viselik el a kényelmetlen ruhadarabokat, ezért a ruházatuk legyen a mozgásigényüknek megfelelően formázott és/vagy rugalmas alapanyagból készített. Célszerű olyan ruhákat vásárolni, amelyek tartalmaznak felhajtást és olyan praktikumokat, amelyek "formabontás" nélkül is biztosítják a növekedéssel együtt járó mozgásváltozáshoz szükséges kényelmet.

Jó, ha tudjuk...

hogy a záródásokra is nagyon figyeljünk, mert nem tűrik jól a fejen szorosan átrángatott ruhadarabokat. A még háton fekvő csecsemőknél részesítsük előnyben a hátul záródó ruhadarabokat, de ügyeljünk arra, hogy ne nyomják a testét. Később, amikor már forognak, arra kell vigyáznunk, hogy ne akadjanak bele semmibe, nehogy megfojtsák magukat.



Jó, ha tudjuk...

hogy nemzeti szabvány rendelkezik a gyermekruházat biztonságáról. A szabvány tartalmazza a záródásokra vonatkozóan mindazokat a követelményeket, amelyeket be kell tartani ahhoz, hogy a ruházat biztonságos legyen, a gyermek ne legyen fojtási vagy fulladásveszélynek kitéve.
gyerekruha
Jó, ha tudjuk...

hogy a nagyobb gyermekek számára gyártott ruházatnál is vannak biztonsági követelmények. Például: a nyakba akasztható ruhák nyak részén nem lehetnek szabad zsinórvégek. Kilógó húzózsinórok alkalmazása tilos bokáig érő kabátok, nadrágok szoknyák alsó szegélyén. A hosszú ruhaujjakon található húzózsinórok, díszítő vagy funkcionális zsinórok teljes egésze legyen méretre állított és a ruha belső részében helyezkedjen el. Ezekre a követelményekre főleg azért van szükség, mert az idősebb gyermekek ruházatának kialakítását már többnyire a divat irányítja.

Jó, ha tudjuk...

hogy a csecsemő és gyermekruházati termékekben (vagy kivételek esetében annak csomagolásán) fel kell tüntetni a termék nyersanyag összetételét. Különösen fontos ez azoknak a kisgyermekeknek, akik fokozottan érzékenyek és nem tudnak bármilyen textilterméket viselni.

Jó, ha tudjuk...

hogy egyre jobban terjednek a megkülönböztető minőségjelek is, így például az Öko-Tex „embléma”.
A követelmény rendszer lényege, hogy meghatározza azokat az anyagokat illetve minimumszintjüket, amit a feldolgozásnál nem vagy csak meghatározott szintig lehet alkalmazni.
Ez vonatkozik mind az alapanyagra, mind a kellékekre (mint pl. gomb varrócérna stb.).

Ma már egyre több üzletben forgalmaznak Öko-Tex címkével ellátott terméket. Közvetlenül a bőrrel érintkező gyermekruházati cikkek közül (például: fehérnemű, zokni, ing stb.) célszerű az ilyen emblémával ellátott termékek közül választani.

Jó, ha tudjuk...

hogy a csecsemő és gyermekruhákat mindig a gyártó által ajánlott kezelési utasításnak megfelelően (bevarrt kezelési jelképsor, amennyiben szükséges szöveges tájékoztatás is) kell ápolni, gondozni.

forrás: nfh.hu
Fotó: Emily May/flickr

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja