SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kiönteni vagy segíteni?

Gulyás-Gibicsár Éva [cikkei] - 2011-03-08
Az anyatej fontos és nélkülözhetetlen. Akinek van többlete segítheti azokat, akiknek egyáltalán nincs, vagy kevés; esetleg valamilyen oknál fogva nem megoldható az anyatejes táplálás. A megoldás egyszerű; szinte minden médiumból ez folyik: Anyatejgyűjtő állomás. Ilyen azonban az országban csupán néhány városban található...
Kiönteni vagy segíteni?

Nem ritka, hogy még a megyében sem található anyatejgyűjtő állomás. Ahogy például Győr-Moson-Sopron megyében sem. Soproni kismamákkal, védőnőkkel beszélgettünk arról, miképpen orvosolható az anyatejgyűjtő állomás hiánya.

A fővárosban és az ország nagyobb városaiban szervezetten működik a többlet anyatej begyűjtése, mennyiségi és bakteriológiai ellenőrzése, pasztörizálása, majd kiosztása. Az anyatejért, akár már 100 ml-ért is házhoz mennek; igyekeznek biztosítani minden feltételt, hogy a kincs, mely tartalmaz számos, mesterséges úton előállíthatatlan anyagot, eljusson oda, ahol szükség van rá. A leadott anyatej literenkénti ára 1800 Ft, amely adómentes jövedelem a tejadó anyák számára.

- A központi anyatejgyűjtés Sopronban már legalább 15 éve megszűnt. A kórház gyermekosztályán működött a tejkonyha, ahol gyűjtötték, kezelték, kiosztották az anyatejet. A városban az édesanyák továbbra is adhatnak anyatejet más csecsemők számára. Ennek a feltételeit törvény szabályozza, gyermekorvosi javaslat kell hozzá.- árulta el kérdésünkre Varga Györgyné soproni szolgálatvezető védőnő.

- A Sopron-Fertődi Kistérségben az úgynevezett háztól-házig formában lehet anyatejet adni, illetve kapni – erősítette meg Lénártné Kócsi Éva kistérségi vezető védőnő. - Az anyatej felesleggel rendelkező anyának térítésmentesen elvégezhető vizsgálatokon kell átesnie, széklet, bőrgyógyászat, tüdőszűrés, illetve HIV, lues szűrés. Negatív leletek esetén a védőnő ismerteti  az anyatej pasztörizálás lépéseit. Majd keresnek  egy olyan csecsemőt, akinek szüksége lenne az anyatejre, és jogosult azt igénybe venni, vagy fordítva, tehát  a rászoruló csecsemőnek keresnek anyatejet. A háziorvos receptre felírja az anyatejet, és innentől szabad az út: a két család megoldja egymás között az anyatej átadást. Sajnos a kistérségben 2009-ben mindössze 85 liter anyatej jutott így el olyan csecsemőkhöz, akiket édesanyjuk valami ok miatt nem tudott szoptatni. Ez a kedvezőtlen helyzet abból is adódik, hogy egy időben kell jelen lenni a keresletnek és kínálatnak.

Sopronban több olyan kismama is van, aki naponta borítja a lefolyóba, illetve teszi fagyasztóba a többlet tejét. Közülük Zsófiát kérdeztük, miért nem él a háztól-házig módszer adta lehetőségekkel.

- Amikor megszületett első gyermekem, és nyilvánvalóvá vált számomra, hogy bőven több tejem van, mint amit Zalán elfogyaszt, akkor édesanyám mesélte, hogy a mi időnkben a kórházban volt mód a tejleadásra. Ma már azonban nincs. A védőnőm elmondta nekem, mi módon adhatnám a tejet más anyukának, de sajnos nekem nincs annyi időm a kisbabám és a háztartás mellett, hogy a lefejt tejjel még különböző forralgatásokat, visszahűtéseket végezzek. A szűrővizsgálatokat is nehezen oldottam volna meg, de ha láttam volna, hogy onnantól már gördülékeny és gyors a folyamat; nem öntögetném ki a tejet, elhihetik.


- Valóban körülményesebbnek tűnik ez a módszer, mint az anyatejgyűjtő állomások által kínált lehetőségek, de az „idegen” anyatejet kapó csecsemő egészségének védelme csak így biztosítható.  Akinek azonban sok teje van, illetve akinek nincs; kevés, vagy nem megoldható a csecsemőjének anyatejes táplálása, mindenképpen forduljon bizalommal a védőnőjéhez. - javasolja a kistérségi vezető védőnő. Aki elmondta azt is, hogy ezzel a módszerrel lehet olyan körülményeket kialakítani, ami a kapó babának a legideálisabb, hiszen, így azonos életkorú tejtestvérek lehetnek, ami nagyon előnyös. A védőnők továbbra is szorgalmazzák, hogy akár még ezen, a kismamák számára plusz feladatokkal járó módon is, legalább féléves korig, tápszeres pótlás helyett csak anyatejjel táplálkozzanak a csecsemők.

Van azonban példa a másik oldalról is; Judit és Réka szoros barátságot ápolnak, amióta 3 éves gyermekeik tejtestvérekké váltak.

- Nyolc hónapig osztotta meg velünk anyatejét Judit, akinek azóta is nagyon hálás vagyok. Sajnos nekem egészségügyi okokból nem volt lehetőségem szoptatni. A védőnőm azonban már a hazajövetelünk napján hozta Judit elérhetőségeit, akinek kisfia 1 hónappal idősebb az enyémnél. - mesélte Réka.

- Bevallom, néha fáradt voltam hozzá, néha nyűg, teher volt nekem, de Réka mosolygó arca minden alkalommal kárpótolt. - mosolygott Judit, aki elmondta azt is, hamar összekötötték a kellemeset a hasznossal, és a tej átadását megtoldották közös sétákkal, később közös játszóterezéssel. Ez a szokásuk a mai napig megmaradt. A fiatal anyukák gyerekei pedig majd kicsattannak az egészségtől.

- Úgy gondolom, minden fáradtságot megért, és a jutalmam egy nagyszerű barátnő is lett. - zárta le a beszélgetést Judit.

Anyatejgyűjtő állomás sok-sok magyar városban nincs. Viszont vannak kedves, lelkes és segítőkész védőnők, akik számára legalább olyan öröm anyatejhez segíteni egy babát, mint az édesanyáknak. Országunkban nem adottak a feltételek, azonban reméljük sok anyuka vállalja a kényelmetlen, néha körülményes háztól-házig módszert más picik egészséges fejlődését biztosítva ezzel.

A 2011. februári cikkíró pályázatra beküldött írás.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja