SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Eltűnt a pajzsmirigy? - Pajzsmirigy a nyelven!

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2009-09-15
Általában köztudott, hogy a pajzsmirigy a nyakon a pajzsporc előtt helyezkedik el. A megnagyobbodását golyvának vagy strúmának nevezzük.
Eltűnt a pajzsmirigy? - Pajzsmirigy a nyelven!

Ez az életfontos mirigyünk azonban ritkán nem a szokásos helyen található (1.ábra). 23 éves nőbeteg azért jelentkezett szakrendeléseken, mert nyelési nehézséget tapasztalt és szájából kellemetlen szag áradt.


Az előzőkben végzett ultrahang és izotópos  vizsgálat során pajzsmirigyet nem észleltek. A hormonvizsgálatok kóros értéket nem mutattak. A következtetés az volt, hogy pajzsmirigy-betegsége nincs a fiatal nőnek.  Ekkor került  endokrin szakrendelésünkre, ahol a száj vizsgálata során a nyelvgyökön szövetszaporulat volt látható (2. ábrán a nyíl mutatja a pajzsmirigyet). Az ismételten elvégzett  izotópos vizsgálat  ezen a területen dúsulást mutatott, bizonyítva ennek pajzsmirigy eredetét. Jóllehet az ilyen un. ektópiás, azaz a megszokottól eltérő helyen található pajzsmirigy ritka jelenség, de gondolni kell rá. Hasonlóan a petefészekben is  kialakulhat pajzsmirigy szövet (petefészek eredetű stúma, azaz struma ovarii). Jelentőségét az adja, hogy rosszindulatúvá válhatnak az ilyen „ektópiás” pajzsmirigyek, ezért fontos időben történő eltávolításuk Betegünk esetében lézeres műtétet követően a göb eltávolíthatónak bizonyult és panaszmenetessé vált. Azóta a megfelelő gondozás és kezelést követően 2 alkalommal szült egészséges gyermekeket.

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja