SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Brittany Murphy fiatal, neves színésznő halálát pajzsmirigybetegség okozta?

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2010-01-08
A pajzsmirigy túlműködése hirtelen szívhalált idézhet elő!
Brittany Murphy fiatal, neves színésznő halálát pajzsmirigybetegség okozta?

Néhány napja kapta fel a hírt a világsajtó, miszerint Brittany Murphy színésznő 32 éves korában hirtelen szívmegállás miatt életét veszítette. A pletyka szerint a színésznő kábítószert szedett, ez azonban nem volt bizonyítható. Az viszont kétségtelen, hogy az utóbbi hónapokban sokat fogyott és egyesek szerint pajzsmirigybetegségben is szenvedett. A végső bizonyítás még várat magára, az azonban valószínű, hogy Sudafed nevű tablettát szedhetett, amely efedrinszerű hatással rendelkezik. Brittany MurphyEz a készítmény abban az esetben, ha az egyén pajzsmirigy túltengésben szenved, súlyos szívritmuszavart, ill. szívmegállást válthat ki. A hirtelen stressz hatására is hasonló hormonok szabadulnak fel és ez is végzetes lehet. A pontos kiváltó okot még nem tudjuk. Feltűnő azonban az amerikai oknyomozó újságírók szerint, hogy az utóbbi időben sok fiatal színész, sportoló hal meg hirtelen szívmegállás következtében. Ennek természetesen sokféle oka lehet. Figyelemre méltó, hogy az USA-ban végzett kutatások alapján sok pajzsmirigytúltengésben szenvedő él, akinek a betegsége nem kerül felismerésre. Ezek az egyének - túlnyomó többségükben nők - sokat fogynak, pánikbetegségnek vagy depresszióban szenvednek. Sajnos a hasonló tünetektől szenvedő egyéneknél megfelelő endokrinológiai - immunológiai vizsgálat nem történik, így betegségük nem kerül felismerésre. A jelen ismereteink szerint a színésznőnek autoimmun eredetű pajzsmirigy túlműködése volt és az alkalmazott Sudafed tabletta a stressz hatásokkal együtt válthatta ki a szívmegállást. A tragédia után az orvosok felhívták a lakosok figyelmét, hogy akik hasonló tünetek észlelnek, mint amelyek Brittany Murphynél voltak, azok minél előbb vizsgáltassák ki magukat, így a fel nem ismert, elsődlegesen nem szíveredetű betegség miatti szívleállás elkerülhető. Egyébként ennek a kérdésnek sajátos magyarországi vonatkozását is gyakran idézi a külföldi sajtó. Idősebb George Bush is pajzsmirigy túlműködésben szenvedett és éppen budapesti tartózkodása alatt alakult ki súlyos szívritmuszavara. Kiderült, hogy a tünetek a fokozott pajzsmirigyhormon szinttel állottak összefüggésben. Ezt bizonyítja az is, hogy a megfelelő kezelés után a pajzsmirigyének működése helyreállt és nem régen 85. születésnapján tandemugrást hajtott végre, ezzel is jelezvén, hogy meggyógyult.



Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja