SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pajzsmirigyműködés és a csontritkulás - Szüksége van-e a pajzsmirigybetegnek D vitaminra?

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2010-09-24
Az elmúlt héten a "szabadságomat" a Párizsban rendezett Pajzsmirigy Világkongresszuson töltöttem. Ennek önmagában nincs hírértéke, azonban az már lényeges, hogy ezen a méreteiben is hatalmas kongresszuson közel 2000 előadás, poszter került bemutatásra, amelyek mindegyike rendkívül sok új információt tartalmazott.
Pajzsmirigyműködés és a csontritkulás - Szüksége van-e a pajzsmirigybetegnek D vitaminra?

Értelemszerűen ezekről még orvosoknak is csak rövid összefoglalót lehet adni, a téma iránt érdeklődő - nem orvos - kedves Olvasó számára pedig csak a legfontosabbakat fogom majd a későbbiekben összefoglalni.

csont
1/a ábra    1/b ábra
 
Az egyik ilyen érdekes terület a pajzsmirigy és a csontritkulás, ill. a D vitamin teljesen új alkalmazási területe. Az már eléggé közismert, hogy a csont egy rendkívül aktív szövet, amelynek meghatározó szerepe van az élettartamban, az életminőségben egyaránt. A csontok képződését és lebomlását nagyon sok hormonális és immunológiai, genetikai és más életmódbeli tényező befolyásolja.  A csontok építését az ún. "oszteoblasztok" végzik, a sejtek másik csoportja az ún. "oszteoklasztok"  viszont a képződött csontok lebontásáért felelősek. Élettani körülmények között a csontképződés és lebomlás egyensúlyban van. Az oszteoporózis, csontritkulás, a csont állományának csökkenése látható az 1/b ábrán (az 1/a ábra az egészséges csontállományt mutatja). Ilyenkor a csont állománya fellazult, "lukacsos"  szerkezetű, ezért törékeny.
 
 2. ábra      csigolya      3. ábra     csontváz   

A leggyakrabban érintettek 
a csigolyák és a combnyak csont (2. 3. ábra). Ezek törése és fájdalmas elváltozásai a leggyakoribbak. Kiderült, hogy a pajzsmirigy betegségei- ben szenvedők fokozottan veszélyeztetettek. Kezeletlen hypothyreosisban (csökkent működés esetén) csökken a csontok újjáépülése, ezáltal több csont bomlik, mint képződik, ráadásul a képződött kevesebb csont minősége is rosszabb, ezáltal a törés kockázata is fokozott. A pajzsmirigyhormon adása kezdetén a csontátépülési folyamat, az oszteoklasztok tevékenysége átmenetileg megnövekszik, ezért kezdetben a törési kockázat még növekedhet is.  Hypothyreosisban gyakoriak az ízületi és vázizomzatot érintő panaszok. Az utóbbiak izomgyöngeségben, fájdalomban és görcskészségben mutatkoznak meg. A pajzsmirigy túlműködésben a helyzet más, de nem jobb! Ilyenkor ugyan több csont képződik, de annál is több bomlik le, tehát a végeredmény a csont állományának csökkenése. Az is bebizonyosodott, hogy a jellegzetes elváltozások már az ún. szubklinikus csökkent, ill. fokozott pajzsmirigybetegség esetében is kimutathatóak. A szuklinikus  (enyhe) forma csak részletes kivizsgálás útján diagnosztizálható, ezért különösen fontos, hogy a kezelőorvos és a beteg erre feltétlen gondoljon.

 
Mi a teendő?
  • A pajzsmirigy betegségeiben szenvedők minél előbb gondoljanak erre a betegségre. Különösen fontos azoknál, akik fokozott rizikójú csoportba tartoznak: nők (változó kor után), bizonyos gyógyszereket (szteroidok, fájdalomcsillapítók) szedők, dohányosok, keveset mozgók, bél-, hasnyálmirigy- és májbetegségben szenvedők.
  • Korábban azt gondolták, hogy elegendő a csont profsűrűségének megmérése (DEXA), azonban ma már      tudjuk, hogy a csontanyagcsere számos "markerének", többek között a D vitamin szintnek a meghatározása fontos.
  • A pajzsmirigy működésének legalább évenkénti kontrollja indokolt.
  • A megfelelő ételek (kálcium tartalmú ételek fogyasztása fontos (4.ábra)
  • Dohányzás elhagyása!
  • Mindezek mellett a D3 vitamin bevitele azért is         
    lényeges, mert a 
    betegségben a D3 vitamin már eleve kevés a szövetekben (az értékek laboratóriumonként eltérőek, de általában 75-100 nmol/ l között található a normál tartomány).
  • Másrészt a D-vitamin (D3 vitamin) kedvező hatású más betegsé- gek megelőzésére: javítja az izomerőt, csökkenti a görcskészséget, javítja az immunrendszer működését, csökkenti az emlő, a prosztata daga- natok kialakulásának valószínűségét.

    A D3 napi dózisa életkortól eltérő, ezért ezt 
    célszerű figyelembe venni (1. táblázat).
D3 vitamin napi szükséglet:
 
Gyermekeknek: 200-400 IU/nap
Terheseknek, szoptató anyáknak: 400-600 IU/nap
Pajzsmirigybetegeknek: 400-600 IU/nap
Felnőtteknek:  
50-60 év között 400 IU/nap
60 év felett 800-1000 IU

1. táblázat

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja